Piesele umane, la razboi!

Piesele umane, la razboi!

de Luiza Butoi – redactor
foto: Ioana Muntean – colaborator foto

Finala campionatului de şah de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu“ a fost anunţată ca fiind ceva mai deosebită faţă de celelalte jocuri dintre participanţii anteriori: şah cu piese umane! Astfel, joi, 27 ianuarie, la ora 11:00 s-a anunţat începerea mult aşteptatei finale de campionat de şah.

Au venit la această finală nu numai iubitorii acestui sport al minţii, ci şi oamenii neinteresaţi în mod direct de el. Faptul că urma ca această finală să fie jucată cu piese umane i-a adus pe mulţi vianişti în holul central al liceului.

Piesele umane, la razboi!

Pe holul liceului s-au lipit pătrate albe, cifre şi litere pentru ca parterul să fie privit, de către mulţimea de fani ai acestei idei şi a jocului, ca o tablă de şah de la balcoanele de la etaj. Personajele acestui joc de şah, piesele umane, au fost însă reprezentate de elevi importanţi ai liceului şi nu numai.

Piesele umane, la razboi!

Echipa celor în negru a fost condusă de Răzvan Onciul de clasa a XII-a, acesta fiind campion naţional la şah. În echipa acestuia, regina era reprezentată de olimpica naţională la franceză (prima pe ţară), iar regele era reprezentat de olimpicul naţional la engleză, de clasa a X-a. Toate astea pentru ca amândoi să fie olimpicii de limbi străine de aceeaşi generaţie. Unul dintre nebunii negri a fost preşedintele consiliului elevilor. Turele, în cazul grupei negrului, au fost reprezentate de Miss 2010 şi Miss 2009, iar caii de partenerii acestora.

Piesele umane, la razboi!

În grupa albului, codusă de Vasile Claudiu Daniel (campion mondial la şah, de clasa a IX-a), ca regină şi rege au fost doi elevi cu medii foarte mari, iar turele au fost, la fel ca în cazul albului, reprezentate de Miss 2008 şi 2007, iar caii de misterii respectivi.

Piesele umane, la razboi!

Cu toate că acestea au fost foarte plăcute elevilor care tot veneau, cea mai veselă imagine a fost cea a copiilor de clasa a cincea care erau pioni în ambele tabere, diferenţiindu-se de ceilalţi jucători prin îmbrăcămintea în negru sau în alb. Aceştia au fost foarte amuzanţi când acopereau regina şi îşi spuneau: „Noi trebuie să apărăm regina, suntem pioni şi este de datoria noastră! Ai grijă la regină!“, aducându-i uneia dintre ele, din proprie iniţiativă, şi un scaun pe care să stea pe la mijlocul jocului.

Piesele umane, la razboi!

După ce negrul a efectuat o rocadă mică, albul a făcut aceeaşi mişcare. După schimbul dintre tură şi rege, calul negru – reprezentat de Misterul din 2009 – a fost mutat la D5, cu toate că la ceva timp după aceea a fost scos din joc de echipa albului. Înainte de aceasta însă, după 35 de minute, albul ia un pion negru. Piesele de şah care erau acaparate, plecau de pe tabla de şah a holului liceului.

Piesele umane, la razboi!

Cei doi jucători au stat la etaj, pe un scaun, în faţa unei măsuţe pe care era pentru fiecare o tablă de şah unde mutau piesele ca pe cele de la parter. Ei jucau, de fapt, fiecare pe măsuţa lui de şah, jos petrecându-se ceea ce prezentatoarele de lângă ei spuneau la microfon. Cei doi concurenţi stăteau însă la poli opuşi, fiind despărţiţi de golul pătratic de la etajul 1, prin care se putea vedea jocul de şah de la parter, astfel putând fi şi de partea echipei lor formate nu numai din piesele de şah de pe tabla lor, dar şi din cele umane de sub ei.

Piesele umane, la razboi!

După o oră jumătate însă o parte dintre piesele umane erau deja aşezate pe scaun. Atunci, Răzvan Onciul mută regina în aşa fel încât să-i declare şah albului. Dar, cu toate că această mutare i-a făcut pe unii să creadă că negrul va câştiga, în cele din urmă câştigă Vasile Claudiu Daniel, conducătorul echipei în alb.

Tot acest joc a fost, de fapt, ideea profesorului de germană, Wolfgang Koch, cel care a venit şi cu ideea expoziţiei de fotografie de la etaj, idee care a fost însă pusă în aplicare de câteva eleve de la clasa a XI-a.

Recommended Articles

5 Comments

 1. Andrei Antonescu

  Ce concept frumos, noi oamenii suntem niste piese grozave.

 2. O idee geniala care pune la treaba mintea elevilor si antreneaza spiritul de echipa! Felicitari celor din Vianu! 😀

 3. alina ionescu,redactor

  foarte interesant:X iar pozele sunt extraordinare felicitari amandurora! si organizatorilor:X e cv diferit si chiar sweet:X

 4. Sahul cu piese “umane” este motiv literar ([n “Alice in Tara minunilor” si in “Harry Potter” vol.I), dar sa vezi pe viu, asta da idee!

 5. Foarte bun materialul (evenimentul, in sine, a fost spectaculos), insa folosit intr-un articol jalnic.
  In primul rand, informatiile sunt eronate: ideea finalei nu a fost a profesorului de germana (desi acesta s-a aratat interesat, si a sustinut-o), ci apartine unor eleve de clasa a 12-a: Alexa Petre si Miruna Nina. Ele au organizat, de fapt, intregul campionat, din proprie initiativa.
  In al doilea rand, cand scrii despre un lucru, mai intai te documentezi. In cazul de fata, sahul, despre care s-ar parea ca nu stii nimic. Nu comentez exprimarea, care lasa foarte mult de dorit. Pe scurt, nu poti / meriti sa fii redactor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *