Concert Cvartetul „Muzical Maxim“

Concert Cvartetul „Muzical Maxim“

Concert Cvartetul „Muzical Maxim“

de Ana-Maria Căciulă – colaborator
foto: Georgiana Balaban – colaborator foto

Joi, 5 aprilie, a avut loc un concert de debut al Cvartetului „Muzical Maxim“ la Sala Radio. Spectacolul a început la ora 19:00, chiar dacă nu veniseră toţi oamenii. Membrii Cvartetului au fost primiţi cu aplauze şi cu entuziasm. Surpriza spectacolului a fost prezenţa unuia dintre instrumentişti care avea în posesie nici mai mult, nici mai puţin decât un acordeon. Da, aţi auzit bine, un acordeon! Spre surprinderea tuturor, instrumentul s-a dovedit chiar esenţial în micuţa orchestră ce a încântat lumea.

După ce au cântat prima melodie, pianistul a păşit spre microfon: „Bună seara. Bine aţi venit! În primul rând, vreau să vă explic de ce am ales numele «The sound of the spring». Am ales acest nume deoarece primăvara este promisiunea tuturor noutăţilor.“

Concert Cvartetul „Muzical Maxim“

A urmat a doua piesă, un vals dintr-o scenă de balet de Alexandre Gazonov. După ce au încântat sala cu alte melodii, au încercat să facă lumea să danseze pe melodia „Un tango argentinian văzut printr-o lentilă rusească“ de Igor Straviski.

„Nu ştiu ce legătură aveţi cu ceasurile şi scurgerea ireversibilă a timpului, dar vă propunem o scurgere dansantă a acestuia.“ Cu această introducere, a urmat „Dansul orelor“. Sala a fost delectată şi cu muzică balcanică, un joc dobrogean de Paul Constantinescu. Într-o antiteză oarecum ciudată, dar plăcută, a urmat „Lacul Lebedelor“ şi un vals de un compozitor de muzică de film de prin anii ’60-’70.

Atmosfera a devenit puţin tristă când pianistul a declarat că ar dori să dedice melodia următoare tatălui său care a dispărut în urmă cu două săptămâni.

Concert Cvartetul „Muzical Maxim“

Nu a durat foarte mult această nostalgie, deoarece au cântat mai apoi o melodie ritmată, îndemnând oamenii să danseze, dar fără vreun succes. Asta nu i-a demoralizat: pianistul şi Mihaela, care cânta la fluier, au început să danseze pe acordurile contrabasului şi acordeonului.

Momentul ce a urmat a amuzat spectatorii. Cel care cânta la contrabas a acoperit griful cu o hârtie şi a început să bată un ritm vesel cu o perie de curăţat covoare.

Brusc, cvartetul s-a oprit şi s-au aliniat la marginea scenei. Au fost aplaudaţi minute întregi. Au plecat cu zâmbetul pe buze spre ieşire, dar aplauzele au continuat mult după aceea. Păcat că nu era 1 aprilie, pentru că ar fi fost o păcăleală pe cinste: aceştia s-au întors şi au continuat să cânte alte două melodii.

Spectacolul s-a terminat în jurul orei 20:30 pe o notă veselă, lăsând oamenii să plece acasă cu o oarecare nostalgie în suflet.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *