Review: “Silozul” de Hugh Howey

În anul 1949 George Orwell a publicat romanul 1984, roman care este una dintre capodoperele literaturii clasice science-fiction. Cartea lui Orwell prezintă un viitor sumbru dar foarte realist, cu idei de-a dreptul revoluționare, nemaiîntâlnite la vremea publicării. 1984 a făcut furori pe plan global. In 2011, Hugh Howey a debutat cu romanul Silozul, acesta fiind fără intenție succesorul spiritual al lui Orwell, cartea sa prezentând o distopie șocant de sumbră, bazată pe supraveghere, controlul maselor și cenzură, precum societatea din 1984. Romanul lui Howey a ajuns bestseller internațional.

Silozul este o carte pentru cei care s-au întrebat mereu cum ar fi ca lumea să se sfârșească și întreaga populație să ajungă sub pământ, între patru pereți reci de beton. Unul din răspunsurile posibile la întrebarea lor, cel oferit de povestea Silozului, este înfricoșător și totuși al naibii de plauzibil.

Ruinele decorează dealurile și câmpiile dezolante ale unui viitor unde atmosfera planetei noastre albastre este toxică; aerul devine irespirabil. Salvarea omenirii se află în subteran, unde doar câțiva din mândra rasă umană au supraviețuit. Silozul este casa ultimilor oameni, ascunși sub straturi de ciment, la adăpost de toxinele exteriorului, moartea din aer ce pândește afară. Viața din Siloz este strictă, plină de reguli, oamenii fiind supravegheați în orice clipă a vieții lor de către cei de la conducere. Cine se abate de la reguli, cine are idei răzlețe, cine ar vrea să se opună conducerii este trimis afară, trimis către o moarte sigură și dureroasă, cei pedepsiți fiind mistuiți de toxinele din aer.

Personajele romanului sunt cât se poate de realiste, autorul acordând destul timp cititorului pentru a se acomoda cu ele și pentru a se atașa de ele. Jules, personajul principal are o personalitate colorată, puternică și capabilă, fiind o femeie în apogeul vieții sale, prinsă într-o lume construită pe minciuni și șiretlicuri – o lume a cărei schimbare va depinde de ea și judecata sa. Dar moartea îi paște pe toți în Siloz, iar cititorul va rămâne țintuit cu ochii pe rânduri, scrierea fiind fluidă. Descrierile vieții subterane sunt țesute alături de intrigi, mistere, minciuni și adevăruri periculoase, cititorul fiind cu sufletul la gură la fiecare turnură a paginii. Acțiunea este fluidă, istoria Silozului desfășurându-se sub ochii cititorului în mod dinamic, el luând parte la certuri, dialoguri politice, revolte și chiar război odată cu personajele cărții pe care le va îndrăgi garantat.

Am iubit descrierile înfăptuite cu măiestrie și dialogul ce chiar pare rupt dintr-o realitate alternativă. Am fost captivat de povestea Silozului, pe care am descoperit-o pagină cu pagină. A fost o adevărată plăcere să deslușesc misterele acestei cărți și sper să fie la fel și pentru voi!

Silozul lui Hugh Howey este un roman science-fiction modern ce reușește să păstreze farmecul clasicilor dar să infuzeze pasajele sale cu mister, dinamism și descrieri ce duc cititorul pe o altă lume. O carte fascinantă ce merită citită!

Text de Dogaru Marius

Sursa foto: nemira.ro

[/fsn_text][/fsn_column][/fsn_row]

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *