Carte – Drumul spre inalta societate

drumul spre inalta societate-1

drumul spre inalta societate-1

de Cristina Dinescu – fost redactor
foto: www.litera.ro

Am avut ocazia să ascult o adaptare radiofonică după cartea „Drumul spre înalta societate“ de John Braine, un spectacol dramatic frumos, dar care nu se poate compara cu tradiționalul spectacol de teatru. Regia artistică îi aparține lui Dan Ciucan, iar cea muzicală este semnată Nicolae Neagoe.

Acțiunea se învârte în jurul lui Joe (Ion Caramitru), un orfan originar din Dufton, care se decide să evadeze din sărăcia în care trăise până atunci și se mută în Warley, unde se angajează pe post de funcționar la primărie. Nici nu ajunge bine acolo că și începe să-și etaleze flerul de Don Juan. Dat fiind că se află într-un oraș unde aerele prețioase nu lipsesc, Joe este molipsit de o dorință puternică de a avea bani și femei.

Un tânăr ambițios, șarmant, dar complexat de starea lui materială, este sfâșiat între dorința de a rămâne cu femeia iubită, Alice (Gina Patrichi), în ciuda consecințelor sau de a se căsători cu Susan (Mirela Gorea), fata unui om foarte înstărit. Într-un mod prea puțin surprinzător, balanța se înclină spre avere, cu toate că Joe îi disprețuiește pe cei bogați. Este obligat de către tatăl lui Susan să întrerupă orice relație cu Alice, care era o femeie măritată și prea în vârstă pentru el după normele de atunci. Despărțirea dintre cei doi se sfârșește cu sinuciderea lui Alice, lucru care-l devastează pe Joe.

Vocile actorilor și muzica instrumentală sunt cele care dețin controlul, iar dacă facem abstracție de acțiune și replici, pe alocuri textura spectacolului seamăna cu poveștile pe care obișnuiam să le ascultăm la casetofon sau la radio când eram mici. Merită-ncercarea!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *