Iubitul nefericit – Alberto Moravia

iubitul nefericit - alberto moravia

iubitul nefericit - alberto moravia

de Maria Bucur – editor-șef
foto: www.buybooks.ro

Alberto Moravia reuşeşte să ilustreze în şapte povestiri diverse forme ale iubirii şi să reunească aceste istorisiri într-un volum apărut în Italia secolului al XX-lea. Poveştile nu sunt nici tragice, nici cinice, dar te lasă cu impresia că în fiecare poveste de iubire (nu numai cele relatate, ci şi cele cotidiene) există câte un strop de tristeţe, indiferent de natura poveştii.

Iscusinţa autorului de a scrie alert şi fluid te duce cu gândul la un thriller, unele dintre povestiri apropiindu-se de acest gen. Fie că este vorba despre un soţ gelos ce-şi ucide soţia şi presupusul amant al acesteia în necunoştinţă de cauză, fie că este vorba de imaginaţia unui puşti care intră în conflict cu o pisică, cartea te ţine într-o stare de alertă care se încheie brusc, la terminarea fiecărei povestiri.

Dacă te aştepţi la finaluri fericite, săruturi la lumina lumânărilor, lasă cartea jos. Iubirea apare ca un motiv de crimă, de trădare sau este neîmpărtăşită, caz în care „iubitul nefericit“ rămâne un observator neputincios, iubirea reprezentând un ideal de neatins.

O carte care se citeşte uşor, interesantă nu numai în februarie şi nu numai pentru cei singuri. O carte despre multe feţe ale iubirii, lipsind însă cea mai mainstream- finalul fericit.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *