Carte – O piatra pe cer

Carte - O piatra pe cer

o piatra pe cer

de Thomas Bărbulescu – redactor
sursa foto: www.cititorsf.ro

Romanul „O piatră pe cer“ este primul semnat de Issac Asimov. Acesta a fost publicat în anul 1950, iar de atunci a fost republicat și tradus în multe limbi. De asemenea, acest roman este primul din seria „Imperiul“. În cadul acestui roman ne este prezentat Universul care va fi casa romanelor asimoviene.

Romanul începe prin a ne prezenta gândurile lui Joseph Schwartz, un croitor pensionat care se plimba pe străzile Chicago-ului. Acesta se gândea la subiecte normale care îi preocupau pe toți cetățenii de vârsta sa: bomba atomică, viitorul copiilor, bătrânețea, etc.

Dar șirul gândurilor i-a fost întrerupt atunci când a călătorit în timp cu câteva zeci de mii de ani înainte. Joseph se trezește într-o lume pe care nu o cunoaște și a cărei limbă nu o poate vorbi. El reușeste să găsească adăpos în casa unor fermieri. Fermierul crede că Joseph are deficiențe mentale și de aceea este dat ca subiect pentru o procedură experimentală de creștere a capacității mentale.

În timp ce Joseph se odihnește, Asimov descrie situația Pământului. În acea perioadă toată galaxia era condusă de Imperiul Trantorian. Pământul a căzut în dizgrația tuturor planetelor, având numeroase probleme. Este acum o planetă radioactivă, plină de oameni ce cred în superstiții, care nu acceptă străinii și care omoară toți bătrânii de 60 de ani, procedură denumită Pragul Șaizeci. Pământul este atât de decăzut încât locuitorii acelei planete nu se mai numesc pământeni, acest titlu fiind atribuit unui cetățean al Imperilui.

După ce Joseph își revine, el se reîntoarce la casa fermierului, unde descoperă că procedura i-a dat o abilitate specială: telepatia.

Acesta împreună cu doctorul Shekt, fiica celui din urmă și cu arheologul Bel Arvardan descoperă că o nouă rebeliune a celor de pe Pământ este iminentă, iar de data aceasta șansele de câștig erau foarte mari, deoarece foloseau o armă biologică.

Datorită abilităților lui Joseph, Imperiul este salvat, iar romanul se termină într-o notă pozitivă.

Motivul promordial pentru care romanul „O piatră pe cer“ iese din categoria romanelor ordinare este că el te introduce în Univesul Asimovian, un univers care a lăsat o moștenire bogată în urmă.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *