„Spulbera-ma“ – O atingere letala


de Cezara Panait – redactor
sursa foto: screamerase.blogspot.ro

Cum ar fi să te trezeşti într-o zi şi să realizezi că toate lucrurile în care credeai nu mai există? Într-o pustietate în care animalele şi păsările sunt cunoscute de oameni doar din poveşti, în care anotimpurile nu mai au nicio consecvenţă, în care toate regulile fireşti sunt înlocuite sau deformate, tânăra Juliette duce o luptă grea pentru supravieţuire.

Închisă într-un ospiciu timp de sute de zile, aceasta este nevoită să îşi folosească toate simţurile la maximum pentru a-şi putea continua existenţa şi pentru a nu-şi pierde minţile. Petrecând foarte mult timp fără a fi în compania oamenilor, fata se dezumanizează, refugiul său fiind caietul în care scria zilnic, pentru a păstra o oarecare legătură cu lumea reală. Singura vină pentru întemniţarea sa este că are o putere supranaturală, şi anume că atingerea ei este letală, lucru care i-a făcut pe toţi cei care o cunoşteau să o îndepărteze şi să se teamă de ea, chiar şi pe proprii săi părinţi. Astfel, tânăra este considerată un pericol pentru societate şi este izolată într-o încăpere unde nu poate face rău nimănui.

Juliette pare să se fi obişnuit cu şederea în carceră, până în momentul sosirii noului său coleg de cameră, Adam. Deşi întâlnirea dintre cei doi este rece, aceştia păstrând un timp distanţa, fata realizează că acela nu era un simplu băiat, ci chiar un vechi prieten de-al său.

Când lucrurile încep să se îmbunătăţească în lumea sa, Juliette află că Adam era unul dintre soldaţii lui Warner, şeful Restauraţiei (forma de guvernământ care ţinea populaţia rămasă sub un regim al terorii). În ciuda poziţiei sale în armata Restauraţiei, Adam o asigură pe Juliette de bunele sale intenţii şi de dorinţa acestuia de a evada şi a fi un om liber.

Prinsă între minciuni şi deziluzii, fata este nevoită să ia o alegere importantă: este de partea Restauraţiei, alegându-l pe Warner, sau este împotriva acesteia, rămânând împreună cu Adam.

Eroina este surprinsă într-o postură neaşteptată spre finalul romanului „Spulberă-mă“, primul volum al trilogiei „Atingerea lui Juliette”, al autoarei Tahereh Mafi.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *