Night Watch

nightwatch

nightwatch

de Enescu Andreea Raluca – colaborator
foto: librariaonline.ro

Terry Pratchett – scriitor de fantezie comică din Buckingamshire, considerat de critici un satirist extraordinar și cunoscut pentru talentul său de a caricaturiza orice, de a crea o lume întreagă numai din parodii; totul acoperit cu un strat fin dar de mare efect, de umor britanic, prea bun, prea ca la țară. Însă romanele lui Pratchett nu sunt numai rânduri și rânduri de glume. Deși scrierile acestuia sunt fantastice, ele sunt susținute de o schelă a unei realități cât se poate de întunecate – o realitate umană. Umorul apare exact când trebuie, exact atunci când lucrurile încep să devină prea serioase.

Seria „DiscWorld“, din care face parte și „Night Watch“ se învârte în jurul parodiilor personajelor clasice, precum zâne, vrăjitoare, vampiri și analogiilor unor aspecte precum religie, politică, știință, cultură populară. Există și anumite personaje care sunt pomenite deseori, cum ar fi Rincewind, cel mai jalnic vrăjitor al lumii, Moartea, personificată în mod tradițional ca un schelet cu o robă neagră și coasă, și diverse personaje colective cum ar fi gărzile orașului Ankh-Morpork. Protagoniști ai 8 cărți din serie, incluzând „Night Watch“, gardienii evoluează o dată cu orașul în sine, de la o gașcă de câțiva tineri speriați la o forță de muncă în toată regula.

„Adevăr! Justiție! Libertate! Și un ou fiert-tare!“

Imaginează-ți cum ar fi să fii lovit de fulger, să călătorești în timp, și să ajungi în propriul tău trecut. Dar stai liniștit! Căci nu ai călătorit singur – ci împreună cu dușmanul tău cel mai mare. Ah, și ziua începuse așa de bine…

Comandantul Sam Vimes al gărzii orașului Ankh-Morpork trece printr-o perioadă grea. Nu numai că trebuie să scormonească orașul în căutarea criminalului, dar trebuie să își învețe versiunea tânără să devină un polițist bun și să controleze urmările unei revoluții relativ sângeroase. Simplu, nu? Nu chiar. Dacă va triumfa, va rămâne fără viitor – dacă va pierde va altera istoria. Însă comandantul e un om trecut prin multe. Un polițist bețiv care reușește să ajungă la rangul de „Excelența Sa, Ducele de Ankh, Domnul Comandant Samuel Vimes“. Se descurcă el…

O poveste a unui oraș, a unui erou, a unui trecut și a unui viitor. O poveste plină de personaje cât se poate de fantastice care se desfășoară într-o lume asemănătoare unui scenariu Monty Python, dar care reflectă o realitate cât se poate de urâtă și de rece – totul într-un mod care te face să râzi cu gura până la urechi.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *