Carte – „Adevarul despre cazul Harry Quebert“, de Joël Dicker

2536

de Corina Niță – corespondent

Scriitorul yancheu Harry Quebert, în vârstă de 34 de ani, se stabilește în vara anului 1975 într-un mic orăsel din New Hampshire, numit Aurora. În lupta zadarnică de a scrie un nou roman, Harry se lasă distrat de Nola, o tânără de 15 ani de care se îndrăgostește la prima vedere.

Nola Kellergan, fiica reverendului din Aurora, este feblețea orașului, chipul angelic, buclele aurii și ochii sclipitori reușind să farmece întreaga comunitate. Însă, chelnerița nu ascunde numai un trecut tragic și misterios, ci și o pasională și înterzisă poveste de dragoste cu Harry Quebert. Cei doi se iubesc în secret preț de câteva luni, timp în care Nola îl ajută cu realizarea romanului. În urma a mai multor evenimente nefericite și amenințări primite de Harry, cei doi se hotărăsc să fugă împreuna în Canada la sfârșitul verii.

Plănuiseră fiecare detaliu, însă povestea lor se sfârșește pe 30 august, zi în care o întâmplare dramatică zguduie liniștitul orașel. Deborah Cooper o zărește pe Nola plină de sânge, fugind de un bărbat. Aceasta anunță poliția, dar jumătate de oră mai târziu Deborah este împușcată, iar Nola de negăsit.

În 2008, după 33 de ani de la dispariția Nolei, Marcus Goldman, un scriitor de mare succes provenit din Montclair, se refugiază în casa prietenului și totodata mentorului său, Harry Quebert. La câteva zile după sosirea sa, Harry este arestat și acuzat de crimă după ce rămășițele Nolei sunt descoperite în curtea din spatele casei lui. Marcus Goldman, crezând în nevinovăția vechiului său prieten, decide să pornească propria anchetă în descoperirea adevărului.

Romanul polițist al scriitorului genovez surprinde prin stilul inedit și nonconformist, cartea fiind alcătuita din rapoarte ale poliției, fragmente din roman, scrisori de iubire și declarații ale localnicilor. Alternarea spațiului și a timpului intensifică suspansul și misterul, în timp ce schimbarea de perspectivă determină cititorul să devină din ce în ce mai sceptic în legătură cu identitatea criminalului.

„Este povestea părinților care nu vor să vadă adevărul în privința propriului copil.

Este povestea unui bogat moștenitor care, în anii tinereții, jucându-se de-a huliganul oarecum, a distrus visurile unui tânăr și a trăit de atunci bântuit de gestul lui.

Este povestea unui bărbat care visează să devină un mare scriitor și care se lasă încet devorat de propria ambiție.“

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *