Hunger Games de Suzanne Collins

Catching_Fire_Book_450x350

Catching_Fire_Book_450x350

de Mara Popa- reporter
foto: www.imdb.com

Plotul

Acțiunea se petrece într-o lume post-apocaliptică, Panem, ce se zice că ar fi fost odată America de Nord (hai că asta nu știai). Oamenii la putere al acestui ținut au ca scop păstrarea păcii celor 12 Districte în care este împărțit Panemul. Așadar, pentru a-și exersa controlul politic asupra națiunii, le-a venit ideea ca anual să se facă un show televizat. Nu te gândi la un reality show, ci mai mult o luptă pe viață și pe moarte. Din fiecare district sunt aleși o fată și un băiat care intră într-o arenă și se luptă până la moarte. Plotul cărții se învârte totuși în jurul lui Katniss din Districtul 12, care s-a oferit voluntar în locul surorii sale. Nu dăm spoilere, dar acțiunea ce urmează nu e una prea banală.

Personaje

Personajul principal este și naratorul cărții, Katniss. Asta face cartea mult mai interesantă, după părerea mea, deoarece descrierile se potrivesc și cu emoțiile și sentimentele trăite de ea. Ea este un personaj feminin cu foarte multă determinare și ambiție, acel gen de personaj care nu se integrează în societate. Ea, alături de prietenul sau, Gale, își dau seamă de răul și suferința aduse de oamenii la conducere. Totuși, până la Jocurile Foamei, nimic nu a determinat-o să ia acțiune împotriva sistemului. Restul personajelor sunt antagonistii lui Katniss în arenă dar și Peeta, un băiat slab de înger cu care complotează pe parcursul jocurilor.

Felul în care e scrisă

Cum spuneam, deoarece Katniss e narator-personaj, autorul a dat o altă viziune cărții. Să fim serioși, cine nu ar vrea să fie într-o arenă de genul acela cu gândul că nu are cum să fie ucis? Fix așa o să te simți dacă citești Jocurile Foamei. Descrierile sunt amaruntite iar autoarea, Suzanne Collins, știe să te facă să nu mai lași cartea din mână.

Acțiunea

Mi se pare normal că la începutul cărții îți explică mai mult despre această lume post-apocaliptică, iar de aici ea începe cu Katniss și Gale într-o zonă interzisă a Districtului 12. Din primele pagini putem să ne dăm seamă că ea este revoltată împotriva acelei lumi. Cartea e bogată în verbe și dialoguri, deci nu văd să fie o problemă. E foarte ușor de parcurs, fiind o carte plină de acțiune incitantă. O să ajungi la ultima pagină și nici nu știi cum a trecut timpul. Și asta îți zice o tipă care nu se omoară după S.F-uri. Try it!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *