Dune – povestea care te maturizeaza

Dune coperta

de Ion Mateș – fotoreporter
Imagini: concept art de Mark Molnar

Douăzeci de mii de ani în viitor, omenirea a avansat într-o civilizație interstelară care a abolit inteligența artificială și s-a răspândit pe nenumărate planete. Acestea sunt conduse de case feudale care se supun unui singur Împărat Padishah, împăratul universului cunoscut.

Cu excepția acestora, există două forțe dominante în imperiu: surorile Bene Gesserit, o societate avansată fizic și mental a cărei unic scop este crearea umanoidului suprem prin controlarea înmulțirii genetice și Ghilda Spațială, care deține monopolul asupra călătoriei interplanetare. Puterea ambelor societăți se trage din folosirea melanjului, cea mai prețioasă substanță din univers. „Otrava care dă viață“, melanjul este un puternic narcotic ce îmbunătățește sănătatea, mărește speranța de viață și poate trezi părți adormite ale minții pentru a extinde percepția. Melanjul se găsește pe o singură planetă din univers: Arrakis, Dune, planeta deșert.

Dune_concept art_Mark Molnar_online1

Frank Herbert deschide acțiunea primului roman cu tânărul Paul Atreides. Fiul ducelui Leto, la 15 ani el asistă la decizia împăratului de a muta suveranitatea Casei Atreides pe Arrakis. Ordinul face parte dintr-un complot al împaratului împreună cu Baronul Harkonnen, liderul casei cu același nume și dușmanul de moarte al Atreides. Ajuns pe Arrakis, Paul întâlnește o lume dominată de deșert, în care apa este cea mai de preț resursă a populației indigene: Fremenii. Luptători îndârjiți, ei îi adăpostesc pe Paul și mama sa atunci când Casa Atreides este atacată de Harkonneni. Sub influența melanjului și a învățăturilor fremene de supraviețuire, Paul se transformă în Muad’Dib, liderul fremen hotărât să-și răzbune familia.

Apărută în 1965, Dune este cel mai bine vândut roman SF. Cititorul va trebui să se pregătească pentru un nivel aproape amețitor de detalii și nume (dintre care unele îți vor face limba fundă). Viziunea lui Herbert, o societate bazată pe abilitățile mentale și fizice ale unor indivizi capabili să trăiască sute de ani, este unică în genul literar. El nu se codește de la a face necesară cunoașterea tuturor acestor obiceiuri pentru a întelege narativul. Ba mai mult, fiecare capitol este precedat de fragmente aparținând unor publicații imaginare din universul poveștii. Cel din urmă este atât de complex, încât Dune vine cu o hartă și un dicționar de termeni.

Mintea fiecărui personaj este deschisă interogării. Paul Atreides este eroul în devenire, tânărul care jură răzbunare celor care i-au ucis tatăl. Mama sa, Jessica, trebuie să-și protejeze fiul și simultan să-l antreneze pentru a deveni un demn conducător. Gândurile, sentimentele și trăirile sunt descrise în detaliu și deseori precedă replicile.

Cea mai mare provocare este mintea lui Paul care în urma expunerii la melanj începe să aibă viziuni din viitor. Însă, acestea sunt niște imagini neclare ale unor lucruri obscure. Motivul spiritualului este una din bazele romanului și va trebui să vă concentrați pentru a înțelege ideea principală a romanului și acțiunile personajelor.

Dune_concept art_Mark Molnar_online2

În multe feluri, Dune este povestea care te maturizează. Au apărut cinci continuări, iar Brian Herbert a extins „Duniversul“ mult după moartea tatălui său. Firul narativ abandonează inocența lui Paul în favoarea politicii, religiei și, pe alocuri, dragostei. Tânărul Atreides este confruntat cu ideea de a conduce un popor fanatic și de a deveni un Iisus al deșertului.

Dacă toate acestea sună interesant sau dacă pur și simplu te incită ideea unei lumi în care trebuie să te ferești de viermi uriași ce cutreieră pe sub nisip și în care viitorul nu este decât o vale ce o poți privi din vârful unui deal, atunci caută Dune în librării și pășește pe nisipul arrakian.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *