Interesul pentru cărți – mort sau doar ațipit?

cutiuta_carti-catalina_cosma-fotoreporter-11

de Emilia Mocanu, eleva in Scoala Centrala
foto: Catalina Cosma

Da, știu, ai citit cuvântul cărți și deja îți închipui că acesta este un articol care încearcă să mustre adolescenții pentru că nu citesc suficient. Crede-mă, și eu sunt ca și tine: nu mă fascinează lista cu lecturi de la școală, iar dacă mă apuc de o carte și nu îmi place, nu mă trage sufletul să o continui. Adulții văd acest comportament ca pe unul dezamăgitor și, de ce nu, chiar îngrijorător.

Însă idea este că, de cele mai multe ori, nu am dat peste cartea potrivită, care să ne emoționeze, să ne transporte într-o altă lume, să ne provoace imaginația și să ne facă să ne regăsim în anumite personaje. Iar acest lucru nu e grav: descoperim ce ne place, ce nu și ce autori scriu pe gustul nostru.

Totuși, nici noi nu suntem fără vină: trebuie să recunoști că mai degrabă ai naviga pe internet decât să deschizi o carte. Dar te îndemn să continui să citești acest articol, pentru că îți voi prezenta câteva cărți pe care nu le vei mai putea lăsa din mâna…

Într-o pădure întunecată – Ruth Ware

Interesul pentru cărți - mort sau doar ațipit?

Pentru iubitorii de thrillere psihologice, acest roman al lui Ruth Ware este tot ce vă trebuie. Plin de suspans și de mister, bestsellerul urmărește povestea Norei, o scriitoare, care este invitată la o petrecere a unei foste prietene pe care nu a mai văzut-o de zece ani. Protagonista acceptă invitația și, odată cu acest lucru, trecutul pe care se străduia din răsputeri să îl uite se întoarce la ea, nedându-i pace. Două zile mai târziu, Nora se trezește la spital, cu numeroase răni din urma unui accident de mașină și fiind suspectată în cazul unei crime. Ea încearcă să pună cap la cap toate piesele puzzle-ului, astfel încât să își dovedească nevinovăția. Oare va reuși? Și cel mai important, cine este victima și cine este făptașul?

 

Rătăcitori prin Lisabona – Philippe Besson

Ratacitori-prin-LisabonaCu un mod aparte de a detalia evenimente și de a transpune în cuvinte emoții greu de descris, Philippe Besson ne prezintă o poveste despre o prietenie salvatoare, despre curajul și disperarea de a te destăinui unui străin cu care ai în comun un singur lucru: suferința provocată de dispariția celui iubit.

Hélène și-a pierdut soțul într-un teribil cutremur din San Francisco, are inima zdrobită și viața este lipsită de culoare. Speranța că cel iubit ar fi putut scăpa din calamitate este demult epuizată. Încercând să se îndepărteze de cele întâmplate, ea zboară în Portugalia, la Lisabona.

Mathieu, un bărbat șarmant, tocmai a fost părăsit de partenerul său de viață, Diego. Încercând să își umple golul imens pe care cel iubit i l-a lăsat în inimă plecând, francezul încetează să caute vreo relație serioasă.

Apoi, o observă pe Hélène în hotel, iar privirea pierdută a acesteia, sentimentul că femeia ascunde o poveste interesantă și, totodată, plină de suferință, precum și inactivitatea ei îl intrigă și îl fac să o abordeze. Între cei doi se creează imediat o conexiune, o prietenie salvatoare din care lipsesc cu desăvârșire clișeele.

Se numea Sarah – Tatiana de Rosnay

Se numea SarahJulia, o jurnalistă americană, stabilită la Paris, trebuie să scrie un articol despre razia de la Vel’ d’Hiv, din anul 1942, cu ocazia comemorării a șaizeci de ani de la acest eveniment tabu din istoria francezilor. În timpul cercetărilor, protagonista află un secret de familie care o leagă de tragedia unei fetițe ai cărei părinți fuseseră uciși în razia respectivă.

Julia vrea cu ardoare să reconstituie destinul fetiței evreice, pe nume Sarah, și într-un final, să îi dea de urmă și să discute cu ea.

În căutarea lui Audrey – Sophie Kinsella

In cautarea lui AudreyCu toții știm ce înseamnă adolescența, cu toții trecem prin emoții și întâmplări care ne dau, pentru moment, lumea peste cap și, cel mai important, cu toții suntem într-o aventură continuă de a înțelege cine suntem și de a ne găsi pe noi înșine.

Aceste lucruri se aplică și în cazul lui Audrey, o adolescentă foarte anxioasă, care se ascunde tot timpul în spatele unor ochelari negri și care nu iese niciodată în oraș. Însă într-o zi, îl întâlnește pe Linus, amicul fratelui său, care o ajută să treacă peste anxietate, să facă pace cu trecutul său și îi arată ce înseamnă să iubești o persoană în ciuda tuturor demonilor cu care aceasta se confruntă.

În speranța că ți-am stârnit interesul, te invit să citești aceste cărți. Cât despre întrebarea din titlu, pentru mine răspunsul este cât se poate de simplu: interesul pentru lectură nu va dispărea niciodată…

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *