Torturati-l pe artist (de Joey Goebel)


Cartea de pe noptiera Mironei

de Mirona Crăciun – redactor

Vă avertizez de la început! Dacă veţi începe să citiţi această carte, orice altă ocupaţie va fi înăbuşită de paginile romanului. Nu veţi adormi uşor şi vă veţi petrece timpul devorând-o, aşa că aveţi mare, mare grijă!
Dacă ar fi să mă gândesc la un „Top 5“ al celor mai bune cărţi pe cale le-am citit, „Torturaţi-l pe artist“ de Joey Goebel s-ar număra cu siguranţă printre ele. Sinceră să fiu, nu m-a marcat extraordinar de tare felul în care a fost scrisă, cât m-a impresionat ideea de la care a pornit cartea.


Torturati-l pe artist - Cartea Mironei

Criticilor li s-a părut puţin de modă veche conceptul conform căruia un artist suferind tinde spre genialitate şi perfecţiune. Joey Goebel a fost cel care a reuşit să speculeze această idee, transformând-o într-un roman ficţional excelent, câştigător al premiului Pulitzer, plin de picanterii şi subtilităţi fine.

Compania de divertisment „Noua Renaştere“ caută să promoveze arta rezultată din suferinţă şi să găsească cât mai mulţi artişti cărora să le speculeze talentul. Harlan este cel care primeşte misiunea de a-l manageria, urmări şi influenţa din punct de vedere al carierei pe Vincent Spinetti, un băiat de şapte ani, cu oareşce veleităţi artistice. Ca manager, misiunea sa este să îl distrugă sentimental (şi fizic) fie că este vorba de moartea celor dragi sau de o dependenţă de droguri oarecum insuflată. De asemenea, Harlan este cel care are grijă să îi încheie tânărului orice aventură amoroasă şi să îi frângă inima. Pe scurt, viaţa sa face parte dintr-o piesă de teatru cu un scenariu prestabilit.

Crearea unui geniu prin chinuirea acestuia este o idee sadică şi briliantă în acelaşi timp. Cum se va sfârşi tot acest război psihologic dintre Harlan şi artist, nu vă pot spune… Doar v-aş strica surpriza!

Recommended Articles

6 Comments

 1. dana. naty e mai buna decat joey

  sooper cartea:X ma rugam de un coleg sa o citeasca mai repede doar pentru ca eram curioasa sa ii aflu parerea. Finalul? a zis ca nu mai citeste nici o carte pe care i.o recomand=))) mie insa mi.a placut:X
  bv mery>:D<

 2. dana. naty e mai buna decat joey

  mirona* scuza-ma

 3. Hmmm mie mi-a foarte placut finalul, n-ai gusturi rele vad 😛

 4. Cand a castigat tipul asta premiul Pulitzer?!

 5. Cu scuzele de rigoare cititorilor, a castigat Kentucky Literary Award. Merci Ovidiu pentru observatie >:d<

  1. Si nu poti sa editezi articolu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *