AVC: Pro voluntariat

AVC: Pro voluntariat

avc pro voluntariat

de Florentina Băcioiu – seminarist
foto: Dan Nuțeanu – colaborator foto

Voluntariatul este activitatea de interes public, desfăşurată din proprie iniţiativă şi fără a presupune beneficii materiale. Domeniile în care un voluntar se poate implica sunt vaste: asistenţă şi servicii sociale, protecţia drepturilor omului, ecologie, sănătate, cultură, artă etc. Acest lucru oferă posibilitatea fiecăruia, ca în funcţie de talent, aptitudini şi motivaţie, să aleagă ceea ce i se potriveşte şi să susţină o cauză în care crede.

Există numerose organizaţii nonguvernamentale (ONG-uri) care se bazează pe voluntariat, având diferite categorii de beneficiari (persoanele cărora li se adresează programele întreprinse). Asociaţii precum ARAS, Tineri pentru Tineri, Salvaţi Copiii, Crucea Roşie sunt doar cîteva din ONG-urile implicate în ajutarea grupurilor vulnerabile – persoane seropozitive, adolescenţi, copii defavorizaţi, bătrâni, persoane aflate în dificultate materială. În funcţie de specificul fiecăreia, există programe concepute special pentru nevoile beneficiarilor, în care în urma unei etape de formare, voluntarii se pot implica.

Încă de la începutul articolului, am menţionat că pentru a fi voluntar, trebuie în primul rând să vrei. Nimeni nu îţi poate impune acest statut, pentru că este timpul tău, munca ta şi mai ales efortul şi responsabilitatea ta. Este o activitate ce implică foarte multă determinare, pasiune, ambiţie şi seriozitate, dar şi spirit de echipă.

Deşi noţiunea de voluntariat a căpătat valoare încetul cu încetul şi în România, poate cea mai frecventă întrebare cu care un voluntar se confruntă rămâne: „De ce faci asta dacă nu eşti plătit?“. Aşadar, care sunt avantajele muncii în folosul comunităţii? Am cunoscut foarte mulţi voluntari activi a căror reacţie a fost foarte spontană şi firească: „Satisfacţia personală, mulţumirea sufletească de a ajuta“. Dincolo de aceast câştig spiritual, aş putea adăuga dezvoltarea personală, accesul la un nou tip de educaţie – cea non-formală, încrederea în forţele proprii, experienţa, dar şi distracţia, socializarea şi foarte mulţi prieteni.

O regulă a voluntariatului este aceea că nu are vârstă, orice persoană poate activa în cadrul unui ONG. Însă, adolescenţa este fără îndoială perioada în care simţi cel mai intens bucuria de a ajuta necondiţionat, de a aparţine unui grup cu valori morale în care crezi, de a progresa, de a deveni un om responsabil şi de a creşte din toate punctele de vedere. Este o experienţă personală frumoasă, privită şi trăită diferit de fiecare, pe care vă încurajez să o încercaţi, pentru că numai astfel puteţi vedea dacă vi se potriveşte.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *