Moarte pe Nil – Agatha Christie

moarte pe nil - Agatha Christie

moarte pe nil - Agatha Christie

de Cristina Dinescu – redactor
foto: librariaonline.ro

Cu spiritul său critic, perspicace şi meticulozitatea unui detectiv de primă mână, Hercule Poirot îşi face încă o dată intrarea „în scenă“ pentru a aduce în lumina justiţiei criminalul. Dar al cui de data asta?

Linnet Ridgeway este o doamnă frumoasă, inteligentă, bogată, mai pe scurt cliché-ul înaltei societăţi. Acesta se îndrăgosteşte iremediabil de Simon Doyle, logodnicul celei mai bune prietene, Jacqueline de Bellefort, cu care se şi căsătoreşte în final. După cum se vede, în cazul acesta, sintagma „se întâmplă şi la case mai mari“ se pliază perfect. Condusă de dorinţa de răzbunare şi fiind în pragul unei căderi psihice, Jacqueline – o fire impulsivă şi alunecoasă – îi urmăreşte pe porumbei până în luna de miere, în Egipt.

Poirot apare în peisaj în momentul în care este organizată o excursie cu vaporul pe Nil, locul unde şi ascultă mărturisirea drastică a lui Jacqueline: aceea că vrea să o vadă pe Linnet moartă. În seara în care Linnet este ucisă, Jacqueline îl împuşcă pe Simon în picior, incident ce-i şterge pe amândoi de pe lista suspecţilor. Şirul crimelor nu încetează, astfel că servitoarea lui Linnet este înjunghiată cu un bisturiu pentru că a avut îndrăzneala nesăbuită de a-l şantaja pe criminal. O altă persoană este eliminată din cauza faptului că a văzut cine a ieşit din camera doamnei Doyle în seara crimei.

Intrigi cusute cu „aţă albă“, situaţii încâlcite şi piste cu dus şi-ntors… Iar pentru că Poirot nu consideră teoriile simple şi valide sau măcar îndeajuns de antrenante pentru potenţialul lui intelectual, acesta este determinat să privească imaginea de ansamblu. Finalul aduce în spatele gratiilor atât un criminal cât şi un falsificator de bijuterii.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *