Am fost si la Festivalul Japonez „Okiagari Koboshi“

Okiagari Koboshi

Okiagari Koboshi

foto și text: Sabrina Canea – colaborator

V-ați întrebat vreodată ce secrete se ascund în spatele gheișelor, samurailor sau chiar a marilor înțelepți japonezi? Ei bine, elevii Colegiului Național „Ion Creangă“ știu, probabil, mai bine ca oricine aceste secrete. Ei și-au demonstrat iubirea și pasiunea pentru cultura japoneză printr-un festival, Festivalul Japonez „Okiagari Koboshi“, festival ce corespunde Zilei Copiilor în Japonia, organizat pe 5 și 6 mai 2012, transformându-și liceul într-un adevărat templu, plin de cultură și tradiție.

Ce sunt aceste „Okiagari-koboshi“? Ele sunt păpușile tradiționale japoneze, îndrăgite de japonezi, privite ca simboluri ale perseverenței, tenacității, tăriei de caracter și a stăruinței. Sunt considerate ca fiind aducătoare de noroc. Sunt originare din regiunea Aizu din prefectura Fukushima și poartă în spate mai bine de patru secole de istorie. Asemeni locuitorilor din regiunea afectată în 2011 de dubla catastrofă naturală, aceste păpuşi sunt realizate astfel încât ori de câte ori sunt doborâte să revină la poziţia iniţială.

Programul zilei de 5 mai a cuprins obiceiuri și activități tradiționale japoneze, ziua de 6 mai fiind dedicată activităților moderne. Neputând fi prezentă prima zi, m-am mulțumit cu cea de-a doua, care, deși organizatorilor nu li s-a părut la fel de reușită precum prima zi, mie mi s-a părut absolut genială!

Okiagari Koboshi

Călătoria mea în Japonia a început cu Workshop-ul de Origami, unde se lucra de zor. Cu puțină atenție, voință și multă foaie specială de tip origami, poți reuși să faci de la inimioare în fel și fel de culori, la pălăriuțe de samurai, flori, ori chiar „Venus“, un mod de a prelucra hârtia mult mai complex. Totul a început să capete culoare la Workshop-ul de Kimono, unde intrai ca o fată normală și ieșeai o adevărată niponă îmbrăcată în straie multicolore, ce căra în spate ani întregi de istorie. De asemenea, am învățat să-mi scriu și să-mi pronunț numele în japoneză, サブリナ (Saburina), la Workshop-ul Shodo.

De departe, activitatea ce a atras pe toata lumea, de la copii, la liceeni ori chiar adulți în toată firea, a fost „Obake Yashiki“, Casa Bântuită, amplasată special pe scările interioare ale liceului. Pentru a creea aceasta „obake“, elevii s-au folosit de tot ce le-a căzut în mână, de la ziare vechi, la staniol, fel și fel de materiale ori peruci și farduri, pentru ca totul să capete o notă mai interesantă. Partea cea mai tare la „Obake“ este că odată intrat, te simți într-o cu totul altă lume.

Okiagari Koboshi

Amatorii de jocuri video s-au putut confrunta între ei la Workshop-ul de Jocuri Video, ori doar să privescă, oricum ar fi ales să participe la această activitate, s-ar fi distrat de minune. La câțiva pași de maieștrii consolelor se aflau standurile unde erau puse la vânzare manga-uri, însă și origami frumos colorate.

Urcând scările ajungem la etaj unde ne așteaptă portretele chabi! Da, așa este, la etaj niște fete super drăguțe făceau de zor portrete. Ce sunt portretele Chabi? Ei, bine, ele sunt exact ca portretele propriu-zise, numai că vei fi desenat ca un personaj de tip manga.

Okiagari Koboshi

O altă activitate special creată pentru elevii C.N.I.C. a fost J-music, karaoke pe melodii japoneze. Liceenii s-au distrat de minune interpretând faimoasele melodii ce te introduceau în stilul și cultura japoneză. Festivalul s-a încheiat cu un mic spectacol organizat pentru elevii liceului, același spectacol de sâmbătă, însă mult mai restrâns, deoarece nu toți participanții au putut fi prezenți. Acesta a inclus karaoke, dansuri tradiționale japoneze, însă și interpretări la instrumente muzicale japoneze.

Festivalul Japonez „Okiagari Koboshi“ a fost, fără doar și poate, un eveniment de mare succes care a atras publicul în număr mare. Ceea ce este într-adevăr de admirat este că acest festival a fost organizat integral de elevii Colegiului Național „Ion Creangă“, ajutați de Ambasada Japoniei în România. Dacă aveți ocazia să ajungeți la următoare ediție a acestui festival, nu ezitați s-o faceți, nu veți avea timp să vă plictisiți.
Sayonara! 🙂

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.