Carte – Flori pentru Algernon

Carte - Flori pentru Algeron

Carte - Flori pentru Algeron

de Alexandra Ioniță – tehnoredactor
foto: www.librariahumanitas.ro

„Flori pentru Algernon“, scrisă de Daniel Keyes, spune povestea unui debil mintal pe nume Charlie Gordon, care este supus unui experiment artificial de creștere a inteligenței, acest lucru fiind însă încercat doar pe șoareci până la momentul respectiv. Având amintiri neplăcute din copilărie, din cauză că nu a fost niciodată acceptat nici măcar de propria familie, Charlie și-a dorit dintotdeauna „să fie deștept“ și să aibă prieteni. În urma experimentului, se transformă, în câteva luni, dintr-o persoană cu un IQ ceva mai scăzut într-un adevarat geniu, iar între el și Algernon (un șoricel supus aceluiași experiment) se creează o legatură puternică.

Asistăm astfel la o schimbare completă printr-o poveste-jurnal a lui Charlie, care întocmește anumite rapoarte de studiu pentru experiment; observăm treptat cum frazele și cuvintele greșite, punctuația inexistentă și exprimarea banală sunt înlocuite de propoziții normale, corecte și în total, de idei geniale. Ajunge să-și depășească profesorii și lectorii și se întreabă cum de un om simplu nu înțelege și nu vorbește fluent cel puțin cinci, șase limbi diferite, deoarece lui i se pare normal acest lucru.

Citește tot ce apucă, scrie studii și contrazice profesori pe diferite teme, aceștia simțindu-se depășiți de Charlie, deoarece nu mai pot ține pasul cu inteligența acestuia, ei fiind la rândul lor niște oameni normali. Realizează însă că experimentul care ar fi trebuit să îl apropie de oameni nu-l face decât să-și piardă și așa-zișii prieteni și astfel, rămâne în propria singurătate. Charlie este bântuit de vechiul-sine, întrucât în ciuda faptului că are un IQ demn de invidiat, pe plan emoțional nu poate depăși anumite bariere. Personajul trece prin diferite stări și nu-și poate găsi echilibrul, fiind copleșit de emoțiile și trăirile sale; începe să conștientizeze că a rămas singur și revine treptat la vechile probleme.

Așa cum spune și autorul, „Flori pentru Algernon este o carte rară“, care ne învață că indiferent de cunoștințele pe care le posedăm, cel mai de preț lucru sunt prietenii, fără de care aceste cunoștințe nu reușesc să aibă aceeași valoare.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *