Carte – Circul Noptii de Erin Morgenstern

Circul Nopții de Erin Morgenstern

Circul Nopții de Erin Morgenstern

de Cristina Velișcu – colaborator
foto: wwww.ledabooks.ro

,,Circul sosește fără veste. Fără înștiințări, fără afișe lipite de stâlpi sau panouri.
E pur și simplu acolo unde ieri nu era nimic. “

Totul începe în anul 1873, când magicianul Hector Bowen o întâlnește, pentru prima dată, pe fiica sa, Celia. Deși în vârstă de numai șase ani, tânăra este capabilă de lucruri remarcabile: poate face obiectele să leviteze, și chiar să repare lucruri stricate pe veci, toate acestea cu puterea minții.

Interesat de ceea ce poate face fiica lui, Hector îi ,,arunca“ o provocare unui vechi prieten, și el magician. Regulile sunt simple: fiecare trebuie să-și antreneze învățăcelul cât mai bine pentru viitoarea competiție.

Cele două personaje principale, Celia și Marco, sunt antrenate în moduri total diferite: dacă Celiei i se tăiau buricele degetelor, Marco era închis într-o cămăruță cu o grămadă de cărți din toate domeniile. Niciunul dintre ei nu are însă habar când are să înceapă această competiție de care maeștrii lor tot vorbesc de peste un veac și, mai ales, în ce anume constă.

Acum, probabil, o să spuneți ,,Ok, dar care-i treaba cu circul?“. Păi, e foarte simplu. Circul i-a ,,naștere“ în anul 1885, ideea aparținându-i domnului Lefevre. Nimic neobișnuit până acum. ,,Le Cirque des Reves“, cum ajunge să fie numit, uimește populația prin faptul că nu își anunță venirea în oraș, pur și simplu apare din senin, și ,,Se deschide în amurg/ Se închide în zori“. Da, funcționează după un orar nocturn, lucru total neobișnuit.

Miile de corturi pe care le adăpostește Circul Viselor, camerele ciudate, diversele sortimente de dulciuri, numerele de ilozinism și de acrobație, executate cu o precizie ce se datorează mai degrabă magiei decât antrenamentului, toate acestea îi aduc faimă în toate cele patru colțuri ale lumii. Și, mai ales, devine terenul de luptă al celor doi magicieni.

Dineurile nocturne ale domnului Lefevre, spectacolele de ilozionism la care Marco participă doar pentru a o vedea pe Celia evoluând pe scena Circului, întâlnirile accidentale, îi fac pe cei doi competitori să se îndrăgostească unul de celălalt, fapt care complică lucrurile groaznic, mai ales că cei doi antrenori ai lor nu au prevăzut una ca asta.

Vă las pe voi, cititorii, să aflați ce se va întâmpla cu cei doi protagoniști, și cu minunată lume pe care Morgenstern a creat-o în paginile acestui roman ,, delicios“!

,,E atât de multă strălucire în circ, începând de la flăcări și felinare, până la stele. Am auzit atât de des expresia ,,magia luminii“ folosită în legătură cu ceea ce vezi în Le Cirque de Reves, încât uneori mă întreb dacă nu cumva tot circul nu este decât o complexă iluzie creată cu ajutorul luminii.“- Friedrick Thiessen, 1894.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *