Carte – 1000 de erori din „cultura generala“

Carte - 1000 de erori din „cultura generala“

Carte - 1000 de erori din „cultura generala“

de Thomas Bărbulescu – redactor
foto: elefant.ro

Fie că ești pasionat de matematică sau istorie, de chimie sau geografie, cu siguranță vei găsi câteva lucruri care, deși păreau logice, nu sunt fix așa cum par. Această carte este un instrument perfect pentru cei care vor să-și dezvolte atât cultura generală, cât și simțul critic.

Împărțită pe capilole și subcapitole, cu o transpunere a textului în coloane, cartea oferă cititorului modalitatea cea mai facilă de a face față unei provocări. Iată câteva exemple:

Chiar trăiau oamenii din epoca de piatră în peșteră? Nu! Ei trăiau în colibe și corturi. Peșterile, pe care le pictau cu scene de vânătoare și reprezentari de animale, erau folosite numai pe post de locuri de desfășurare a ceremoniilor ritualice. Desigur, preferau așezarea locuințelor sub stâncile ieșite în relief, la intrarea în peșteri.

Era oare Bolșevic termenul rusesc pentru comunist? Nu! Bolșevic înseamnă majoritar. Acest concept a apărut în anul 1903, când, în cadrul Partidului Social Democrat Rus, comuniștii lui Lenin dețineau majoritatea.

Dar „erorile“ nu sunt doar de factură istorică, ci și din aria cunoștințelor de factură științifică.

Era oare Tiranozaurus Rex cel mai periculos dinozaur? Nu! Deși Tiranozaurus Rex este unul dintre cei mai fioroși dinozauri, cu o înălțime de până la 6 metri, echipat pentru a ucide, acesta, dacă ar fi vânat, avea în vizor doar prăzi de statura mică. Cel mai periculos era Spinozaurus-ul, un dinozaur de 17 metri, dieta sa constând în pește.

Toată lumea cunoaște drăguțul urs Koala, dar oare este el un urs? Nu! Koala, din punct de vedere taxonimic, este rudă cu cangurul, făcând parte din familia animalelor cu marsupiu. Este văr cu diavolul tasmanian, jderul marsupial, veverița marsupială, dar și tapirul și veverița zburătoare.

Suma pătratelor catetelor este egală cu pătratul ipotenuzei. Această teorema este învățată încă din clasa a VI-a sub numele de „Teorema lui Pitagora“. Oare chiar este a lui Pitagora? Nu! Teorema este mult mai veche, fiind enunțată prima dată de către Euclid însă Pitagora este cel care a demonstrat-o matematic.

Acestea sunt doar câteva exemple de informații care nu sunt așa cum poate știai. Dacă vrei să vezi cât de exactă este cultura ta generală sau doar vrei să fii un critic în toate domeniile, îți recomand să citești cartea 1000 de erori din „cultura generală“!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *