Am fost la Red Bull Flugtag Romania 2010


Red Bull Flugtag Romania 2010

de Cosmin Ciortan – colaborator
foto: Cristian Puchiu – seminarist foto

Flugtag – Ziua Zborului, în limba germană – a început ca o joacă, în urmă cu 19 ani, în Viena. Însă, de atunci până în prezent, a ajuns să se desfăşoare în peste 20 de ţări. În 2010, caravana Red Bull Flugtag s-a deplasat în Turcia, Suedia, Ucraina, S.U.A. şi România.
Red Bull Flugtag Romania 2010 a fost cea de-a treia ediţie a acestui eveniment, celelalte două având loc în 2005, respectiv 2007. Anul acesta au fost alese 35 de echipaje participante, din cele peste 500 de schiţe trimise către organizatori. Cerinţele au fost unele simple: aparatele să fie propulsate doar prin forţă fizică, anvengura aripilor să nu depăşească 8 metri, iar greutatea să nu depăşească 150 de kilograme.
Porţile s-au deschis oficial in jurul orei 12:00, ambele maluri ale Dâmboviţei, din zona Bibliotecii Naţionale, fiind împânzite rapid de oameni dornici de spectacol. Până la începerea concursului propriu-zis, pe ecranele din zona râului au fost prezentate diverse materiale video, cu sporturi extreme precum FMX, trial, BMX, windsurfing, wakeboarding, air racing sau cliff diving.


Red Bull Flugtag Romania 2010

Totul a început cu saltul nebunesc cu paraşuta al preşedintelui juriului, de la 2000 de metri altitudine, acesta planând în Dâmboviţa. Startul oficial s-a dat la ora 14:00, start însă cu ghinion, deoarece pilotul feminin al primului echipaj intrat în competiţie, „Pi(ggy)ano Cvartet“, nu a aterizat în cel mai fericit mod posibil, fiind transportată cu ambulanţa la spital, după ce, în prealabil, îşi pierduse cunoştinţa.
Pe rând, cele 35 de echipaje s-au aliniat pe pista de lansare, fiecare dintre ele având un aparat de zbor cât mai original. De asemenea, fiecare echipaj a fost nevoit ca preţ de un minut să improvizeze o coregrafie care mai de care mai amuzantă, spre deliciul spectatorilor. Totul înainte ca piloţii echipajelor – sau măcar cei mai curajoşi – să sfârşească în apa destul de rece a Dâmboviţei. De buna dispozitie a spectatorilor s-au ocupat în permanenţă „matinalii“ Răzvan şi Dani.


Red Bull Flugtag Romania 2010


Red Bull Flugtag Romania 2010

Lă jumătatea competiţiei, celebrul wakeboarder, Duncan Zuur, a oferit un „recital“ de wakeboarding pe apele Dâmboviţei – acelaşi Duncan care făcea wakeboarding în Piaţa San Marco din Veneţia, cu trei luni în urmă.
După ce şi ultimul echipaj s-a lansat la apă, punctajele au fost făcute, iar primele trei locuri premiate. Primii au fost cei de la „Ţepeş Airlines“, pe doi echipajul vasluian „Nepoţii lui Ştefan cel Mare“, iar pe locul trei, la egalitate, echipajele „Cave Men’s Team“, respectiv „Famiglia Cementini“.


Red Bull Flugtag Romania 2010


Red Bull Flugtag Romania 2010


Red Bull Flugtag Romania 2010

Recommended Articles

2 Comments

  1. Costache Ana-Maria

    cred ca trebuia bolduit "presedintele juriului" cu totul:))), ca sa nu existe confuzii:P. mi-l si inchipui pe dom' basescu sarind cu parasuta. tepes airlines:)))

  2. Sa`l vad pe domn Traian sarind cu parasuta in Dambovita… tot ce mi`as putea dori de la viata. :))))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *