50 de ani de la absolvirea I.A.T.C.de Ruxandra Şiclovan – colaborator
sursa foto: https://www.goingout.ro/

Timpul nu trece repede numai pentru noi, ci şi pentru cei din generaţiile trecute. Trecerea anilor este ireversibilă, însă amintirile rămân în minţile şi în sufletele noastre. Momente precum cele din facultate sunt menite să te facă ca, la bătrâneţe, să fii convins că nu ai trăit degeaba. Teatrul Odeon a găzduit pe 27 iunie 2011 reuniunea actorilor din promoţia anului 1961.

La auzul cântecului Gaudeamus, toţi cei prezenţi în sală (printre care şi tineri) s-au ridicat în picioare, iar după ce acesta s-a terminat, a urmat un moment de linişte pentru cei care, din nefericire, nu au mai prins zilele din prezent.

Prezentaţi de către Sandu Lazăr, care de asemenea a absolvit în anul 1961, profesorii au vorbit unul câte unul la microfon.

Prima care a vorbit a fost doamna profesoară Sanda Manu, regizoare română de teatru şi pedagog la Facultatea de Teatru, care avea în mână catalogul generaţiei 1961. Aceasta i-a mulţumit lui Sandu Lazăr, deoarece a făcut tot posibilul să îi aducă în acelaşi loc pe toţi foştii ei studenţi. Mândria care s-a simţit în glasul doamnei Sanda este justificată: s-au împlinit 50 de ani de când cei din generaţia de aur a teatrului românesc au absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică.

Următoarea care a vorbit este doamna Silvia Cucu, care a mărturisit că: „sunt foarte emoţionată, nu arăt, dar sunt“. Aceasta, la 86 de ani, este profesoară la facultatea Hyperion, în loc să stea acasă să se odihnească deoarece „îmi place foarte mult să predau“. În opinia acesteia, viaţa ei nu este una bună, dar compensează capacitatea de a fi în pas cu lumea. Doamna profesoară a grăit un adevăr fundamental: „Învăţătura nu e degeaba“.

Grigore Nakacevschi a afirmat că „aş avea prea multe de spus, dar nu vreau să vă plictisesc“. Acesta avea o normă de 150 de spectacole pe an, însă „făceam peste 400 de spectacole pe an“. Datorită spectacolelor, acesta a străbătut toată Europa şi America de Sud, de unde i-au rămas în minte foarte multe amintiri plăcute.

Elena Negreanu, decanul de vârstă a teatrului românesc, a preluat cuvântul. Dumneaei ne-a spus că „deşi am încheiat să predau din motive pe care tinerii nu le-ar înţelege, am continuat relaţiile cu foarte mulţi dintre foştii mei studenţi“, studenţi care i-au devenit cei mai buni prieteni.

În continuare, Sandu Lazăr a recitat versuri care au făcut apel la amintirile plăcute din tinereţea actorilor, şi care, prin urmare, au provocat râsete în public.

Catalogul generaţiei din 1961 a fost strigat de către Sanda Manu, şi am regăsit nume precum Ion Abrudan, Marin Morar, Cornel Poenaru, Raul Serrano, Ileana Angelescu-Zărnescu, Costică Drăgănescu, Ruxandra Ionescu şi mulţi alţii.

După rostirea catalogului, toţi au ciocnit un pahar de şampanie, şi au mai rămas să discute, rămănând ca, pe seară, să meargă la cina festivă organizată în incinta hotelului Marshall. Să vă regăsim şi la sărbătorirea a cât mai mulţi ani de la absolvirea I.A.T.C.!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *