Liceul meu – Tonitza

liceul_meu_tonitza

liceul_meu_tonitza

de Laura Ștefan – seminarist
foto: Roxana Leocovici – fotoreporter

Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza“ ne încântă în fiecare an cu noii iubitori și făuritori de frumos. Scopul final al tinerilor artiști din unitatea de învățământ este cel de a-și încărca privitorii cu energia, calmul, forța, bucuria și armonia lucrărilor realizate prin truda muncii.

Liceul a apărut din simpla dorință a oamenilor de a fructifica talentul tinerilor, încurajându-le astfel libertățile artistice făuritoare și dezvoltându-le tehnicile.

liceul_meu_tonitza

Acest liceu este destul de vechi, provenit, de fapt, din Școala de Arte și Meserii apărută în curtea Academiei de Arte. Însă a devenit ce este astăzi datorită bunăvoinței domnului Robescu, care a cedat clădirea devenită prin anii ’60 Liceul „Nicolae Tonitza“.

În prezent, Tonitza ne încântă cu un calup inpresionant de viitori artiști „ale căror activități artistice se desfășoară în cele 12 ateliere de arte grafice, pictură de șevalet, sculptură, design industrial, design ambiental,
arte murale, restaurare, arte textile, creație vestimentară, scenografie, desen animat sau ceramică.“

liceul_meu_tonitza

Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza“ deține două sedii (cu dorința de a se extinde pe viitor): sediul vechi din Str. Gen. H. M. Berthelot nr. 56-58, sector 1, unde se țin orele de atelier şi sediul din Bld. Iancu de Hunedoara nr. 27, sector 1 (Piaţa Victoriei), unde, în mod obișnuit, se fac orele de cultură generală.

Într-un liceu adevărat, elevii nu învață monoton, forțat și mecanic. Însă elevii și profesorii din Tonitza ne-au dovedit că respectul însoțit de libertatea gândirii duc la o formare armonioasă, dar care trebuie alăturat de o îndrumare atentă. Astfel, acest liceu este unul care, de-a lungul timpului, a creat oameni cu caracter, personalitate și talent.

Îi salutăm pe „tonitzari“ – micuții noști artiști!

Recommended Articles

1 Comment

  1. Poate fi mare pierdere de vreme. Acest liceu este plin de probleme de toate felurile. Doar câteva cadre didactice dedicate. Nu se (mai) justifică existența claselor gimnaziale, aproximativ jumătate dintre copiii care au făcut V-VIII acolo nu au cunoștințe destul de solide nici pentru a rămâne în Tonitza la liceu, nici pentru a accede la un liceu teoretic bun. sunt necesare meditații peste meditații pentru oricare varianta și probabil nici atunci nu este destul. Haos și uniformizarea talentelor, fițe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *