Colegiul National „Octav Onicescu“

Liceu

Colegiul National „Octav Onicescu“

de Sabrina Canea – seminarist
foto: Roxana Leocovici – fotoreporter

Chiar dacă este situat într-o zonă destul de marginală a Bucureştiului, şi anume în Berceni, nu putem spune ca „oniceştii“ se lasă descurajaţi de acest gând. Nţţ! Acest lucru pare a-i motiva şi mai tare să ne arate că şi liceele mai puţin cunoscute pot atinge performanţa.

„Octav Onicescu“ datează încă din 1929, când purta numele de „Şcoala Generală nr. 102“. Prin anii ’50, ca urmare a industrializării, populaţia de la sate a migrat către oraş, fapt ce a condus la extinderea Bucureştiului, obligând instituţia, ce avea să devină Liceul nr. 30, să îşi găsească un sediu mai mare (dat fiind faptul că şi cererea crescuse), şi anume locul unde astăzi se află Şcoala Generală 190 „Marcela Peneş“.

După ce din anii ’60, cartierul fiind încă într-o continuă expansiune, sediul şi-a găsit un locşor unde avea să ramână mult şi bine – Strada Trivale nr. 29 (actualul sediu). Desigur că în timp acesta şi-a mai schimbat denumirea de la Liceul nr. 30 (1957-1970), la Liceul „Real – Umanist“ nr. 8 (1970-1979), la Liceul Industrial nr. 27 (1976-1989) şi la Grup Şcolar Industrial „IMUC“ (1989-1993). Din anul 1993 pâna în 2005 a funcţionat sub titulatura de Grup Scolar Industrial „Octav Onicescu“, urmând ca la 1 ianuarie 2006 să devină Colegiul Naţional „Octav Onicescu“ (C.N.O.O.).

Colegiul National „Octav Onicescu“


În cazul în care nu ştiaţi, Octav Onicescu este primul român care îşi trece doctoratul în matematică la Roma, obţinând calificativul „magna cum laude“ în faţa unei comisii alcătuite din 11 profesori universitari şi prezidată de Levi-Civita. De asemenea, a fost întemeietor al şcolii româneşti de teoria probabilităţilor, i-a dat acesteia o nouă axiomatizare, cu ajutorul noţiunii de „funcţie eveniment“ sau „funcţie sumă“. A introdus conceptul de „lanţ cu legături complete“, cea mai importantă contribuţie românească în teoria probabilităţilor. A fost autor al unei noi varietăţi de mecanică: „Mecanica invariantivă Onicescu“. A fost membru al Academiei Române, membru al Uniunii interbalcanice a matematicienilor. Este, împreună cu Gheorghe Mihoc, creatorul şcolii matematice româneşti de teoria probabilităţilor şi statistică matematică.

Aici poţi opta între profilul uman, cu specializare în filologie şi ştiinţe socio-umane, real, cu specializare în matematică-informatică, simplă ori intensiv engleză sau intensiv informatică ori sportiv, unde avem atletismul, deci ai de unde alege.

Colegiul National „Octav Onicescu“


Ca dotări, avem aici trei laboratoare de informatică, un laborator de chimie, un laborator de fizică, un cabinet de proiecte europene, un cabinet psihologic, un cabinet de geografie, dar şi o primitoare şi vastă bibliotecă.

C.N.O.O. se poate lăuda cu performanţe remarcabile atât la volei, handbal, fotbal, dar şi la informatică, română, latină, deci dacă voi credeaţi că oamenii aceştia fac doar sport cât e ziulica de mare, vă înşelaţi. Oniceştii participă anual la diferite activităţi. Spre exemplu, ei organizează an de an o „Petrecere de Crăciun“, special pentru a se mai relaxa după un semestru de trudă.

De asemenea, organizează şi un Târg de obiecte Handmade, iar banii pe care îi strâng îi donează unui cămin de bătrâni. Pe plan intern avem reviste, atât în format online cât şi pe print. Pe de o parte avem „Jurnal de liceu“, revista pe care o scot printată o dată la două-trei luni, iar pe de altă parte „Onix“, mega revista lor online (o puteţi accesa pe site-ul liceului) care este chiar foarte interesantă. Avem şi o trupă anonimă de teatru, dar şi trupa de street-dance, Area 27, despre care probabil aţi auzit.

Colegiul National „Octav Onicescu“


Şi, totuşi, ce zic elevii despre al lor liceu?

Pot spune că aceştia sunt extrem de mândri de liceul lor, chiar dacă nu este un Sava sau un Lazăr. În viziunea lor, Onicescu este „cel mai tare liceu din sector, profii sunt beton, iar colegii şi mai şi!“, cum de altfel şi este. Profii sunt, poate, cei mai răbdători din câte am văzut, pregătiţi să explice şi de zece ori dacă este nevoie. Colectivul? Pe lângă faptul că sunt foarte sociabili şi prietenoşi, aceştia se implică şi în activităţi culturale, dar iau în serios şi lecţiile de zi cu zi.

Ei, aflaţi că, de-a lungul timpului, aici s-au format unele dintre marile personalităţi ale poporului nostru: Mircea Lucescu (antrenor internaţional de fotbal), Mihaela Mihai (om de cultură), Doru Stănculescu (om de cultură), Mihaela Gamulescu (om de afaceri), Maria Toghina (preşedintele Radiodifuziunea Română), Mihaela Streinu (redactor televiziune) şi mulţi alţii.

Colegiul National „Octav Onicescu“


În concluzie, ar fi cazul să luaţi în considerare şi pe nea’ Onicescu atunci când vă faceţi opţiunile pentru înscrierea la liceu, căci cu siguranţă nu veţi regreta.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *