Liceul Meu: Colegiul National “Mihai Eminescu”

liceul mihai eminescu

de Mădălina Meilă – redactor
foto: Ion Mateş – fotoreporter

liceul mihai eminescu

Ajunşi în Piaţa Unirii, ne găsim uşor drumul spre clădirea impunătoare, cu mulţi ani de chin în spate: incinta Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“! Ascuns bine printre blocuri, pe lângă staţia lui 32 şi o secţie de poliţie, liceul ne-a demonstrat încă de la intrare că poetul ţărişoarei noastre a avut grijă să fie oameni fără tăcere înăuntru.

liceul mihai eminescu/>

Nea’ X, să-l numim aşa. Ei, şi acest Nea’ X este supraveghetorul liceului! Ne-a întrebat cine suntem, ce vrem, scopul şi durata. În timp ce ne arăta holurile liceului, ne tot spunea despre cât de important este el pentru aceasta instituţie de învăţământ, mai să crezi că fără el ar începe să cadă tencuiala şi fundaţia s-ar evapora într-un mod dubios! Aşa ne-a ţinut dânsul vreo 10 minute, fără oprire.

liceul mihai eminescu

Hai să facem şi-un pic de istorie, căci trebuie să vă explic mai pe îndelete, din cauză că totul este întortocheat şi liceul a avut, într-adevăr, de suferit. Directoarea-adjunctă a fost mai mult decât entuziasmată să răspundă la întrebări şi-am reuşit să aflu multe lucruri interesante. C.N.M.E. a fost închis în anul 1973, la ordinul lui Nicolae Ceauşescu, pe vremea aceea având sediul în incinta Şcolii nr. 122, fiind doar şcoala generală. Anul 1991 a constituit redeschiderea instituţiei de învăţământ, de data aceasta funcţionând pentru clasele I-XII. Actualul sediu, situat pe strada George Georgescu nr. 2, a fost cândva Şcoala Odobescu. Faptul că liceul şi-a schimbat sediul a făcut ca două lucruri foarte importante să scape de sub control: arhiva şi biblioteca. După închiderea liceului, arhiva s-a împrăştiat în diverse licee şi chiar şi azi directoarea încearcă să mai recupereze documente importante. Biblioteca, care avea o colecţie impresionantă de cărţi rare, nu mai este de găsit.

liceul mihai eminescu

liceul mihai eminescu

Cum arată liceul? Ei, nu pot să fiu subiectivă! Trebuie să fiu sinceră şi să lăsăm glumele de o parte. Deşi elevii sunt super OK, toată stima, am ajuns şi la descrierea incintei. Culoarele vopsite în stil ceauşist, uşi de clase metalice, găurite (puteai să vezi tooot) şi băi într-o stare „splendidă“.
C.N.M.E. face voluntariat? Da, bre! Elevii se implică în acţiuni comunitare, în special cele de la SNAC (Sistemul Naţional de Acţiune Comunitară). Se mai întâmplă să fie şi porţile deschise la Mihai Eminescu şi să se facă acţiuni caritabile precum „Cartoful Donat“ sau „Legumele Donate“. Au primit, de altfel, foarte multe premii, printre care unul de la Junior Achievements, o organizaţie internaţională non-profit. Liceul mai are în dotare şi cupe precum Festivalul Şcolar al Sportului „Aerobit“, Campionatul Ardealului – „Cei mai disciplinaţi şi numeroşi suporteri“, Campionatul Naţional de Diriginţi, unde au luat locul I.

liceul mihai eminescu

Eminescu are şi el regulile lui stricte: ecuson la purtător, altfel eşti pe-afară!

Am ajuns în curtea liceului, unde am dat de nişte eleve de a X-a şi-am purtat o conversaţie. Uite-aşa şi pe dincolo, că vor mai multe activităţi, profii sunt OK, liceul nu-i chiar genial, dar merge, carte se face, există o trupă de teatru numită „Arlechino“ şi se pregăteşte o piesă de teatru.
În caz că vă interesează, programul celor de la Eminescu este destul de simplu: clasele I-IV şi XI-XII învaţă dimineaţa, iar clasele V-X după-amiaza. Ora de 50 de minute, pauza de 10.

liceul mihai eminescu

Profilurile sunt cam aşa: Filologie, unde avem de ales între simplu şi intensiv engleză; Mate-Info, unde putem alege între simplu, intensiv germană, intensiv franceză, intensiv info şi intensiv engleză. Colegiul dispune de laboratoare de Biologie, Chimie, Fizică şi Informatică.

liceul mihai eminescu

Sunt aproximativ 1700 de elevi la număr care au cu ce se mândri, căci în anul 2000 media de admitere a fost 9 şi tot în anul respectiv a fost singurul liceu cu un elev care a avut media 10 la BAC. Anul trecut, când ploua cu picaţi la BAC (ştiţi voi, a fost trist), în liceul Eminescu a existat un singur picat, care a luat până la urmă pe toamnă!

liceul mihai eminescu

Hop! – un drum, hop! – o străduţă, hop! – nişte elevi şi-o directoare simpatică şi uite-aşa am redactat povestea Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“. Dacă pe viitor vreţi să vă mutaţi din liceu, luaţi în considerare şi C.N.M.E, căci merită!

liceul mihai eminescu

Recommended Articles

18 Comments

 1. Lol. Era sa scuip Pepsi pe laptop cand am citit aia cu directoare simpatica…

  … si sa regurgitez la aia cu “luati in considerare si CNME”.

 2. “luaţi în considerare şi C.N.M.E, căci merită!” ?

  Multe licee merita daca nu-ti place clasa ta, profii sau altceva.

  Si legat de orice cadru didactic, iti recomand sa nu zici ca-i “simpatic” pana nu-l cunosti (asa cum il stiu cei de la liceu). Din cate stiu, tu nu erai in Eminescu, nu?

  1. Directoarea a fost mai draguta decat mierea si zaharul la un loc:)), prea mult pentru mine. Dar orice director vrea sa impresioneze pe cei din afara cu institutul de invatamant la care activeaza. Nu o cunosc, dar in momentul acela cat am stat de vorba cu ea a fost foarte ok. Unele persoane pe care le stiu de mai mult timp si invata acolo mi-au confirmat asta. 🙂

   Multumesc pentru comentariu 😀

 3. terminati-va ma cu liceul asta…daca vreti sa invatati si sa va rupeti creierii intrari blana…e prost rau de tot liceul

  1. Nu mai vorbi in necunostinta de cauza. Nu e prost liceul.

 4. laur din sebastian

  snt de 11 ani in eminescu , ….si e ok ba…e ok….

 5. E VIATA IN EMINESCU COAEee !!

 6. MI SE PARE GENIAL .. P***E BUNE , BAIETI DE TREABA , ASTA E MAI INVETI CA DOAR NU RAMAI UN PROST TOATA VIATA … MACAR TE BAGA LA BAC !

 7. ok directoarea este foarte simpatica inafara orelor :)))…avad in vedere ca este profa de mate ganditi-va cum ar putea fi :))….si liceul… da baii e super poti sa inveti cat vrei tu poti sa chiulesti cat vrei tu….e viata in eminescu credeti-ma

  1. unde naiba se poate chiuli?:)) pe noi ne-a luat directorul si ne-a facut morala ca am plecat acasa la ora de dirigentie cu permisiunea dirigai.

 8. Ati pozat si voi cea mai urata scara din tot liceul:))

 9. liceul mihai eminescu este unul foarte bun eu am facut generala acolo si am terminat cu 8,78 asa ca nu mai comentati daca nu stiti cum este acolo eu zic ca cine este dispus sa invete sa intre nu va luati dupa toti

 10. Liceul este super tare in generala am luat 9.50 si aproape full la medii 10 multumesc andreea pt sfat

 11. Vad ca parerile sunt impartite, dar cunosc multe persoane din Eminescu care sustin ca profesorii sunt cat de cat ok . In ce priveste directoarea… e normal sa fie o “dulceata” atunci cand nu te asculta sau nu iti preda !

 12. clasa a XI-a nu invata dimineata,cum ar fi normal, din pacate. sunt in eminescu si regret ca l-am pus pe lista cu optiuni in clasa a 8a. asta e, omul din greseli invata..NU luati in considerare CNME. pentru sanatatea voastra, orientati-va catre alte licee..profesorii sunt foarte naspa, mai ales cand “clasa a 11 si a 12a nu mai sunt obligatorii”, de chiulit nici sa nu va treaca prin cap ca ati reusi. intre 1 jumate si 5 jumate nu se iese sub nicio forma.

 13. Pfffffffffff Dacă pe viitor vreţi să vă mutaţi din liceu, luaţi în considerare şi C.N.M.E, căci merită! , ahahah buna gluma, in niciun caz sa nu va mutati in CNME, un liceu plin de profesori exigenti, la mate info e rupere, sunt in cunostinta de cauza

 14. Sub nici o forma sa nu luati acest liceu in considerare atunci cand vreti sa va mutati din liceul vostru.In primul rand clasele de a 11-a nu invata dimineata,profesorii cer prea multe de la elevi pt nivelul scolii si pt nivelul elevilor.La chimie este foarte greu daca picati cu o profesoara mai batrana( nu ii dau nume)care nu te poti pur si simplu intelege cu ea.La matematica din cati profesori sunt doar 1 din ei stie sa predea si poti intelege ceva de la el,in rest la ceilalti daca nu faci meditatii e greu sa treci.Nu poti iesi de loc intre orele 14:30 si 17:30,practic nu va obositi sa gasiti metode pentru ca nu va merge nici una.De cativa ani scoala e plina de camere peste tot,s-a inventat asa numitul adservio care poate sa te urmareasca oricand la note,absente tot tot.Asa ca atunci cand va hotorati sa alegi un liceu nou nu puneti sub nici o forma Cnme pe lista

 15. Si eu vorbesc in cunostinta de cauza

Leave a Reply

Your email address will not be published.