EducaTIFF a anuntat nominalizatii competitiei Tineri Critici de Film

În perioada 21 mai – 12 iunie 2011, pe lângă programul de proiecţii de filme şi dezbateri, EducaTIFF a provocat elevii clujeni cu o competiţie locală, adresată claselor II-XII, EducaTIFF – Tineri Critici de Film.

Competiţia a fost o premieră pentru elevi şi pentru profesorii lor deopotrivă, bucurându-se de un imens interes din partea unităţilor şcolare şi a organizaţiilor nonguvernamentale clujene. Au fost vizate trei categorii de vârstă: elevii de şcoală primară, de gimnaziu şi de liceu, şi s-a remarcat participarea masivă a elevilor din cls. II-IV. Deşi s-a urmărit selectarea a 7 nominalizaţi la fiecare categorie de vârstă, juriul a decis desemnarea a 8 elevi pentru grupa de vârstă 8-10 ani, datorită unei situaţii ex-aequo, şi doar a 5, respectiv 4 elevi pentru grupele de vârstă 11-14 ani şi, respectiv, 15-18 ani, din cauza neoriginalităţii lucrărilor, a confuziei dintre cronică de film şi rezumat/povestire/eseu pe marginea unei/unor întâmplări din film şi a nerespectării lungimii de text indicate.

EducaTIFF anunt nominalizati

Pentru gimnaziu şi liceu, la Persepolis (r. Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi) şi, respectiv, În clasă (r. Laurent Cantet), EducaTIFF s-a bucurat de participarea elevilor de la Liceul de Arte Plastice „Romulus Ladea”, Liceul de Muzică „Sigismund Toduţa”, Liceul pentru Deficienţi de Auz, Şcoala „Ion Creangă”, Şcoala Internaţională Cluj-Napoca, Liceul Teoretic „N. Bălcescu”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, , Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică „Octavian Stroia”, Liceul Teoretic „Josika Miklos” Turda, Centrul Oblio, FRCCF Cluj-Napoca şi Fundaţia Prison Fellowship.

Toate cele trei proiecţii au fost însoţite de dezbateri organizate în colaborare cu Centrul Cultural Francez Cluj-Napoca.

Iată nominalizaţii. Alăturăm numelor lor, un fragment extras din lucrările pe care le semnează.

Pentru categoria de vârstă 15-18 ani, elevii au scris cronica filmului În clasă (r. Laurent Cantet), proiectat duminică, 22 mai, la Cinema Victoria, Cluj-Napoca.

Maia Mihacea, cls. XI, Liceul Teoretic „G. Şincai” din Cluj Napoca (îndrumător, prof. Anca Ursa)

[…] „Nu se întâmplă des ca un film fără  coloană sonoră, actori cunoscuţi sau happy-end să impresioneze atât de mult. […]

Armin Copoeru, cls. X, Liceul Teoretic „G. Şincai” din Cluj Napoca (îndrumător, prof. Ortensia Popa)

[…] „[…] filmul te face să gândeşti, să te întrebi, să încerci să-ţi compari experienţele cu cele din film.” […]

Andreea Roxana Hanca, cls. X, Liceul Teoretic „G. Şincai” din Cluj Napoca (îndrumător, prof. Ortensia Popa)

[…] „Pelicula reuşeşte să redea pe ecran naturaleţea şi emoţia de care dă dovada personajul principal, dar şi frământările sale interioare atunci când este pus în situaţii dificile.” […]

Szakács Géza, cls. X, Liceul Teoretic „Jósika Miklós” (îndrumător, prof. Fodor Dora)

[…] „Între ziduri prezintă imposibilitatea indivizilor de a relaţiona, de a clădi relaţii bazate pe deschidere şi acceptare, pe dorinţa de a îmbunătăţi lucrurile, într-un sistem de învăţământ ce mai de grabă înstrăinează şi alienează indivizii.” […]

Toţi nominalizaţii beneficiază de participarea gratuită la un workshop de critică de film, special dedicat lor în cadrul TIFF şi susţinut de criticul de film Mihai Fulger, membru al Asociaţiei Criticilor de Film, parte a Uniunii Cineaştilor din România, şi al Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI). Juriul independent va desemna 1 laureat pentru fiecare categorie de vârstă, pe baza cronicilor de film pe care elevii nominalizaţi le scriu despre filmele EducaTIFF din perioada 3-5 iunie, la a căror proiecţie de la Cinema Victoria au intrare gratuită. Pe lângă premiile juriului, se vor oferi premii speciale, printre care cel oferit de Librăria Cărtureşti Cluj-Napoca şi EducaTIFF şi cel oferit de Centrul Cultural Francez Cluj-Napoca.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *