Liceul meu: Cantemir “V-o da!”

 cantemir-ovidiu_udrescu-fotoreporter-teenpress-05.jpg

de Eduard Alexe – colaborator
foto: Ovidiu Udrescu – fotoreporter

Dacă vrei să optezi pentru un liceu în care să fii apreciat pentru ce fel de persoană eşti şi pentru felul în care gândeşti, dar din care să şi ieşi cu un gram sau două în plus de materie cenuşie, atunci Colegiul Naţional „Cantemir Vodă“ este cu siguranţă alegerea potrivită!

Cu o durată de viaţă de 143 de ani (and still counting), vestitul liceu oferă, prin arhitectura sa realizată în stil neo-românesc, o imagine relativ sumbră şi rece din exterior, dar odată ce ai ajuns înăuntru, părerea îţi va fi schimbată de atmosfera caldă şi primitoare a acestuia precum şi de către elevii şi profesorii de acolo.

Dimitrie Cantemir (1673-1723), a fost unul din cei mai mari domnitori ai Ţării Moldoveneşti, un autor şi om politic desăvârşit, iar numele său a impus încă de la început un statut demn şi plin de respect, o virtute care a fost transmisă şi colegiului care îi poartă astăzi numele.

cantemir-ovidiu_udrescu-fotoreporter-teenpress-01.

Colegiul Naţional „Cantemir Vodă“ (C.N.C.V.) este recunoscut pentru profilul său de matematică-informatică, având un număr mare de elevi olimpici pe filiala de real. C.N.C.V. este renumit şi pentru echipa sa de baschet, care într-o vreme a fost campioana incontestabilă la Cupa Liceelor de Baschet. Şi, nu în ultimul rând, pentru înfiinţarea primei Academii Regionale CISCO din România, în anul 1999, de către prof. Emil Dragomirescu.

cantemir-ovidiu_udrescu-fotoreporter-teenpress-03

Liceul este proaspăt renovat şi dispune de patru laboratoare de informatică îmbunătăţite şi echipate corespunzător, câte un laborator de biologie, engleză, spaniolă, germană, franceză şi fizică, toate fiind puse la punct şi numai bune pentru a aprofunda teoria învăţată în clasă. De asemenea, ne mândrim şi cu o sală de sport nouă, o parcare interioară pentru profesori şi (din nefericire) pentru părinţi şi o cantină care este încă în aşteptare.

cantemir-ovidiu_udrescu-fotoreporter-teenpress-06.

Arhitectura şi dotările liceului nu sunt singurele motive care să te facă să pui „Cantemir“ ca primă opţiune pentru liceu! Profesorii sunt nişte dascăli excelenţi, care te fac să vii cu plăcere la orele lor şi sunt mereu dornici şi binevoitori să îţi explice sau să te ajute dacă nu ai înţeles ceva, chiar dacă asta înseamnă să îşi sacrifice din timpul liber şi să rămână după ore pentru a reuşi să facă acest lucru. Într-o Românie în care educaţia şi şcoala (plus multe alte lucruri) au fost târâte şi lăsate în noroi de către Guvern şi Parlament, profesorii, precum cei de aici, ar fi singura soluţie pentru iniţierea elevilor pentru o facultate şi, pe urmă, pentru un job de succes, aceştia dând dovadă de seriozitate şi iubire faţă de meseria lor.

cantemir-ovidiu_udrescu-fotoreporter-teenpress-02

Dacă tot am vorbit despre profesori, trebuie să spun, evident, şi câteva cuvinte despre „miezul“ cantemirist, cealaltă sursă de merit a acestui liceu. Dacă eşti curios să arunci o privire în interior, vei vedea că aici poţi găsi întreaga tipologie adolescentină de astăzi: de la mic la mare, toţi vor fi primitori şi dornici să te cunoască.
Deşi fiecare elev este diferit prin stilul lui de a fi, prin muzica pe care o ascultă şi prin felul în care se îmbracă, în Cantemir se trece peste aceste deosebiri şi întotdeauna vei găsi o persoană care să îţi sară în ajutor când ai nevoie, să îţi fie alături când întâmpini obstacolele vârstei sau să îţi ţină de urât atunci când chiuleşti de la limba a II-a :-).

cantemir-ovidiu_udrescu-fotoreporter-teenpress-07

Deşi sunt bâtă la mate şi nu am nici o legătură cu ea, dacă stau să adun pe o foaie de hârtie arhitectura sa vastă cu realizările sale cunoscute naţional, plus condiţiile pe care ţi le oferă cu interiorul său proaspăt renovat şi elevii cu profesorii de aici, iar la final aş ridica totul la putere, rezultatul poate fi numai unul: Colegiul Naţional Cantemir „V-o Dă!“ – quod erat demonstrandum!

cantemir-ovidiu_udrescu-fotoreporter-teenpress-04

Recommended Articles

22 Comments

 1. ce bataie de joc
  o propaganda ce ridica in slavi un liceu, fara sa dea vreo informatie utila

  1. ce pacat ca n-ai prins subtilitatile respectivului 😛

  2. Chiar este cel mai tare liceu 🙂

  3. Exista ziua liceului pentru asta. 😀 Oh, oh, si inca o chestie: ”bataia de joc” de care vorbesti tu arata cat de mult isi iubesc unii elevi liceul! Si ti-o spune unul care nici macar nu e din Cantemir! 😛

 2. 🙂 Hai ca am ras cu lacrimi.

 3. alina ionescu

  felicitari Edy in primul rand pentru titlul sugestiv ! Apoi in ceea ce priveste continutul, ai surprins lucrurile bune din liceu iar asta e frumos… in ceea ce ma priveste, cand am intrat prima data in Cantemir am fost pur si simplu asaltata de persoane deschise si sociabile chiar daca nu aveam nimic in comun. A fost chiar placut! Poate nimeni nu va crede ce ai scris aici pana nu trec pragul liceului… sa testeze… ar fi o experienta placuta:X

  1. Mersi Alina:P

   Ma bucur ca ti-a placut, te mai asteptam pe-aici;)

   1. alina ionescu

    vin, vin nu scapati de mine:))

 4. alina ionescu

  * iar mansarda amenajata special pentru elevi e o idee bestiala:X

 5. haha…f tare…da ai cam prins esentialul…pacat ca din canapele alea nu au ramas prea multe…shi in pauza sunt deobicei ocupate de elevi toturati de orele de info:)))…in orice caz nice articol….felicitari:P

 6. super titlu xD
  destul de haios articolul… mansarda aia ma face geloasa:(

 7. Bun titlul!

 8. Raluca Grigore

  Interesant mod de abordare și un titlu inteligent.
  Felicitari!

 9. prea multa vrajeala 😀

  1. draga sgfsdgasfg tu,

   am decis sa iau “vrajeala” ta ca pe un compliment adresat stilului amuzant si totusi formal al lui eddy iar apoi te-am aprobat

 10. Ce vremuri…cand plecam acasa rupt de beat. Laboratorul Cisco era un fel de “sanctuar”…acolo imi inecam gandurile in bere, vin..sau ce mai gaseam pe la magazin si stateam la o tigara si ma gandeam ce imi fac colegii la ora. Nu e cel mai bun liceu..sa fim sinceri, dar totusi..e…acceptabil.

 11. si eu invat in cantemir si mi se pare cel mai tare liceu. nu m-as muta pt nimic in lume! 😡 felicitari Edi si Ovidiu! tot asa!

 12. Media de admitere?

 13. 9.28 la mate-info bilingv engleza, 9.03 mate-info normal, 9 stiinte sociale. E un liceu foarte tare in sensul ca se invata bine, dar nu e nevoie de tocele ca in viteazu’ sau de meditatii ca sa faci fata, daca esti atent in clasa.

  1. ce sanse crezi ca are un elev de 9,65 dar care doreste sa se tina si de sport?
   cum sunt cursurile, dimineata sau dupa-masa?
   ms

  2. Copiii merg la olimpiade ??

 14. Este un liceu ok, nu stiu ce a devenit acum, dar in 2006 cand am venit eu, era un liceu ok.. Salutari domnului Taciu, respect doamna Chirila ! 9 – 12 C , rupe norma !

Leave a Reply

Your email address will not be published.