Voua va plac romanele politiste?

va_plac_romanele_politiste-leocovici_roxana-fotoreporter-teenpress

de Mădălina Meilă – colaborator
foto: Roxana Leocovici – fotoreporter

Hai să lăsăm deoparte cărţile pe care le aveţi de citit pentru liceu şi să tragem aer în piept, să ne relaxăm şi să vedem ce vă place cu adevărat. Mie îmi plac cărţile poliţiste şi vreau să vă spun şi vouă, celor care nu aţi avut ocazia să aprofundaţi acest gen literar ce este pe de-o parte interesant, iar de cealaltă parte extrem de didactic.

Sunt o mie şi una de tipuri de cărţi… Voi da ca exemplu două: alea care nu te învaţă nimic şi alea care sunt interesante, îţi atrag atenţia, te învaţă cum să acţionezi în anumite situaţii ale vieţii şi îţi mai şi îndeasă o foiţă, două în sânul vocabularului. Ei, din categoria a doua fac parte cărţile poliţiste, zic eu. Nu pot spune că am o colecţie vastă de autori sau de cărţi ca acestea citite… Dar, 6-7 autori tot am consultat.

Din ce am observat, pentru mine rămâne clasica Agatha Christie, această femeie cu sânge britanic, cea care i-a dat viaţă personajului pe care îl apreciez pentru inteligenţa şi abilitatea de a evidenţia nişte ipoteze complicate, şi anume Hercule Poirot.

Arthur Conan Doyle, un alt autor de apreciat, poate cu un personaj mai agil din punct de vedere intelectual decât cel menţionat mai sus: Sherlock Holmes – care are parte de o întreagă serie de cărţi absolut fascinante datorită creatorului său. Observi din prima tenta de scoţian cu care Doyle se dă de gol în cărţile sale, acţiunea, adrenalina şi, mai presus de orice, originalitatea vremii.

Lăsându-i pe autori să se odihnească în pace, trec la cărţile care m-au impresionat. Din prima v-aş recomanda o cărticică micuţă, de 90 de pagini, care din păcate putea fi mai lungă. Cu o acţiune banală, Georges Simenon a reuşit să creeze ceva captivant, cursiv şi relaxant, şi anume „Revolverul lui Maigret“. Cărticica este imediat urmată de „Cortina“, care, în opinia mea, este una dintre cele mai captivante cărţi ale Agathei Christie şi pe care v-o recomand cu mare drag.

Aşadar, ceea ce doresc să vă spun pe final este faptul că acest gen literar vă dezvoltă percepţia, imaginaţia, inteligenţa, modul de a privi lucrurile şi modul de a lua deciziile corecte. Citiţi, căci acest lucru vă duce într-o altă lume, asemănătoare cu cea a visurilor, vă relaxează creierul şi vă aduce un surplus de cultură generală, un surplus neaşteptat de mare!

Recommended Articles

3 Comments

  1. E geniala Agatha Christie! 😀 Apropo, cand am terminat de citit ”Cortina”, cu greu am putut sa ma despart de micutul detectiv, Poirot. 😐 Dar, vroba aia: ”Toti eroii mor”.

  2. Tiberiu Mihaescu

    Este o zicala: “Criminalii sunt artistii, iar detectivii criticii de arta.”.

  3. Adooor romanele politiste! <3 Cea mai buna carte politista pe care am citit-o a fost fara indoiala "Zece negrii mititei" de Agatha Christie… geniala cartea si v-o recomand tuturor! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *