Minamoto no Yoshitsune și Benkei—Frumosul și Bestia

Când vorbim de cultura japoneză poate că primul lucru care ne vine în minte este arhicunoscutul luptător samurai—un războinic bine antrenat în artele marțiale, agil, puternic și dur. Ce să mai, epitomul masculinității, nu-i așa? Ai rămâne surprins să afli că nu e cazul acesta întotdeauna. Ba chiar cel mai faimos samurai din istoria Japoniei este descris ca frumos și delicat, într-atât încât se spune că ar fi cucerit cu ușurință atât inimile femeilor, cât și cele ale bărbaților. În schimb, slujitorul său loial ar fi fost mai apropiat de acest ideal de masculinitate. Atât de masiv și înfricoșător arăta că oamenii îl strigau fiu de demon.  Cei doi, pe numele lor Minamoto no Yoshitsune și Benkei, au rămas în memoria Japoniei ca un fel de Stan și Bran din Evul Mediu, ce-i drept, nu datorită glumelor pe care le făceau, ci prin loialitatea și încrederea de care au dat dovadă.

Minamoto no Yoshitsune era fiul șefului clanului Minamoto, un clan militar ce se trăgea din familia imperială. În ciuda descendenței lor, clanul suferă din cauza unui atac din partea altui clan războinic, Taira, și se destramă pe când Yoshitsune era încă un copil. De teama clanului Taira, se refugiază într-un  templu budist unde învață arta războiului de la un călugăr poreclit Demonul. Odată ce decide că nu mai are nimic de învățat, tânărul nostru Yoshitsune fură o carte din templu și fuge, întâlnindu-se cu frații săi de mult pierduți (pe care nu îi cunoscuse niciodată) și complotând cu ei pentru a-l înlătura pe vechiul inamic, Taira.

În acest timp, Yoshitsune intră pe furiș, deghizat în femeie, într-un oraș controlat de clanul Taira. Pe drumul de întoarcere spre casă, tânărul samurai trece un pod păzit de călugărul-demon Benkei, care își propusese să bată 200 de bărbați în luptă și să le ia săbiile ca suvenir. Inițial, Benkei îl lasă pe Yoshitsune să treacă podul, pentru că, după cum știți, al nostru fecior era acum fecioară, însă sabia pe care o purta după el îl dă în vileag. Benkei, având în colecția sa 199 de săbii și hotărât să o capete și pe ultima, îl provoacă pe tânărul nostru la duel, iar Yoshitsune, de voie, de nevoie, începe a se lupta. După ore întregi de luptă în care Benkei își dă aproape și sufletul, Yoshitsune rămâne întocmai cum fusese și la începutul luptei—nevătămat, calm, odihnit, poate doar puțin mai plictisit. Văzând asta, Benkei se declară învins și îi jură lui Yoshitsune că-l va servi până la moarte. Și asta se și întâmplă.

Mai ții minte planul de răzbunare de mai devreme? Yoshitsune și frații săi ajung să îl pună în aplicare și reușesc, după mai multe lupte unde clanul Minamoto capătă un statut legendar, nu doar să înlăture clanul Taira din vârful vieții politice, ci să destabilizeze întreaga guvernare a țării. Ei decentralizează puterea monarhului și creează, treptat, un stat paralel unde clanurile provinciale guvernează de facto, iar oamenii din capitală sunt doar marionete cu rol reprezentativ pentru eventualele ambasade din China. Acum începe de fapt era samurailor în Japonia, un rol major în asta avându-l Yoshitsune, victoriile aduse de el și modelul de curaj și îndemânare de care a dat dovadă. Așadar, ai fi tentat să crezi că a devenit un om influent în stat și că a trăit bine până la adânci bătrâneți ca în orice basm care se respectă. Numai că acest basm se transformă destul de rapid în tragedie. Fratele său mai mare, Yoritomo, gelos de faima și prestigiul lui Yoshitsune, începe a-i plănui asasinarea. De teama lui, Yoshitsune fuge din capitală și se refugiază la fiul unui aliat de nădejde, Fujiwara no Yasuhira. Din păcate, Yoshitsune e trădat de Yasuhira care îi dezvăluie locația fratelui său. O întreagă armată se adună în fața vilei în care se ascunsese bărbatul, armată întâmpinată de nimeni altul decât Benkei. Călugărul luptă eroic în așa fel încât din sute de oameni care veniseră după Yoshitsune rămân doar câțiva. Iar când acești câțiva ajung în apropierea lui Benkei, constată că acesta murise în picioare, în poziție de luptă. Și mai marea surpriză poate că a fost ceea ce apăra călugărul—un Yoshitsune care comisese seppuku, un suicid destul de violent și dureros care păstra, însă, onoarea unui samurai intactă.

Și așa se sfârșește legenda unuia dintre cei mai celebrați samurai din Japonia, dar și a prietenului său loial, legendă pe care acum o cunoști și tu. Iar dacă ajungi vreodată în arhipelagul nipon și dai de vreun breloc cu un bărbat mai finuț și unul mai plinuț vei ști imediat cine sunt.

Text: Cristina Mantu

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *