
foto: Vladimir Pogonariu – seminarist foto
Ca și anul trecut, în perioada 1 – 5 aprilie se desfășoară în toate unitățile de învățămând din țară programul „Să știi mai multe, să fii mai bun!“, organizat de Ministerul Educației Naționale. Ideea acestui program, cunoscut sub numele de „Săptămâna altfel” sau „Școala altfel“, a fost preluată din occident și implementată și la noi având rezultate bunicele.
Programul își propune implicarea elevilor și profesorilor în activități extrașcolare și extracurriculare interesante, care au ca scop dezvoltarea celor din învățământul primar, gimnazial sau liceal. Apărând pentru prima dată în țară anul trecut, această idee a prins rapid, mai ales că în urma „școlii altfel“ urmează mult așteptata vacanță de primăvară. Așezarea este, de asemenea, strategică pentru că de’, cine ar mai avea chef să facă ore în ultima săptămână înainte de vacanță?
Ideea mi se pare cât se poate de interesantă pentru că, astfel, elevii au oportunitatea să învețe mai multe lucruri care nu se găsesc în manuale și să își dea seama ce vor să facă în viață. Ei pot vizita muzee, viziona filme și, nu în ultimul rând, să facă voluntariat. Toate activitățile pe care le presupune această săptămână sunt foarte importante în dezvoltarea personală și totodată se pot distra în timp ce le fac.
Multe licee din București și nu numai au creat un program cât se poate de interesant pentru elevi. Astfel, mulți adolescenți au avut oportunitatea de a vizita Palatul Parlamentului, una dintre cele mai impresionante clădiri din lume, de a vedea cum se fac jocurile video într-o companie uriașă sau de a asista la o judecată la tribunal. În această săptămână, s-au făcut excursii numeroase, tabere, au avut loc vizionări de filme, lansări de carte și vizite la biblioteci. De asemenea, elevii au învățat că actele de voluntariat sunt foarte importante și că cei care le practică știu, vor și pot să facă ceva mai mult pentru mediu și pentru cei din jur. Astfel, adolescenții au putut vopsi gardul școlii sau au putut planta flori în curte.
Acest program a fost criticat de foarte multe persoane, fiindcă nu este la fel de bun ca cele din occident, dar nu trebuie să uităm că a fost introdus de puțin timp. Cum în România se pune foarte mult accent pe cantitate și nu pe calitate, mi se pare că „Școala altfel“ este chiar o reușită. Cu siguranță, pe viitor va evolua și se va perfecționa, dar momentan este un lucru bun că acest concept a fost primit cu brațele deschise și nu a fost luat în bătaie de joc. Desigur, în mai multe unități de învățământ nu s-a nici o activitate extrașcolară în această perioadă, iar în altele au fost câteva fără rost (cum ar fi vizionarea de filme, care nu ajută cu nimic în dezvoltarea elevului). Însă, mai e destul timp pentru ca programul să se schimbe, iar părerea elevilor să fie mai importantă în realizarea orarului – nu trebuie realizat numai de profesori, pentru că activitățile trebuie să-i intereseze și pe adolescenți.
De asemenea, având în vedere cât de „multe“ fonduri sunt alocate învățământului, este surprinzător faptul că acest program a rezistat atât de mult. Consider că ar fi mai bine dacă nu am mai vedea întotdeauna partea negativă a lucrurilor, ci să vedem și partea bună. Astfel, cu bune, cu rele, „Școala altfel“ este o activitate obligatorie și, totodată, relaxantă. Nu mai stăm șase – șapte ore în bancă, nu dăm teste, nu scriem lecții și nu suntem ascultați – este chiar atât de rău?
Așadar, „Să știi mai multe, să fii mai bun!“ este un program bun, care are ca scop dezvoltarea personală. Nu o fi perfect, însă este o inițiativă bună și să sperăm că pe viitor o să evolueze frumos.