Am fost la C.E.V.


C.E.Viilor

de Mădălina Meilă – seminarist
foto: Bianca Oprea – seminarist foto

Iată-ne ajunşi şi la Colegiul Economic Viilor, un liceu despre care nu am auzit foarte multe, însă despre care am reuşit să aflăm câte ceva. Acesta a luat fiinţă în anul 1953 ca „Şcoala Profesională de Ucenici“, denumire pe care o va păstra până în anul 1960. Inspirată din şcolile Franţei şi Austriei, Colegiul Economic Viilor a vrut să reprezinte un exemplu în ceea ce priveşte alimentaţia şi turismul şi să dezvolte forţa de muncă din aceste domenii.

Instituţia de învăţământ situată pe Şoseaua Viilor se află în lucrări de renovare de aproximativ un an şi jumătate şi sediul s-a mutat temporar pe strada Bacăului nr.1, la capătul lui 117, în incinta şcolii 147, de o săptămână.


C.E.Viilor

Cu aproximativ 1500 de elevi şi peste 70 de profesori, liceul este specializat în turism, alimentaţie şi economie (în special primele două) şi cu toţii profită de acest lucru. Se fac simpozioane, mai ales gastronomice, proiecte şi practică. La economie se face practică în supermarketuri şi hipermarketuri. Alimentaţia şi turismul sunt cuplate, acestea fiind practicate la restaurantele, respectiv recepţiile hotelurilor. Bobocii fac practică în primele trei săptămâni după finalizarea anului şcolar şi clasele de a 10-a, a 11-a şi a 12-a, pe parcursul anului.

Despre profesori am auzit şi păreri bune, dar şi mai puţin bune. Unii ne spun că dacă vrei să înveţi ai viaţă uşoară şi că sunt destui profi indulgenţi, alţii că sunt cam exigenţi, arătându-şi nemulţumirile cu spor. Totuşi, şefa consiliului elevilor ne spune că există cadre didactice care au absolvit Colegiul şi au chiar 50 de ani de când aparţin acestui liceu. Cei dintâi profesori ai acestui liceu sunt: directorul adjunct (profesor de matematică), directoarea adjunctă (profesoară de contabilitate) şi directoarea (profesoară de limba şi literatura română), de altfel o doamnă foarte simpatică, care ne-a primit cu drag :-).


C.E.Viilor

Elevii. Trebuie să recunosc, este un subiect simplu de abordat pentru că nu am văzut foarte multe categorii de adolescenţi în incinta acestui liceu. Intrând în timpul orei de psihologie pentru nişte poze la o clasă de a 10-a, am avut ocazia să observăm relaţia dintre elev şi profesor. Lecţia nu părea plictisitoare şi elevii erau cât de cât atenţi. Atmosfera era lejeră, calmă, no problem, cum s-ar spune! Există caterinca de rigoare (dar nimeni nu-i sfânt în anii de liceu), aparent fără incidente, spun unii.


C.E.Viilor

Există absolvenţi care au fost recunoscuţi ca ospătari în Canada şi S.U.A, reprezentând o mândrie pentru CEV. Regulile stricte nu lipsesc din arsenalul Colegiului. Există uniforme alcătuite din cămăşi albe, simple, şi cravate roşii cu însemnul liceului inscripţionat cu albastru (C.E.V). Intrarea se face pe bază de legitimaţie şi dacă n-o ai, nu intri. Majoritatea au fost receptivi la vizita celor de la Teen Press şi ne-au răspuns la întrebări relaxaţi şi cu sinceritate. Bobocii au părut cei mai nemulţumiţi, dar este perioada de acomodare, poate…


C.E.Viilor

În ceea ce priveşte programul celor de la Viilor, aceştia au rute progresive şi se învaţă în trei ture, prima începând la ora 7:00, a doua la 11:30 şi ultima la ora 16:00. Media de intrare e undeva între 7,14 şi 7,80.

Activităţile extra-şcolare sunt şi ele prezente, elevii participând la olimpiade şi concursuri.


C.E.Viilor

Pe 21 mai, de ziua liceului se fac simpozioane gastronomice, diverse proiecte şi reprezentaţii. A existat şi un radiou al liceului, însă s-a renunţat la acest lucru din cauza renovărilor. Corul şcolii are concerte de sărbători pentru părinţi şi profesori, dar şi pentru copiii neajutoraţi din orfelinate. Trupa de actorie, un proiect nou, format abia în acest an şcolar, are în componenţă elevi de la clasele de a 9-a şi a 10-a, cu o singură reprezentaţie la activ („Luceafărul“ de M. Eminescu) şi cu speranţe că în viitor vor fi mai multe.

Acestea fiind spuse, am părăsit Colegiul Economic Viilor cu o părere mai bună decât cea anterioară şi sperăm să auzim numai de bine despre acesta. Mulţumim doamnei directoare Rotaru pentru mâna de ajutor pe care ne-a dat-o în vederea aflării mai multor informaţii despre liceu.

Recommended Articles

25 Comments

 1. si daca s-a mutat dp soseaua viilor pt renovari cand se muta inapoi??

  1. Popa Lucia Anca Maria

   draga Gabytsa, speram ca vom reveni in vechea cladire incepand cu 1 septembrie 2011. Lucia Popa

  2. Pai din cate stiu eu se muta inapoi in ianuarie

 2. pacat ca termin:(un liceu super tare,iar profii pe care i-am avut au fost tari rau:X, pacat ca nu am apucat sa termin in cladirea dp sos.Viilor,dar asta e!succes tuturor in continuare si bafta celor cu bacu:X!

 3. Sigur v.a fi gata pana pe 1 septembrie 2011 😐 ? Ca sa stiu ce fac daca mai merg in Viilor sau nu 😐

  1. Directoarea ne-a spus(prin februarie) ca renovarile vor dura aproximativ un an, maxm doi. Acum, nu stiu. Orice e posibil, mai bine cauta persoane din Viilor pe Facebook sau in alta parte si intreaba pentru a fi sigura.

    1. si unde se va face pana se vor termina renovarile?

     1. Scrie in articol, la inceput: “Instituţia de învăţământ situată pe Şoseaua Viilor se află în lucrări de renovare de aproximativ un an şi jumătate şi sediul s-a mutat temporar pe strada Bacăului nr.1, la capătul lui 117, în incinta şcolii 147”

 4. nu am abservat 😀

 5. Eu am auzit ca e foarte naspa aici, ca sunt destul de multe conflicte cu elevi rromi am fost sa vad unde s a mutat liceul si e un loc groaznic adica unde s a mutat acum, pare ok zona dp soseaua viilor dar ma rog… Eu am intrat in Viilor, sper sa fie ok…

 6. este o mare idiotenie . Eu am intrat in viilor dar daca stiam ca e in renovare nu`l mai puneam.

  dar m`am mutat in hyperion , mult mai bine decat sa fiu cu tigani de cacat in sc.

 7. fratee ce va speriatii atat.. o fii zinoo de cacat cum zic “uniii” dar asta nu aree deaface cu noii .. care suntem in liceuu … pnm adikaa .. sunt oamenii foarte de treaabaa .. eu sunt a 10 😀 .. si kand am fost boboakaa .. a fost foarte binee 🙂 .

 8. zona* scz 😀 emotiillee :)))

 9. Buna.Sunt boboaca in viilor.Cand m-am inscris mi-au spus ca liceul se muta pe soseaua viilor in octombrie.

 10. Buna….si eu sunt boboaca in Vilor . Am auzit ca este frumos in liceu :X

  1. La ce profil esti?Eu sunt la turism si alimentatie.

   1. si eu sunt tot la turism si alimentatie

 11. sh eu tot la turism sh alimentatie 🙂 add : coteaflori23 :*

 12. O sa fie frumos in Viilor o sa vedeti 🙂 si eu sper sa ne mutam inapoi pe Viilor repede de tot.

 13. Hey..Si eu is boboaca de-acuma in Viilor. Nu stiu cum o sa fie, sincer. >.< Nahh..poate mai greu la inceput, ma refer pana'i cunosti pe profesori..mai ales pe ceilalti colegi.. ;)) Eu una sunt la profil economic.

 14. Buna as dori sa ma transfer in clasa a 11 in acest liceu doar ca nu stiu daca ar trebuii sa dau diferenta.Vin de la liceul Cantemir,profil mate-info intensiv info si as dori sa merg pe turism si alimentatie(deoarece imi doresc sa devin o bucatareasa) doar ca nu stiu daca ar trebuii sa dau vreo diferenta ceva?(app daca nu va este cu suparare sa lasa-ti si voi elevi ai liceului niste id pentru a putea vorbii mai multe amanunte) Multumesc frumos!

 15. Hey am intrat si eu in viilor la turism si alimentatie si se pare ca am nimerit exact cand s-a mutat liceul inapoi:d am avut noroc :)) ma cheama Narcis,ne vedem la liceu!:p:d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *