Punem la bataie 10 carti “Intoarcea Huliganului” de Norman Manea

Teen Press - Concurs Polirom - Bookland

Pentru că mai sunt puţine zile până la târgul de carte urban BookLand (vezi detalii: book-land.ro), Teen Press îţi face o propunere de lectură. Astfel, punem la bătaie 10 cărţi “Întoarcerea Huliganului” de Norman Manea, oferite de editura Polirom, ce va fi prezentă în zilele de 15, 16 şi 17 Aprilie la târgul de carte urban.

“Întoarcerea huliganului este o carte de memorii, dar nu doar în înţelesul obişnuit al cuvîntului: pentru că pe întreg cuprinsul ei sînt inserate pagini de pură ficţiune, ca şi numeroase elemente caracteristice speciei eseului moral. Manea ştie prea bine ca a separa faptul real de ficţiune e o datorie etică a memorialistului şi, din acest punct de vedere, amintirile sale sînt istoric şi intern verificabile. Mai mult, cititorul îsi dă seama că şi atunci cînd autorul deschide “ferestre” ficţionale către lumi posibile sau dramatizeaza pasaje de meditaţie, scopul său este întotdeauna adevărul, inclusiv adevărul personal, cu zonele sale mai complicate şi mai ambivalente.” (Matei Călinescu)

Pentru a putea câştiga una din cele 10 cărţi, comentează la acest articol spunându-ne ce crezi tu că înseamnă “nesăbuinţa istoriei”.
Câştigătorii vor fi desemnaţi prin tragere la sorţi.

Concursul se încheie pe data de 5 Aprilie, ora 23:59. Câştigătorii vor fi anuntaţi in data de 6 Aprilie şi vor fi contactaţi prin intermediul adresei de e-mail furnizate.

Baftă!

Recommended Articles

33 Comments

 1. Cateodata istoria este nesabuita.Apar evenimente,care, firesc nu ar trebui sa apara in desfasurarea faptelor.

 2. Nesabuinta istoriei este atunci cand se asterne uitarea peste oameni si fapte,atunci cand unui anumit eveniment nu i se acorda importanta cuvenita.

 3. Nesabuit= lipsit de sens, de rațiune; cu totul exagerat, deplasat.
  In decursul istoriei au existat momente lipsite de sens .de ratiune si exagerate pana la extrem )razboaiele)care au dus sau puteau duce la distrugerea unor popare sau chiar al intergii omeniri.si asta din simplul motv,ca unul sau unii se cred mai presus de oricine sau orice!!

 4. eu sunt de parere ca istoria este scrisa dupa realitatile trecutului, insa in mare parte a fost si va fi controlata de marile puterii ale vremii. In orice caz cum istoria este de fapt o povestire a realitatilor de mult apuse, are o doza de subiectivism si de nesabuinta. De multe ori mi s-a intamplat in decursul anilor de scoala sa imi pun intrebare “de ce?” cu privire la desfasurarea unor evenimente istorice, insa mi-am dat seama mai tarziu ca istoria este uneori “fabricata” purtand adesea amprenta nesabuintei unor coducatori ale perioadei respective. Poate cand vom ajunge peste cativa zeci de ani si vom citi istoria realitatii de acumne vom da seamade acest lucru,pentru ca vom putea face comparatia intre ceea ce s-a intamplat cu adevarat si cum este relatat in carti.

 5. Istoria este facuta de oameni si de evenimentele care provin din deciziiile lor deci nesabuinta provine la randul ei din cauza oamenilor lipsiti de anumite aspecte

 6. Nesabuinta istoriei din punctul meu de vedere are directa legatura sau societatea din vremurile stravechi, mentalitatea oamenilor de atunci si gradul de dezvoltare al tehnologiei, invatamantului etc. De aceea au existat razboaie, oamenii de rand au murit in lupte din cauza orgoliilor conducatorilor nesabuiti, din cauza lacomiei, dorintei de a cuceri cat mai mult, din cauza faptului ca pamantul a fost pus deasupra vietilor omenesti. O data cu dezvoltarea tehnologiei si intelegerea mai bine a lumii in care traim, ne-am dat seama ca am ajuns zei, dupa cum Einstein a spus: nu stiu cu ce se va duce al treilea razboi mondial, dar stiu cu ce se va duce al patrulea: cu bete si cu pietre. ceva in genul. Pamantul este in mainile noastre, si din fericire am invatat din greselile istoriei si totusi..apar alte probleme noi in societatea de azi. Tot ceea ce s-a intamplat in istorie a fost din cauza dorintei omului de a detine puterea, din cauza dorintei acestuia de a se face afirmat si cunoscut/ sau de a fi stiut drept un adversar de temut in lumea intreaga. Acum, bineinteles sunt alte metode pentru a face asa ceva..internetul, sau te apuci sa scrii o carte, in care eventual altii se vor regasi si te vor aprecia…mai putin chestia cu adversarul de temut. Dupa parerea mea, stiu ca e tragic ca au murit atatea vieti, insa a fost bine cum a fost. Faptul ca suntem aici cu totii e bine, faptul ca ne-am nascut NOI, cei de acum, e bine. Evident ca sunt si multe lucruri negative la societatea de astazi, insa eu nu regret nimic, prefer sa stau in fata calculatorului, eventual sa duc lipsa de bani (bine, traim si in Romania, unde partile negative sunt mai numeroase ca in alte tari..da sunt constienta ca nici acolo nu sunt caini cu covrigi in coadas…but still people…let’s be real!), decat sa stau la tara, singura mea lume sa fie satul, sa stiu ca daca fac apendicita o sa mor (de fapt..nici n-as sti ce e aia), fara nicio metoda de afirmare la un nivel cat mai mare…si cu baie inexistenta, decat una bucata budă in curte.

  I’m done! : )) Well, not quite, but still…

 7. “Nesabuinta istoriei” este, mai ales, nesabuinta noastra de a repeta greselile trecutului, fara a invata din ele. Dar “nesabuinta istoriei” poate fi si incapacitatea noastra de a ne schimba mentalitatile atunci cand mersul societatii o cere. Sau “nesbuinta istoriei” este si perseverenta noastra de a ne alege conducatorii pe care ii meritam, fara ca sa ne pese daca, in viitor, ne vom plange ca deciziile lor se intorc impotriva noastra.

 8. Tendinţa de a lăsa deoparte cunoaşterea istoriei, de a trăi într-o lume în care trecutul îndepărtat şi chiar şi cel recent, întreaga experienţă acumulată de umanitate şi înainte de toate de propriii noştri înaintaşi, să nu fie ţinută în seamă, este nocivă şi lipsită de motivaţie. Nu se poate trăi într-o lume construită artificial, fără rădăcini, cu o existenţă venită de nu ştim unde şi, implicit, călătorind în necunoscut.

 9. Saileanu Florentina Isabela

  Nesabuinta istoriei au fost cele doua razboaie mondiale de parca din primul razboi nu a invatat nimeni si a trebuit sa se repete cu mai multa violenta ca parca nu a fost de ajuns primul !
  Poate insemna nesabuinta de la Hiroshima si Nagasak sau catastrofa nucleara Cernobil acum putem aminti di de Fukushima, privesc cu spaima si ma intreb oare va urma al treilea razboi mondial sau o tragedie nucleara care vor putea sa incheie chiar istoria.i

 10. Nesabuinta istoriei se manifesta prin orgoliile persoanelor importante din stat asa cum se intampla si acum.

 11. Hancianu Alexandra - Madalina

  Nesabuinta istoriei ma duce cu gandul la greselile trecutului, cand oamenii au luat unele decizii total nefavorabile lor, ca de exemplu cand au inceput cele doua razboaie mondiale, dupa parerea mea o decizie luata pripit, fara a analiza si alte solutii. Insa, in acelasi timp, ma duce cu gandul si la greselile prezentului, pentru ca nu invatam nimic din cele ale trecutului, ci, din contra, le repetam, ca de exemplu razboiul recent declansat in Libia, fara a ne gandi la consecintele profunde pe care actele noastre nesabuite le vor avea in viitor.

 12. nesabuinta istoriei este atunci cand unele fapte istorice au luat-o pe un drum gresit, sunt lipsite de sens, fara o directie clara.

 13. Nu istoria poate fi banuita de nesabuinta, ci oamenii care fac istoria ! Si, iar, oamenii dau dovada de nesabuinta cand nu inteleg ca istoria se repeta si ca fara sa intervina dau unora apa la moara. Ascensiunea unora ca Hitler, Stalin nu poate fi pusa pe seama nesabuintei istoriei, ci a celor care au creat asemenea personaje, le-au incurajat si le-au sprijinit.

 14. Raluca Cramariuc

  Nesabuinta istoriei este o expresie referitoare la ororile din istorie, din istoria contemporana a Romaniei, la totalitarismul regimului comunist ce a produs drame individuale si colective. Se refera la nebunia comunista ce a acaparat in secolul trecut intreaga Europa de Est si a lasat urme adanci in moralul colectiv.

 15. marin gabriel

  in ceea mai mare parte istoria este o poveste cosmetizata a timpului trecut

 16. Istoria reprezinta depozitul intregilor noastre actiuni, martor al trecutului, exemplu pentru prezent si indrumare pentru viitor.
  Dar, din pacate istoria are si esecurile sale, care au facut , in mare masura, rau umanitatii; acesta este dupa parerea mea “nesabuinta istoriei”.

 17. ce reprezinta istoria ??? o intrebare care pluteste in aer …de la herodot pina in ziua de azi , exista interpretarii, teorii,legende si mituri …dar ce facem cu realitatea care miine devine istorie ,cum gasim calea spre adevar ???
  si nesabuinta istoriei este ca o rana perpetua zi de zi

 18. Nesăbuința istoriei – frumusețea de a crede că știi ce a fost cândva, când de fapt nu ești sigur de asta. Fără filosofie inutilă sau prelegeri kilometrice, istoria nu știe să scrie, doar noi scriem, și totodată noi suntem subiectivi.

 19. cindva gasisem o carte despre egiptul antic, acum zece ani cred ca era o carte exceptionala despre istorie , acum am incercat sa o citesc ,mi s-a parut imorala decadenta si groaznica ,o carte absolut diabolica despre crime intrigi si ura
  cam asta este istoria viitorul prezent in trecut

 20. Nesabuinta istoriei – as putea face referire la perioada actuala prin care trece Romania atat politica cat si economica. Oameni aflati la putere care nu stiu sa ne conduca si sa ne reprezinte, clasa politica care isi urmareste propriile interese, birocratie, legislatie permisibila, foarte multe lucruri negandite care nu sunt pentru si in folosul acestei natiuni. In loc sa iesim din aceasta perioada neagra prin care trecem, ne afundam tot mai mult in ea, iar aceasta va afecta aceasta generatie si generatiile care vor urma, si in acest fel se mai scrie o fila neagra din istoria noastra. Toate acestea se datoreaza intr-o oarecare masura si noua, datorita faptului ca nu suntem putin mai patrioti si mai uniti, nu stim sa ne aparam drepturile si sa schimbam pana nu e prea tarziu ceea ce este gresit.

 21. Nesabuinţa istoriei poate reda succesiunea evenimentelor, urmare a unor conjuncturi, dar şi interpretarea lor ulterioară, care, inevitabil, deformează şi implică subiectivismul şi mentalitatea celor care se pun de acord asupra ei. Mai fascinant este atunci când sintagma oglindeşte îndărătnicia, imprudenţa, cu care, involuntar, nu putem aproxima transformarea individuală declanşată de intersecţia propriului destin cu istoria.

 22. încăpăţânarea cu care se păstrează nedescoperită (istoria) în totalitate, riscându-se să se piardă esenţa şi adevărul ei.

 23. “Nesabuinta istoriei” seminifica toate nenorocirile realizate de oameni de-a lungul timpului.

 24. Lăcrămioara M

  Nesăbuinţa istoriei este capacitatea ei de a repeta ororile şi incredibilul nostru talent de a nu învăţa nimic de la ea.

 25. Nesabuinta istoriei consta in faptul ca oamenii ei isi permit intotdeauna sa se gandeasca numai la prezent, uitand de trecut si neluand in considerare viitorul.

 26. Nesabuinta istoriei? Istoria are o structura ciclica, prin absurd, insa din istorie putem invata. Nu trebuie sa lasam niciodata deoparte invataturile si moralele pe care le putem desprinde din evenimentele istorice. Ar fi o nesabuinta sa uitam trecutul. De asemenea, prin nesabuinta istorie mai putem intelege si tratarea inadecvata a unor subiecte de prim plan, subiecte ce sunt uitate si nu li se acorda o importanta deosebita. Eu cred ca fiecare perioada istorica isi are meritele sale, insa trebuie prezentate/afisate si defectele acesteia. Istoria reprezinta o viata nebuna, plina de suisuri si coborasuri, insa care lasa intotdeauna ceva in urma: un sfat. Afli ce s-a gresit, de ce s-a gresit si ce trebuie sa faci ca sa nu gresesti. Nesabuinta istoriei reprezinta, de fapt, imprudenta cu care tratam subiectele, evenimentele aparent normale, insa care au in spatele lor o adevarata poveste. Nu trebuie sa uitam greselile trecutului si nu trebuie sa tratam inegal fiecare eveniment.

 27. amarie vasile

  Personificarea “nesabuinta istoriei” cu conotatii negative ma duce cu gandul la lungul sir de erori , pasi sovaielnici, de fapte cu consecinte nefaste asupra dezvoltarii societatii omenesti comise de conducatori, acceptate uneori de supusi, care au franat progresul, au insemnat vremelnic regres sau stagnare . Desi nu se practica , ne punem intrebarea : ce-ar fi fost daca… nu erau atatea razboaie, discriminare religioasa, rasism, fascism, comunism etc. Privind cu ochii mintii crugul istoriei, sintagma ” nesabuinta istoriei ” apare ca o pecete care ar trebui sa ne puna mai des pe ganduri, caci ‘cine uita merita”

 28. Berechet Alin Eugen

  Nesabuinta istoriei implica, dupa parerea mea, o serie de evenimente care au avut ca si cauza incompetenta unora care au ajuns in posturi inalte si nestiind ce sa mai faca si pentru ca lumea sa nu spuna care cumva ca nu fac nimic au reusit fie sa porneasca razboaie, fie sa dea hotarari care au afectat poporul s.a.
  Ar trebui sa vedem exemplele trecutului si sa constientizam acele greseli pentru ca noi sa nu le mai repetam

 29. Istoria are doar nesabuinta sa se repete! Si cum istoria e scrisa de oameni, doar noi suntem de vina de…nesabuinta istoriei, ca sa mai glumim. E pacat sa dam vina pe o muza, Clio, pentru ce facem noi. Poate ar fi potrivit un titlu> Nesabuinta oamenilor care nu invata din exemplele istoriei!

 30. Istoria are o problema. Ea exista dupa ce se intampla ceva, nu e ceva in timp real. Evenimentul se intampla acum, dar ca sa fie „istorie” el trebuie judecat dupa o perioada! Probabil de aceea gresim, pentru ca suntem prea porniti sa traim istoria, nu sa o si judecam! Nu istoria are nesabuinta, ci oamenii care nu invata nimic din cursul ei.

 31. Nesabuinta istoriei este simtita atunci cand novicele interpret nu stie pasii pe care trebue sa/i urmeze pentru a putea sa o confrunte.

 32. Nesăbuinţa istoriei este că există. Pentru că în sine, nu are nimic greşit, totul se întâmplă cu un scop dat de oamenii care ne influenţează direct sau/şi indirect vieţile prin trecut, prezent şi viitor.

 33. STEFAN NADIA IRINA

  Nesabuinta istoriei consta in conducatori incapabili de o guvernare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.