foto: arhiva personala
Nu știu despre voi, dar dacă îmi este cu adevărat dor de ceva este de sentimentul acela de bucurie incontrolabilă pe care îl aveam atunci când îl vedeam pe Moșu’ cum intra pe ușă. Bine deghizat, acel tip, îmbrăcat în bătrânul ce face inimile copiilor să salte în fiecare an de Crăciun, reușea mereu să mă introducă în magia sărbătorilor. Mai mult, mă convingea că el chiar există.
Să fii Moș Crăciun nu e treabă ușoară și nu e pentru oricine. Acesta are un impact imens asupra copilăriei a sute de copii și este o foarte mare responsabilitate. Totuși, Ioanid Apostol, un Moș Crăciun ce surprinde prichidei de mai bine de 19 ani, ne asigură că sunt foarte multe avantaje în a fi Moșu’.
Reporter: Ce vă place cel mai mult în slujba de Moș Crăciun și ce vă determină să o faceți?
Ioanid Apostol: Emoția pe care o generăm celorlalți. Îndeosebi mici dar și mari, este factorul ce ne-a determinat să facem asta și de care suntem dependenți iarna.
R: În ce perioadă lucrați în fiecare an?
I.A.: Pregătirea evenimentelor începe din august, însă la costum lucrăm cu două-trei săptămâni înainte de Crăciun și în Ajun.
R: Cât durează de obicei o întâlnire?
I.A.: Nu contorizăm în timp un eveniment. Durata lui este dată de cât de volubili sunt interlocutorii Moșului. Am ascultat poezii și cântecele mai mult de o oră de la o singură fetiță de 5 ani, și am întâlnit prichindei ce-și turuiau foarte repede repertoriul.
R: Cum vă pregătiți pentru deghizare?
I.A.: Ne pregătim foarte atent pentru deghizare. Ne interesează bucuria celor mici și fiecare detaliu contează. Sprâncenele, peruca, barba, ochelarii, burta, mănușile, cizmele, costumul… totul e minuțios analizat înainte de apariție.
R: Aveți vreun element special ce vă diferențiază de ceilalți Moși Crăciun?
I.A.: Facem asta de 19 ani. În acest timp, alți Moși Crăciun au încercat să ne copieze, dar sunt multe lucruri care ne fac speciali și clienții revin mereu. Desigur, ele nu țin de costum, deși el este probabil cel mai frumos de pe piață.
R: Cum decurge o întâlnire cu copii? Aveți un plan în minte de la bun început?
I.A.: După cum vă spuneam, o întâlnire cu un copil este pregătită din timp. Spiridușii își fac primii temele, și știm totul despre copil înainte să ajungem la el. De obicei este uimit câte detalii știe Moșul, și nu doar despre el… Nu avem nici un plan de respectat însă, fiecare copil este un individ unic și-l lăsăm să se desfășoare după cum se simte bine. Ne interesează emoția pe care o are în brațele Moșului, și avem grijă ca ea să fie una foarte pozitivă.
R: Cum e să purtați o asemenea responsabilitate? Până la urmă, credința copiilor în Moș
Crăciun este în mâinile dumneavoastră.
I.A.: E greu, e mult mai greu decât ai crede să fii Moș Crăciun. E simplu să-ți iei un costum ieftin din supermarket și o barbă ce flutură la orice bătaie a vântului și apoi să te arate cu degetul cei mici: „Ăla nu e Moș Crăciun“. La colțul străzii sau într-un magazin poate că nu e atât de grav, dar acasă la prichindel e tragic. El îl așteaptă pe Moș Crăciun adevărat, căruia i-a scris cu multă grijă scrisoarea, la care s-a rugat pentru jucăria preferată și în care și-a pus multe speranțe. Un tătic ne-a spus odată „copilăria ține cât timp crezi în Moș Crăciun“ și noi am făcut totul să prelungim farmecul copilăriei cât mai mult. Avem familii care ne cheamă și cei mici au 10-11 ani…
R.: Vi s-a întâmplat vreodată să nu vă creadă copilul că sunteți adevăratul Moș Crăciun?
I.A.: Nu, nu ni s-a întâmplat niciodată să nu fim crezuți, deși am fost chemați și la „năzdrăvani“ care erau siguri că el nu există, pentru că așa auziseră la grădi sau la școală, sau văzuseră prea mulți Moși ieftini. Am trecut prin toate testele: de la tras de barbă, la cercetat în amănunțime de la câțiva centimetri chipul Moșului. Avem și multe secrete pe care n-o să le dezvăluim aici, prin care îi convingem pe cei mici de veridicitatea Moșului.
R: Care este cea mai grea parte din a fi Moș Crăciun?
I.A.: Prima zi după Ajun e cea mai grea, atunci când îți dai jos costumul și știi că n-o să-l mai pui un an, și n-o să te mai întâlnești cu toți cei pe care i-ai văzut în decembrie. Sunt însă scrisorile de mulțumire de la părinți, care ne mai alină în acea perioadă.
R: Dacă am vrea să primim un sfat de la Moș Crăciun, care ar fi acela?
I.A.: Moș Crăciun e în fiecare din voi. Scoate-ți-l la suprafață, în decembrie, dar și în timpul anului.
Puteți să îl găsiți pe Moșu’ pe site-ul: www.mos-crăciun-închiriere.ro