Ne mutăm pe internet cu NICOLAI!

intrviu-bogdan-nicolai-1

de Sabrina Canea – redactor-sef
foto: Ioana Gheorghiu – fotoreporter

Scenarist, prezentator, producător, redactor, blogger, scriitor și lista poate continua. Sub toate aceste titulaturi l-am cunoscut pe Bogdan Nicolai. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Nicolai cochetează cu media din adolescență. Îl găsim în online, la radio, dar și pe micul ecran – sau mai bine spus în spetele lui. Fără alte adăugiri, vă invităm să-l descoperiți mai de-aproape pe Bogdan Nicolai.

Reporter.: Ca majoritatea populației cu televizor din România, cu toții am auzit despre emisiunile la care lucrezi sau ai lucrat, fie că vorbim de Vocea României, de Alarma ProFM sau de alte proiecte pe care le-ai avut pe mâini. Totuși, nu mulți sunt cei care se pot lăuda că știu câte ceva despre omul din spatele show-ului. Povestește-ne puțin despre tine: cine ești și ce faci?

Bogdan Nicolai: Nu cred că există întrebare mai grea decât „cine ești?“. Sunt eu, Nicolai. Îmi place să râd și să îmi fac prietenii să râdă. Îmi mai place să scriu și îmi ocup aproape tot timpul cu asta. Scenarii, texte de blog, poezii, mai nou și meme-uri, rânduri-rândulețe se adună în fișiere Word pe ecranul unui vechi laptop Toshiba.

R.: Totuși, activitatea ta în media a început la o vârstă destul de fragedă am putea spune, și anume 15 ani. Cum anume s-a întâmplat magia? De unde pasiunea pentru media?

B.N.: Ai mei mi-au povestit că nu adormeam până când nu îmi porneau în cameră lalaul, așa îi spuneam aparatului de radio. Când se întâmpla asta nici nu împlinisem încă doi ani. Apoi am vrut să știu cine sunt oamenii care prezentau, cum ajung la mine, cum se fac acele programe care mă fascinau. La 15 ani m-am angajat la postul local de radio, Mix FM Sinaia, apoi la Antena 1 Sinaia și odată ce am început să zbor, nu m-am mai așezat.

R.: Cum era Bogdan Nicolai în perioada liceului şi a studenţiei?

B.N.: Îmi amintesc că prietenii mă filmau făcând tot felul de tâmpenii. În liceu, când nu chiuleam, deranjam orele, așa că profesorii nici nu știau cum e mai bine. Dar totul până la singurele materii care mi-au plăcut cu adevărat: engleza și româna. Nu lipseam de la acestea două niciodată și le învățam de plăcere. La facultatea de jurnalism (FJSC) visam de mic copil și am intrat cu bursă. Mi-au plăcut aproape toate cursurile, profesorii, colegii, a fost minunat.

R.: Ai început ca om de radio, ai lucrat şi la revistele The ONE şi la ProMotor, acum eşti din nou om de televiziune. Din toate proiectele la care ai luat parte, care consideri că este cel care te-a format ca om de media?

B.N.: Dintotdeauna media a fost în continuă schimbare. Înveti non stop, te adaptezi, furi meserie. Mai nou, încerc să mă prind cum e cu producțiile independente făcute strict pentru net. Acum două luni mi-am lansat propriul show, Destul TV, pe canalul YouTube cu același nume și învăț în fiecare zi lucruri noi. Fața de televiziunea clasică, internetul e o lume cu totul nouă, fascinantă, în care conținutul trebuie să fie mai scurt, mai concentrat, smart și cool, mereu altfel. Îmi place asta! E fix ce îmi trebuia! Vreau să știu cât mai multe și, la un moment dat, să mă mut definitiv pe net cu cățel și cu purcel.

R.: Că tot am adus în discuție radioul, cum ai ajuns la Alarmă – sau cum a ajung Alarma la tine?

B.N.: A venit la fix după 3 ani în care m-am ocupat de programul ProFM’sCOOL și după alți trei în care am condus departamentul de programe al MTV România. Dintr-o dată mă puteam exprima mai mult, în fiecare dimineață, puteam crea rubrici noi, personaje și umor de toate felurile. Am scris zi și noapte pentru matinal și mi-am transformat ascultătorii în cei mai buni prieteni. Cu unii dintre ei înca țin legătura.

R.: Cu toate acestea, de ce ai părăsit Alarma? Mulți dintre cei care te ascultau au spus că Alarma ProFM nu mai are farmec fără tine și Gicu.

B.N.: Viziunea mea asupra matinalului era diferită de cea a conducerii radioului. Când barierele care mă distrăgeau de la a fi creativ și profesionist s-au înmulțit, drumul meu și cel al ProFM-ului s-au separat, iar eu m-am întors în ProTV.

R.: Ai fost redactor la The ONE, ProMotor, AudVoci.ro și Times New Roman. Cum ai descrie relația ta cu scrisul și, mai mult, cu presa?

B.N.: Sunt în primul rând un scriitor și abia mai apoi orice altceva. Fie că fac radio, televiziune sau filmulețe pentru net, totul se bazează pe scris. Cât despre presă, e incredibil cât de mult a transformat-o internetul, pur și simplu nu mai există presa scrisă în care visam să lucrez când eram mic. Asta nu înseamnă că nu îmi place noua era în care oricine poate fi jurnalist dacă are un aparat foto, un blog și o pagină de facebook. E incitantă, abia acum se vor remarca cei cu adevărat creativi.

interviu-bogdan-nicolai-2R.: În cele din urmă, ai ajuns și la ProTV. Cum a fost întâlnirea ta cu unul dintre cele mai urmărite show-uri din România – Vocea României?

B.N.: M-am dus la producătorii show-ului, am dat o probă de scris, le-a plăcut și m-au luat în echipă. Am fost foarte încântat că voi lucra pentru cea mai curată producție TV de mare audiența din România.

R.: Eşti foarte solicitat la diverse evenimente corporate pe partea de MC. Te-am văzut și în postura de prezentator pe la baluri de liceu/facultate. Îţi place şi partea asta de entertainment?

B.N.: Sunt făcut pentru asta. Fiecare conexiune dintre neuronii mei se realizează exclusiv în scopul de a ma distra și de a-i distra pe ceilalți. Așa că sunt extrem de încântat când oamenii mă vor ca prezentator la petreceri corporate, conferințe, team building-uri, competiții, lansări, baluri caritabile sau de boboci etc. Mă implic în fiecare eveniment de parcă ar fi nunta mea. Caut să înțeleg perfect conceptul, să cunosc dinainte oamenii pe care îi voi anima, îmi caut costume, îmi pregătesc jocuri și glume pentru ca totul să fie perfect.

R.: Blog-ul tău este unul foarte citit. Despre ce îţi place să scrii? Câştigi din blogging?

B.N.: Scriu numai când am ceva foarte important de transmis, de aceea între două postări de-ale mele poate trece o zi, o lună sau un an. Nu am acceptat niciodată reclame pe blog și nu am scris în viața mea un advertorial. Blogul meu este pentru sufletul meu, pentru mine și prietenii mei, nu pentru bani. Sunt sătul până peste cap de cei care cred că orice mizerie trebuie transmisa public și de piețarii cu tarabe virtuale.

R.: Știu că ai spart gheața și în literatură, cu niște cărți și viitoare cărți. Cum te raportezi la literatură, de la versuri la proză?

B.N.: Citesc mult. Imi fac liste cu cărți care ar trebui citite șî tot bifez de pe ele. Am publicat trei volume de poezie, dar nu mă simt încă destul de matur ca să termin un roman bun, așa că încă acumulez experiențe și îmi conturez viziunea asupra vieții.

R.: La ce ne putem aștepta de la cartea „Oameni de radio“?

B.N.: La câteva zeci de interviuri luate de mine oamenilor importanți din radioul privat românesc. E o istorie orală a radioului de după 1991.

R.: Cum a luat naştere colaborarea cu Doc pentru albumul „Lucrare de control“?

B.N.: Suntem prieteni vechi, ne apreciem reciproc glumele și facem exerciții de creativitate când ne întâlnim. Chiar aseară am aberat doua ore pe marginea cuvântului „păr“. Tot din glumă au apărut și interludiul „Nic Fișic și gențile de bani“ sau imnul „Alarma“ pe care Doc mi l-a făcut cadou.

R.: Cine te-a susținut cel mai mult în toți aceşti ani?

B.N.: Mi-e teamă să încep să îi numesc ca să nu uit pe cineva. Am niște părinți minunați și câțiva prieteni adevărați pe care îi iubesc. Nu iau nicio decizie importantă fară să mă sfătuiesc cu Silviu și cu Valentina.

R.: Ai vreun model? Te inspiră cineva anume?

B.N.: Sunt un ultras, un fanatic al hip hop-ului. Modelele mele vin din muzica rap. Am avut multe de învățat urmărind cu mare atenție cariera lui Nas.

R.: Știm acum cu ce te ocupi în mod oficial. Totuși, există acolo undeva un Bogdan care are și alte activități pe care le preferă în afara media. Ce putem găsi în agenda ta la categoria hobby-uri?

B.N.: Când am timp, merg la Sinaia. Manânc mult, dorm mult, râd mult și îmi găsesc împlinirea în a face lucruri de calitate. Îmi plac și desenele animate.

R.: Ce plănuiești pentru anul care vine? Cum arată scenariul lui 2016?

B.N.: Vreau ca DestulTV să aibă episoade din ce în ce mai multe și mai caterincă.

R.: Știm că ai lucrat și la reclame de-a lungul timpului – precum Lays. Ei, bine, a venit momentul să-ți faci singur reclamă. Cum ar suna reclama ta?

B.N.: Nicolai. DestulTV

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *