De la street dancer la instructor – Interviu cu Stefan Ungureanu

De la street dancer la instructor - Interviu cu S.U.tefan Ungureanu

De la street dancer la instructor - Interviu cu S.U.tefan Ungureanu

de Laura Zadunaischi – redactor
foto: Roxana Leocovici – fotoreporter

Dacă nu ați auzit de Ștefan Ungureanu, e posibil să-l fi văzut la emisiunea „Românii au talent“, unde a participat cu trupa „Blockbusters Crew“, reușind să ajungă în semifinale. Asta îl face mai puțin interesant pe Ștefan, când vine vorba să își promoveze activitatea, pentru că el are mai multe experiențe de împărtășit, atât pentru cei care sunt familiarizați cu acest stil de dans, cât și pentru cei care vor să se apuce de un astfel de dans. Momentan, țintește spre concursurile internaționale.

R.: De câtă vreme practici dansul?
Ș.U.:
De cinci ani, dar am avut mai multe legături cu lumea dansului, de la aproximativ doi-trei ani, când am început să fac salsa și dans sportiv.

R.: De ce street dance, în cele din urmă?
Ș.U.:
De mic am crescut cu muzica hip-hop, Paraziții, B.U.G Mafia, dar și cu Animal X, care practicau stilul ăsta de dans. În clasa a X-a, prin 2006-2007, aveam un concurs la sfârșit de an școlar și atunci prin intermediul dirigintei mele, care știa pe cineva, mi-a făcut legătura cu băiatul respectiv, pe nume Paul, fostul meu coleg de trupă. Așa a început totul.

De la street dancer la instructor - Interviu cu S.U.tefan Ungureanu


R.: Cum a fost experiența la „Românii au talent“?
Ș.U.:
Am ajuns în semifinale. Din câți participanți au fost, a fost chiar o surpriză și pentru noi, ca trupă. A fost o experiență unică, nu pot explica prin cuvinte ceea ce am simțit.

R.: Crezi că o să prindă bine în portofoliu participarea la acest concurs?
Ș.U.:
Sincer, nu mă interesează. Nu am făcut treabă ducându-mă la concursurile de genul ăsta pentru un portofoliu. Da, este ceva acolo despre care pot să zic că este al meu, dar nu o să încep să mă duc la un eveniment sau la cineva spunând: „Băi, eu am fost la Românii au talent“.

R.: Te gândești să mai revii la „Românii au talent“?
Ș.U.:
Nu neapărat, pentru că eu am fost acolo, am văzut cum se lucrează și atunci când am ajuns la un nivel mai înalt al concursului, nu mi-a plăcut cum tratează concurenții. I-ai văzut pe ăștia mici? Mai așteaptă o lună…

De la street dancer la instructor - Interviu cu S.U.tefan Ungureanu


R.: Am înțeles că ai plecat din Blockbusters Crew. De ce?
Ș.U.:
Momentul în care nu te mai simți bine lângă cineva este momentul la care trebuie să te gândești la binele tău. Pe moment, nu realizam că acolo nu făceam cu adevărat street dance și era ceva mai mult comercial. Au fost și niște neînțelegeri care nu m-au implicat pe mine, dar au implicat-o pe prietena mea.

R.: Ce înțelegi prin street dance comercial?
Ș.U.:
Te duci prin cluburi? Ei bine, mă refer la foarte mulți dansatori – animatori, de genul Alex Velea, care se cred hip-hoperi pentru că poartă chiloți și sunt la bustul gol. Nu cred ceva ca fiind comercial doar prin faptul că te dezbraci, mă refer și la mișcări, care nu prea au multe reguli. Nu m-am simțit foarte bine, am dansat și eu de genul ăsta, dar nu la bustul gol, ci în blugi, chiloți și alte tâmpenii, de genul Animal X. Eu am simțit că trebuie să mă duc pe partea de underground.

R.: Cum ai ajuns să înființezi școala de street dance „Rebirth Crew“?
Ș.U.:
În momentul în care am plecat de lângă Blockbusters Crew și am realizat că nu mai am nimic de făcut, copiii mei, cum îi numesc eu pe foștii mei cursanți de la Blockbusters Crew, pe care îi antrenez de un an, pe alții de doi, într-un fel m-au implorat să țin cursul ăsta și să rămân cu ei. Ei m-au chemat la bloc, pentru că majoritatea sunt din zonă de la mine, atunci când auziseră zvonul că plec. Am ajuns astfel la concluzia că dacă eu nu mai fac asta, nici ei nu mai fac, și așa a început proiectul Rebirth Crew, care simbolizează renașterea mea din ceea ce fusesem înainte. Adică, comercial.

De la street dancer la instructor - Interviu cu S.U.tefan Ungureanu


R.: Cum ai făcut trecerea de la practicant la antrenor?
Ș.U.:
Nimeni nu te poate face un instructor sau coregraf, trebuie să simți tu asta și să ai ocazia, cum am avut eu. La o școală generală din cartierul meu am auzit că vor să deschidă o clasă cu cursuri de dans. M-am informat, mai ales pentru că mâna mea dreaptă era elev la școala respectivă. El mi-a făcut deschiderea și am vorbit cu directoarea școlii respective. Acum, asta îmi place să fac: să iau copii și să-i învăț, dar să-i și ajut, ca viața lor să fie una mai bună, fără țigări sau droguri. Suntem colegi de trupă, de sală, dar și prieteni. Sunt diferențe de sex, de vârstă, de naționalitate chiar, dar toate astea nu contează în momentul în care ne împrietenim.

R.: Ai avut momente când te-ai accidentat atât de grav încât ți-ai spus că e momentul să spui stop?
Ș.U.:
Eu, înainte de dans, am fost diagnosticat cu hernie de disc. Asta nu m-a făcut să mă las de fotbal, care însemna totul pentru mine în momentul acela, dar, pe parcurs, am devenit dansator. Genunchii, vai, săracii!, umărul drept s-a dus și dânsul, iar gleznele…cred că-s obosite, dar dansul a fost și este pasiunea mea, o a doua familie la care mă duc când sunt supărat.

R.: Care consideri că sunt calitățile principale pentru un street dancer?
Ș.U.:
În primul rând, plăcerea pentru muzica hip-hop. Trebuie să înțelegi muzica hip-hop, să o asculți, dacă vrei să înțelegi de ce trebuie să faci un pas acolo și nu în altă parte și, nu în ultimul rând, expresivitatea, pentru că tot timpul scoți o limbă, faci o mutră. Depinde acum și de stilul pe care îl abordezi, pentru că street dance-ul are multe subgenuri care cer și agilitate, mobilitate.

R.: Sfaturi pentru cei care vor să facă street dance…
Ș.U.:
Nu sunt în măsură să dau sfaturi, dar în opinia mea, dacă vor să facă asta, să o facă. Eu am făcut fotbal până la 16 ani și nu mă gândeam vreodată că o să ajung să reproduc schemele celor de la Simplu. Degeaba vrei dacă nu pui și pasiune și multă muncă.

Recommended Articles

5 Comments

  1. Foarte tare , mai vreau interviuri cu baiatu respectiv !

  2. Good Job ! or BlowJob 🙂

  3. As vrea sa fac o filmare cu Stefan , vreau sa vin in Romania sa fac o coregrafie cu el si sa ne filmam ca sa am cu ce ma mandri . Sa am o filmare cu Stefan Ungureanu da bine la portofoliu :X

  4. Camillo Lauricella

    Big up !

  5. Felicitarii ! Vrem o filmare cu tine , maine ajungem in Romania . Te cautam noi :*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *