Ce face ca o operă de artă să fie valoroasă ?

Arta poate fi găsită în multe forme, iar orice poate fi artă în ochii persoanei potrivite.

Cred că asta este și ceea ce mă fascinează şi mă intrigă la artă- faptul că nu trebuie sa fie exact într-o anumită formă. Poate fi o pictură sau o sculptură, dar poate fi la fel de bine şi o poveste sau un peisaj urban comun pe care îl poți surprinde pe o stradă oarecare. Artistic nu înseamnă întotdeauna frumos, iar uneori cred că oamenii uită faptul că arta nu este numai despre frumusețea estetică, ci poate fi găsită și în „urât”.

O operă de artă nu trebuie să aibă numele unui pictor faimos iscălit într-un colț și nu trebuie să se afle într-un muzeu sofisticat ca să fie considerată o operă de artă. O operă de artă trebuie să-ți facă pielea de găină, să-ți inspire o perspectivă la care poate nici nu ai visat până acum, să te țină treaz noaptea, să te oblige să încerci să o înțelegi. Asta este și frumusețea ei.

O operă de artă nu este ceva obiectiv, care poate fi demonstrat cu argumente, pentru că în timp ce pentru cineva poate fi un lucru extraordinar, nemaiîntâlnit, pe altcineva îl poate lăsa rece, neimpresionat. Însă asta nu o face cu ceva mai puţin bună. Valoarea ei variază in funcţie de persoana care o priveşte.

Un alt lucru pe care îl admir la artă este abilitatea sa de a schimba felul în care cineva priveşte lucrurile. Cel puţin, arta a fost întotdeauna modul meu de a evada din lumea reală. Senzaţia este destul de greu de explicat, dar, la fel ca şi în cazul scrisului, e ca şi cum tu ai fi Dumnezeul propriei tale lumi.

Nu contează că nu e perfectă sau că anumite detalii nu ies exact cum îţi imaginasei că o să iasă, este a ta, şi o iubesti, şi vrei să dai tot ce poţi ca să o îmbunătăţeşti. E refugiul tău, locul unde va fi întotdeauna în regulă să fii tu însuţi. Încă de când eram mică, arta a avut mereu un rol uriaş în viaţa mea. Deşi ştiu că poate suna exagerat, ea m-a făcut cine sunt, ea a fost alături de mine când mă simţeam singură şi ea este singurul mod în care mă pot exprima liber, fără să fiu întreruptă.

Arta este unul dintre puţinele moduri în care pot fi eu, şi cred că este foarte important ca fiecare dintre noi să găsim acel ceva care să ne dea libertatea de a fi noi înşine.

Text de Milena Podariu

Sursa foto: Pexels

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *