24 de ore în căutarea societății ideale – ce ai schimba?

Cu toate că sună puțin a titlu de clickbait pentru YouTube, probabil că și tu ai avut momente în care societatea nu îți mai părea chiar roz bonbon. Sau poate nu ți s-a părut niciodată și acesta este întrebarea perfectă pentru tine. Un lucru e cert: societatea în care trăim ar putea beneficia de niște îmbunătățiri, însă contează și ce fel de îmbunătățiri.

Hai să ne imaginăm că Dumnezeu a obosit, pur și simplu. Își dorește o pauză, o vacanță, așa că s-a gândit să îi încredințeze cuiva puterile sale nelimitate…și tu ai apărut la momentul potrivit. Poți deveni un super-erou sau un mare răufăcător…decizia îți aparține pentru o zi, cu condiția de a face niște schimbări pe aici, prin societate.
Ei bine, ce ai schimba?
Multe îmbunătățiri s-ar putea face legat de:

Problema ierarhizării sociale
Istoria ne-a demonstrat că nimeni nu e perfect…nici măcar societatea. Odată cu apariția banilor, s-au delimitat însă multe categorii sociale, multe clase și, împreună cu ele, multe discriminări din aceasta cauză.

Tot istoria ne-a demonstrat că nu este ușor să înveți din greșelile celor aflați în putere, dacă tu însuți te afli în putere.
Țara noastră e o țară a contrastelor : pe stradă vezi multă sărăcie, iar la putere se află oameni care se servesc de propriile lor interese. Situația se întâmplă de decenii, influența banilor afectează comunitatea și, prin urmare, societatea.

Nu e cazul să ne întoarcem la schimbul de bunuri pentru a echilibra balanța socială, dar nu ar strica deloc să luptăm pentru comunitate și pentru echitatea socială. Oamenii ar trebui să vadă și ce se întâmplă în curtea vecinului, dar pentru a ajuta, nu a judeca.

Lipsa toleranței sau “nu sunt de acord cu tine pentru că nu ești de acord cu mine”
Ne confruntăm cu multe probleme despre care avem tot felul de opinii. Ceea ce împiedică o dezbatere sănătoasă între oameni este, adesea, greutatea de a tolera o altă opinie față de a noastră.
Suntem milioane de oameni; este firesc să avem opinii diferite. Și e și mai bine, exista diversitate, opțiuni.

Este important să găsești un “loc de mijloc”, un “middle ground”. Nu degeaba într- o dezbatere e important sa găsești contraargumente pentru propriile tale idei: așa este și în societate, oamenii poartă discuții și găsesc cu greutate acel mijloc, pentru că sunt atașați de ideile lor încât uită că există și o altă tabără sau altă opinie față de a lor.
Deci, cum facem asta? Cum găsim propriul “middle ground” într-o discuție?

Încercând sa acceptăm. Să acceptăm că unii vor gândi diferit, au alte experiențe de viață și au trăit alte lucruri față de noi. Fiecare este liber să gândească ce vrea și uneori este o provocare să ne punem în locul altcuiva, să încercăm să înțelegem de ce alții gandesc diferit. Este suficient, însă, să acceptăm și atât. Lucrurile vor veni ușor, ușor de la sine.

Puterea propagandei
Mass-media este principala sursă de informații care ne stă la dispoziție. Informația transmisă ar trebui sa fie nefiltrată, obiectivă, însă în cazul unor teme/ probleme de mare interes, se întâmplă ca informațiile sa fie alese în așa fel încât sa atragă un anumit public sau o anumită reacție.

Oamenii s-au luptat în istorie pentru drepturile lor, pentru adevărurile în care credeau, pentru ideile pe care le susțineau; și o fac în continuare. De aceea ar fi important să transmitem informația așa cum este ea și să oferim oamenilor dreptul de a decide în ce să creadă, fără să “contribuim” în alte feluri.

Să fim realiști.
Dumnezeu nu a luat nicio pauză.
Noi încă ne uităm la televizor și, cel mai probabil, simțim că micul ecran nu ne spune tot ce se întâmplă în jurul nostru.
Auzim pe stradă cum lumea judecă pentru că unii dețin mai multe lucruri și bani decât alții.

Iar vecinii de la etajul de mai sus se ceartă de mult timp și încă nu s-au împăcat .
Însă exista cineva acolo, care a observat, la fel ca noi, ce se întâmplă în societate.
Cineva care dorește sa pună stop acestor probleme.
Cineva care ajută sărmana bătrânică de la ultimul etaj cu cumpărăturile.
Sau cineva care lucrează zilnic cu știrile și împărtășește conținut calitativ și informativ pe platformele on-line, accesibil pentru toată lumea.
Sau poate e cineva care a obosit să se certe și vrea să înțeleagă de ce ceilalți țin cu tabăra opusă.
Acel cineva ești tu, sunt eu, suntem toți.
În 24 de ore poți fi cel care ajută societatea, dacă îți dorești. Nu trebuie să fii Dumnezeu. Trebuie să fii tu însuți 😉

Text de Daria Voiculescu
Sursa foto: Pexels

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *