Vine iarna. Iar?!

vine_iarna_iar-stoian_andreea-colaborator_foto-teenpress-

de Florentina Băcioiu – colaborator
foto: Andreea Stoian – colaborator foto

Că vine iarna, o ştim cu toţii, iar că va fi exact cum a fost şi anul trecut sau acum doi ani şi tot aşa, din nou, nu mai încape îndoială. Şi totuşi, în ciuda numeroaselor avertizări meteo, menite să ne pregătească (cel puţin moral) pentru anotimpul rece, mass-media ne anunţă în fiecare an că „iarna a reuşit din nou să ne ia prin surprindere“.

Nu ştiu cum se face că prima ninsoare se instalează întotdeauna peste noapte, când puteai să juri că următoarea zi va fi ca oricare alta. Un alt adevăr general valabil se va dovedi faptul că nimeni nu era pregătit pentru asta.

Traficul e blocat, ca în fiecare an încă de la apariţia primilor doi fulgi de zăpadă, creând o atmosferă citadină, care mă duce cu gândul la o variantă modernă a poeziilor lui Bacovia. Prima impresie e că toţi, dar absolut toţi şoferii bucureşteni şi-au scos maşinile la plimbare fix în prima zi de iarnă, în adevăratul sens al cuvântului. Cum există legea compensaţiei (sau nu!), imaginea străzilor e completată de poliţiştii de la circulaţie, asupra cărora frigul are un efect invers: în loc să decongestioneze traficul, efectul produs pare unul haotic.

Încă e bine, următoarele zile urmând ca ninsoarea să se depună în straturi considerabile, problemă imposibil de rezolvat pentru Departamentul de Deszăpezire, care nu era pregătit pentru o iarnă „timpurie“. De asemenea, se confruntă cu lipsa fondurilor, însă ne promit solemn că vor „interveni în cel mai scurt timp posibil“. Să-i credem? Îi credem şi anul acesta.

Spitalele suferă şi ele după urma frigului, devenind neîncăpătoare din cauza numărului mare de cazuri de infecţii virale şi fracturi. Mai ales fracturi: patinoar, sanie, pârtieee… sau mers pe jos – unii oameni au o înclinaţie naturală spre accidente :-). Până aici, nimic nou. Ceea ce mi se pare genial e profesionalismul cu care pacienţii sunt trataţi, în condiţiile în care eşti nevoit să zaci de-a dreptul la uşa cabinetului, pentru ca apoi să fii plimbat de la o secţie la alta, eventual de la un spital la altul.

O posibilă problemă care ar putea să mai apară în prag de iarnă ar fi şcolile, mai exact ceea ce ţine de „bucătăria interioară“ a fiecărei instituţii. De exemplu, lipsa căldurii. Justificat prin probleme tehnice, criză financiară, sau nejustificat prin nicio reacţie din partea conducerii, acest neajuns reprezintă un motiv în plus pentru elevul român de a se revolta împotriva sistemului educaţional.

Toate acestea sunt lucruri cunoscute, am ajuns să le acceptăm ca făcând parte din viaţa noastră şi nu mai surprind pe nimeni. Ceea ce surprinde este continua atitudine de eschivare când vine vorba ca responsabilii să vină cu soluţii care, dacă nu combat, măcar să diminueze aspectele negative ale anotimpului rece. Nepăsarea nu va fluidiza traficul, nu va trata boli si nici nu va convinge elevul de importanţa educaţiei formale.

Până una alta, aştept şi anul acesta, cu mare curiozitate, să văd cum stau lucrurile. Poate de data aceasta, Moş Crăciun va îndeplini şi dorinţe ceva mai practice, căci „jucărele“ şi „bombonele“ ne-a tot adus, slavă Domnului!

Recommended Articles

4 Comments

 1. Ca fapt divers, sa stii ca toti soferii ar prefera sa-si scoata masina cand ploua sau ninge, dar nu o fac chiar toti din cateva motive stiute de ei.

  Imi place articolul, bine facut, insa pt viitor sa stii ceva, astea sunt probleme general valabile la noi, orice blogger semi-analfabet trateaza astea, pt ca sunt subiecte la moda. Incearca sa eviti sa scrii stereotipii, in schimb ai zis-o destul de bine.

 2. Andreea Mocanu

  Doamne, Razvan, nu pot sa cred cat de rautacios esti.
  Soferii prefera s anu isi scoata masinile cat timp ploua sau ninge, pentru ca le ingreuneaza drumul aceste fenomene ale naturii :).

  1. Da, sunt rautacios, iar un lucru imi place sa-l spun, nu ma numi ceea ce deja stiu ca sunt.

   Dar gandeste-te din perspectiva unui sofer. Preferi sa ingheti in statie cand stii ca acasa, in fata blocului, un loc cald si uscat te asteapta? Inca ceva, taxi-urile castiga mult mai mult pe iarna sau ploaie decat in mod obisnuit, cu spike-uri fix cand e frig sau ploua torential pentru ca omul vrea confort.

   Uita-te pe strazi, vara si iarna, sau vara si cand ploua, si ai sa vezi ca am dreptate.

 3. Razvan, generalizezi. Nu toti soferii ar prefera asta.
  Mai degraba prefera sa inghete in statie cum ai spus tu, decat sa dea bani pe benzina.

  Oricum iarna asta e destul de usoara la noi, in comparatie cu ce e prin alte state, spre bucuria mea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *