foto: Olivia Mihale – Laborant foto
Recent, un editor de modă a afirmat: „Se uită cum moda trece pe lângă ele“, referitor la două dintre bloggerițele autohtone. La scurt timp, i s-au alăturat și fotografii de street style care au rămas surprinși de faptul că moda este pe cale de dispariție, devenind un simplu spectacol trist. Falsitatea este cuvântul care o poate descrie cel mai bine, astfel încât, lucrurile au ajuns să reziste doar pentru a fi împărtășite pe Facebook sau pe Instagram.
Este îngrijorător cât de tare s-a uniformizat felul în care oamenii aleg să se îmbrace, atât timp cât libertatea de expresie și creativitatea sunt foarte des invocate. Oare autenticitatea și stilul personal chiar au disparut? Nu! Și nu o să dispară niciodată cu adevărat, încă există acele persoane care trăiesc așa cum vor, fără influențe din afară. Acest mod de viață se observă de departe în stilul pe care îl adoptă și prin curajul de a forța limitele, fără compromisuri și totul asumat. Aparițiile de acest gen sunt de neratat, cuceresc imediat ochiul privitorului, însă, pe Internet, sunt umbrite de acele „fake icons“ celebre pe toate rețelele de socializare.
E ceva teribil de greșit cu trendurile. Dar nu cu ele în sine, ci cu felul în care sunt înțelese și puse în practică, așa pur și simplu, fără noimă, limitându-se doar la a copia sau a mima look-ul și atitudinea altei persoane.
Printre „armata“ care a ales uniformitatea, există o demarcație clară a celor originali, al căror stil este la fel de puternic ca și personalitatea. Din păcate, nu sunt suficient de populari, pentru că nu stau să-și posteze fiecare minut din viață pe Internet și nu strâng mii de like-uri precum cei care au pierdut demult noțiunea de stil personal. Astfel, gașca fashion trage să moară, iar locul ei este luat de niște oameni pentru care moda nu are vreo legătură cu ceea ce înseamnă ea de fapt.
Sociologii spun că moda satisface două nevoi semnificative ale fiecărui om: nevoia de noutate și cea de conformitate, ambele importante pentru împlinirea acestuia. Una îi hrănește setea de nou, iar cealaltă te asigură că aparții unui grup, că ai habar ce se poartă, că nu ai rămas pe dinafară și că îți permiți să fii ca ceilalți. Nu este nimic mai dezamăgitor decât o industrie care a uitat ce înseamnă individualitatea și nimic mai deprimant decât să realizezi, la un moment dat, că vrei să te întorci și să scapi de grupul de care îți doreai atât de mult să aparții.
Noi avem ceva extrem de important de învățat: moda nu înseamnă doar haine scumpe, iar stilul trebuie să te definească, să le arăți celorlalți cum ești tu de fapt. Poate fi, de asemenea, considerat precum o lume creată de tine care ar trebui să se diferențieze cu ușurință printre celelalte și niciodată compromisă în defavoarea unei tendințe de sezon. Niciodată nu ar trebui să ne îmbrăcăm pentru a fi altcineva, ci ca să se vadă și mai bine cum suntem noi de fapt. Cheia este curajul de a fi așa cum îți place, nu cum se cere și de a nu lua totul prea în serios, să existe un strop de umor în orice.