Tinut in plasa

tinut in plasa

tinut in plasa

de Bianca Stanciu – tehnoredactor-şef
foto: Andreea Stoian – fotoreporter

Ai 18 ani, eşti major şi încă eşti constrâns de regulile părinţilor? Probabil abia aştepţi să te angajezi să fii pe
banii tăi, cum se spune.
Aşa crezi tu că poţi pleca să locuieşti cu chirie şi faci ce vrei. La început o să fie frumos, ca într-o vacanţă. O să ieși des în oraş cu prietenii tăi la o cafea, la o bere şi pe lac cu barca.

Mai târziu însă, realizezi că acele cheltuieli de care mama ta îţi spunea, chiar există. Întreţinerea casei plus banii pe chirie îţi cam mănâncă salariul lăsându-te flămând :D. În aceste condiţii apar grijile, iar ieşirile atât pe timpul zilei cât şi pe al nopţii devin ceva mai agitate şi tensionate.

Pe lângă problemele materiale mai este şi lipsa de comunicare din casă. Ajungi să adormi îngândurat şi plictisit, iar a doua zi îţi cauţi un coleg de cameră. Bineînțeles apar alte griji. Să fie o persoană cu care să te înțelegi şi să împarţi corect treburile casei.

Nu mai bine găseai o cale de comunicare cu ai tăi părinţi din care ei să înţeleagă că tu creşti şi simţi nevoia de unele schimbări în viaţa ta? Ar fi mult mai bine ca jumătate din salariu să îl păstrezi tu, să îţi faci economii şi să mănânci mâncare gătită de mama ta.

Spun asta pentru că am prieteni care stau cu chirie, iar atunci când ies cu mine în oraş îi simt agitaţi. Poate chiar mai frământaţi decât mine, care la ora 22:00 maximum trebuie sa fiu acasă. Trebuie să realizaţi că probleme există la orice nivel de trai, aşa că dacă încă staţi cu părinţii, iar ei nu vă permit anumite lucruri încercaţi să-i înţelegeţi şi să comunicaţi cu ei. Nu ezitaţi să le vorbiţi de prietenii voştrii, de ceea ce faceţi în timpul liber. Nu-i nevoie să le povestiţi orice detaliu, însă un rezumat al ieşirilor voastre îi apropie de voi bazându-le încrederea. Nu uita că mai vine şi timpul facultăţii… alte cheltuieli :).

Învaţă să ieşi singur din superficialitatea plasticului care te ţine în plasă. Învaţă să înveţi şi ieşi la suprafaţă. Dar nu uita! Indepenendenţa este o chestiune complexă, care nu determină detaşarea ta de ceilalţi. Aşa cum poţi fi independent printre oameni, poţi fi şi printre rudele tale.

Recommended Articles

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *