foto: Raluca Gavrila – seminarist
Rochia este albă, nu albastră; Star Trek este un film SF mai bun decât Star Wars; pufuleții sunt mai delicioși decât floricelele de porumb; frumusețea fizică și cea spirituală sunt la fel de importante… Vă sună cunoscut? Fiecare dintre noi are, mai devreme sau mai târziu, opinii pe care dorește să le împărtășească cu cei din jur, dar nu o facem din varii motive: pentru că ne e frică de reacția celorlalte persoane, pentru că simțim că nu este momentul potrivit, pentru că nu suntem siguri că avem dreptul să vorbim pe acea temă etc.
Deși, câteodată este indicat să ne folosim de diplomație pentru a ne atinge ținta, nu trebuie să ne trăim viața regretând că nu ne-am exteriorizat sentimentele. Cum să ne exprimăm însă cu succes? În continuare se află câteva reguli universale, utile oricărei persoane în căutarea rebeliunii controlate.
Cel mai important lucru în momentul în care vrem să expunem o părere este să ne asigurăm că avem argumente bazate atât pe detaliile subiectului, cât și pe imaginea de ansamblu. Dacă opinia ta, spre exemplu, este că mâncarea de la fast-food e sănătoasă pentru că are o frunză de salată, atunci clar nu vei convinge pe nimeni. Astfel, asigură-te că ceea ce vrei să spui are un fundament și nu este doar un fragment de gând trecător, în care oricum nu ai pus prea mult suflet.
În continuare, pentru a te asigura că opiniile tale sunt auzite, îmbunătățește-ți argumentele și susține-le cu devotament. Am stabilit deja că orice am dori să spunem nu va rezista în fața celorlalți decât sub forma unui raționament competent, dar acesta nu înseamnă nimic dacă nu ne putem adapta la părerile celor din jur și, mai presus de tot, dacă noi nu credem cu adevărat în ceea ce spunem. Frumusețea opiniilor, nepopulare sau nu, este că ne aparțin. Așadar, vom avea o șansă mai mare de reușită dacă exteriorizările noastre sunt sincere.
Nu există însă o rețetă perfectă în privința modului în care să primim reacțiilor celor din jur. De multe ori, opiniile noastre nu vor fi apreciate, dar acest lucru nu ar trebui să ne ajute decât în a ne îmbunătăți viziunea. Este un lucru bine știut că trebuie să luăm și părerile opuse pentru a ne forma argumente mai bune, dar nu trebuie niciodată să ne conformăm la ele dacă nu simțim asta cu adevărat.
Așadar, data viitoare când vrei să spui ceva, nu te sfii. Lumea este deja mult prea plină de oameni nepăsători și ar putea folosi câteva perspective inovatoare. Organizează-ți ideile și împărtășește-le deoarece, în cuvintele lui Berndard Baruch, „Fii tu însuți și spune ceea ce simți pentru că pe cei care contează nu îi va deranja, iar cei pe care îi va deranja nu contează.“