Caligrafia – O noua forma de terapie

Caligrafie_Ioana Gheorghiu_fotoreporter print

de Teodora Ciobanu – redactor
foto: Ioana Gheorghiu – fotoreporter

Arta caligrafiei este una dintre cele mai vechi forme de exprimare a frumosului. Ea s-a afirmat încă din Antichitate, atât în scrieri latinești, cât și în scrierea limbilor asiatice. În țările europene, caligrafia a fost păstrată în timp pentru a servi la scrierea cărților de cult în Evul Mediu, și mai apoi, la întocmirea documentelor importante. În Asia, scrisul caligrafic este încă obligatoriu pentru studiul anumitor limbi, precum japoneza.

În zilele noastre, este folosită în mai multe domenii, cum ar fi design-ul grafic, tipografia și iconografia. Totuși, caligrafia rămâne la bază o metodă de exprimare ce necesită concentrare desăvârșită, multă răbdare și practică.

De curând, după aproximativ 30 ani de cercetare, a fost dovedit că în spatele acestei arte se află însă un beneficiu mai puțin cunoscut, și anume ameliorarea stresului și anxietății. Experimentul, care a relevat efectele pozitive ale practicării caligrafiei, s-a desfășurat în Taiwan, în anul 2013, sub conducerea unei echipe de psihologi chinezi și taiwanezi. Un eșantion de 30 de pacienți suferinzi de stres, absolvenți de facultate, a fost selectat pentru a participa.

Scopul experimentului a fost să evalueze eficacitatea caligrafiei ca metodă de terapie în comparație cu alternative tradiționale, precum meditația sau terapia de grup. Astfel, candidații au fost împărțiți în trei categorii, fiecare primind o metodă diferită de tratament.
Cercetările realizate au conclus că arta caligrafiei oferă pacienților suferinzi de stres și anxietate un tratament cu efecte similare meditației la nivelul reglării presiunii arteriale și a frecvenței respiratorii. Care este însă secretul acestei terapii?

Shufa, sau caligrafia chinezească, este considerată o formă unică de artă tradițională. Ea implică scrierea caracterelor cu o pensulă cu vârf moale și oferă o metodă de introspecție și meditație prin artă. Din punct de vedere științific, acest tip de caligrafie nu numai că ajută la menținerea stabilității emoționale și a fluxului gândirii, dar favorizează dezvoltarea abilităților cognitive și de concentrare. În prezent, majoritatea elevilor și studenților se află sub presiune din cauza anumitor factori, precum școala sau familia. De asemenea, mulți dintre noi doresc să încerce un nou hobby, iar caligrafia pare o alternativă satisfăcătoare.

Dar, ce implică practicarea acestei arte? Depinzând de tehnica pe care dorim să o folosim, există o varietate de seturi de pensule și stilouri speciale pe care trebuie să le achiziționăm. Materialele constituie însă costul minim pentru practicarea caligrafiei, cursurile alcătuind partea bănoasă. Din fericire, în ultima vreme, se pot găsi online din ce în ce mai multe tutoriale gratuite pe această temă.

Pe scurt, arta caligrafiei, practicată încă din cele mai vechi timpuri, oferă și astăzi un hobby interesant cu beneficii uriașe pentru dezvoltarea noastră. Așadar, înarmați cu instrumentele necesare, fiecare dintre noi poate porni în propria sa călătorie artistică și spirituală.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *