Franţa are Luvru, Germania are bazinul Ruhr, Austria are turismul montan. Toate ţările se remarcă prin ceva, ceea ce le asigură originalitatea şi identitatea pe plan internaţional. Ce are Romania? Aur! Sursa de invidie a numeroaselor ţări din împrejurime. Poate unul din motivele puternice pentru care am fost acceptaţi în sânul Uniunii Europene. Zona Roşia Montană este foarte bine cunoscută drept una din cele mai bogate zone în zăcăminte de aur din întreaga Europă. În apropierea Roşiei Montane se află doua formaţiuni geologice unice declarate monumente ale naturii: Piatra Corbului şi Piatra Despicată. Cuprinde fostele galerii romane, formate din tuneluri lungi de zeci de kilometri şi multe alte elemente care-i sporesc valoarea turistică.
Proiectul Roşia Montană îşi propune să exploateze tot aurul din această zonă. Este vorba de investiţii uriaşe în specialişti străini şi în sprijinul dezvoltării durabile. Se preconizează faptul că acest proiect va aduce României un câştig de 4 miliarde de dolari. E imposibil să nu aluneci în scepticism când auzi o asemenea estimare, mai ales când asociezi o sumă aşa gradioasă cu imaginea României actuale.
Ca fiecare lucru, şi acesta are o parte mai puţin plăcută. Roşia Montană face parte din categoria locurilor care se bucură de un număr mare de turişti datorită frumuseţilor naturale. Ce se va întâmpla după terminarea acestui proiect? Cum va arăta această „pată roşiatică“ a munţilor Apuseni? La fel de bine sau chiar mai bine, ne asigură partenerii implicaţi în acest proiect. Destul de paradoxal, nu? Cum să iei un lucru, să-l calci în picioare şi apoi să arate chiar mai bine decât înainte? Tehnica exploatării aurului cu cianură este destul de riscantă, generând o mare catastrofă în cazul unui simplu accident. Însă organizaţia se pare că a demarat deja o serie de acţiuni de reabilitare ecologică a zonei, care va culmina cu plantarea a 1000 de hectare de pădure, în schimbul celor 250 de hectare pe care le vor despăduri pentru a amenaja mina.
Sună promiţător şi încurajator. Poate că e momentul să ne lăsăm puţin scepticismul acasă şi să încerăm să fim deschişi către orice opţiune. Să nu uităm că americanii se folosesc de orice părticică a ţării pentru a o exploata, devenind o mare de aglomerări urbane în jurul fiecărui râuleţ de bogăţie. Noi stăm încă bine, avem Bucovina, Transilvania, litoralul, munţii plin de culoare ş.a.m.d, care sunt încă naturale şi pline de tradiţie românească. Poate cel mai important lucru este ceea ce vom face apoi cu cei 4 miliarde de dolari aşteptaţi. Atunci ne vom da seama exact de cum este românul.
Sau poate ar trebui să ţinem cu dinţii de această valoare turistică incontestabilă, parţial distrusă de exploatările miniere de până acum. Să uităm de această obsesie nebunească pentru îmbogăţire şi să încetăm să mai alergăm după fiecare picătură de ploaie. Să fim umani, să fim spirituali şi să ne hrănim inima, nu buzunarul. Foarte bine spunea Horaţiu: „mai bine să laşi aurul acolo unde îl ascunde pământul, decât să-l aduci în mâna omului, mână care jefuieşte şi cel mai sfânt lucru“.
P.S.: Ca o ultimă observaţie, fugiţi de vizitaţi Roşia Montană cât încă-i curge sange roşu-n vine :D.
Nota 10 pt ambiguitate 😉 imi place ca prezinti problema in forma ei dilematica si nu incerci sa fi doctrinara…intr-adevar e o problema foarte delicata cu multe taisuri si e dificil sa te declari de-o parte sau de alta. apreciez jurnalistii (si-n general persoanele) care au curajul sa recunoasca ca nu au o parere clara mai degraba decat arogantii care se dau mereu atotstiutori 🙂
nu stiu daca ambiguitatea e tocmai o calitate a scrierii, dar mi-am dorit sa fie asa, pentru ca am incercat sa fiu cat mai obiectiva, insa in acelasi timp sa-mi exprim putin punctul de vedere (care e foarte vizibil in ultima fraza). da, chiar este cu doua taisuri. poate chiar se va obtine suma aia de bani, dar ce fac apoi cu ea? vor investi ceva din ea in Romania? "nu da vrabia din mana pe cea de pe gard", mai ales ca la noi mereu se intampla ca cea de pe gard sa zboare inainte sa o prindem si ne alegem cu…nimic (in cazul asta un crater mare in Apuseni si niciun banut).
multumesc pentru comentariu! te mai asteptam pe aici 🙂
Nu sunt critic oficial dar asta e opinia mea asa ca nu te supara .
Articolul e destul de bine scris asa ca structura dar am cateva remarci destul de interesante .
1: Ar trebui sa te interesezi mai bine despre subiect si sa cauti mai adanc daca vrei sa scrii un articol bun deoarece tu ai scris despre aurul din Rosia Montana ca motivul exploatarilor miniere dar defapt daca cautai mai bine a-i fi aflat ca motivul este defapt uraniul din acesti munti care este de o puritate incredibila
2: Este mult prea subiectiv si nu aduci argumente solide in favoarea opozitie(slujbele care le-ar oferi,impactul economic pozitiv, investitiile aduse in tara ca infrastructura etc) tu ar trebui daca scrii un articol sa iei ambele puncte de vedere si sa iti exprimi opinia .
3: La inceput ai facut referire la un loc reprezentativ din fiecare tara in schimb toata lumea stie ca Romania e recunoscuta pt Dracula ci nu pt Rosia Montana care din pacate este o frumusete cam anonima
In rest e ok 🙂
m-am informat, am cautat, am cercetat. nu poti sa faci o mancare daca nu stii ingredientele :D. am gasit o multime de informatii, atat din strainatate, cat si din tara. doar ca avem un spatiu limitat pentru articole. este un subiect foarte dens, iar pentru un articol bun, cum zici tu, ar fi necesitat poate inca pe atat cat am scris eu, ca sa contina toate informatiile, toate datele, toate planurile cu privire la ce se va intampla acolo (daca se va intampla). ma indoiesc de faptul ca vor scoate uraniul si aurul il vor lasa acolo. am ales aurul pentru ca se stie ca e cea mai bogata zona cu aur si s-a facut mult tam-tam pe ideea asta.
inca o data, ma repet, nu e spatiu sa scrii despre tot ce mi-ai enumerat: impactiul pozitiv asupra economie, infrastructura etc. si mai ales ca am optat sa merg si pe subiectivism, pentru ca suntem revista de opinie si, deci, imi iau dreptul de a ma exprima si de a-mi asum responsabilitate asupra parerilor mele.
legat de punctul 3 :D. nu m-am referit la lucruri cliche pentru tari, ci la lucruri serioase, care au productivitate economica, turistica. daca ziceam de dracula, trebuia sa zic si in germania despre bere, in franta despre moulin rouge. insa multe tari europene ne recunosc pentru aurul din Apuseni, insa invidia este in floare si pe la case mai mari. nu cred ca sunt multe tari din Europa care ar vrea sa faca reclama pozitiva unei tari supranumita "gypsy-land". dar asta e alt subiect :D.
faina interventia ta, o apreciez si iti multumesc pentru faptul ca ai stat sa scrii atat :D. inseamna ca ti-am atras cumva atentia;)). sper sa ne mai vizitezi :).
Frumos raspuns 🙂 ar putea fi un articol in sine eu personal zic sa ii lasi pe astia de la revista cu limita lor de cuvinte si sa scrii restu articolului ca commenturi 🙂 deoarece scrii ok si mersi pt modul in care mi-ai raspuns a fost foarte frumos 🙂 . Si da e un subiect despre care este greu sa faci un articol datorita ambiguitatii lui 🙂 Daca mai vrei critici sa imi zici :)) si scuze daca te-am suparat 🙂
criticile sunt intodeauna binevenite :>. de aceea nu m-am suparat, nu as avea de ce:). daca mai simti nevoia…descarca-te :d :)).
p.s.: da, cred ca de acum inainte o sa-mi stabilesc singura limita articolelor :-?. hehe, ce bine ar fi :-".