Promovati prostia!

promovati_prostia-stoian_andreea-colab-foto-teepress

de Cosmin Ciortan – colaborator
foto: Andreea Stoian – colaborator foto

„Nu ştiu d-astea!“, „două!“ sau „maxim şasă“. De câte ori nu auziţi expresiile astea la liceu, în timpul orelor, pe stradă, în vagonul de metrou sau în timp ce mergeţi cu autobuzul? Vă zic eu, de foarte multe ori. Protagoniştii acestor întâmplări au ajuns, peste noapte, datorită YouTube-ului, iar mai târziu şi a televiziunilor, adevărate vedete.

De ce se întâmplă asta? Avem o grămadă de valori în ţara asta care ar merita să fie promovate din plin, dar, în schimb, acestea sunt lăsate în uitare de către mass-media românească. Se caută prostia, deoarece prostia este la modă. Prostia este amuzantă, iar cei mai mulţi oameni exact asta doresc să vizioneze la televizor. Nu e de mirare că avem emisiuni maraton despre aşa-zise crime, dispariţii sau altele de gen.

Cum deschizi televizorul, la ordinea zilei sunt talk-show-urile pline de politicieni, emisiunile care parodiază noi întâmplări de pe YouTube sau dezbaterile despre ora de plecare a jucătorilor de fotbal din cluburi. Însă nimeni nu se plânge. Lumea înghite toate porcăriile astea, fără să fie prea deranjată.

Şi avem valori în ţara asta, chiar avem! Avem scriitori, poeţi, oameni culţi, extrem de inteligenţi. Avem sportivi, oameni care s-au făcut remarcaţi la nivel mondial. Iar când spun sportivi nu mă refer la fotbalişti. Avem medici foarte buni, care siliţi de indiferenţa „sus-puşilor“ din sistemul sanitar românesc, aleg să părăsească ţara. La urma urmei, cine îi poate condamna?

În alte ţări, mai civilizate desigur, situaţia nu este la fel. Asta deoarece numai noi, românii, nu ştim să ne preţuim cu adevărat valorile. E nevoie ca acestea să moară pentru a căpăta cu adevărat atenţie. Cel mai recent exemplu este Adrian Păunescu. După ce marele artist s-a stins din viaţă, a ajuns pe buzele tuturor românilor. Ziarele s-au grăbit să scoată cărţi, CD-uri sau DVD-uri cu maestro sau cu Cenaclul Flacăra. Dar cât timp era în viaţă, nimic. De asemenea, contestatarii săi au apărut ca ciupercile după ploaie. Însă nimeni nu a avut curajul să îl conteste cât timp era în viaţă.

În final nu uitaţi, trăiţi în România. Vorba lui Caragiale, România e superbă, dar păcat că e locuită. Oricât ai încerca să schimbi ceva, cel mai probabil nu vei reuşi. Oricât de inteligent ai fi, vei rămâne neinteresant pentru ei. Pentru că lor le convine doar să promoveze prostia…

Recommended Articles

3 Comments

 1. Serios, romanii sunt oameni destul de limitati intelectual (ca sa nu spun “prosti de put”), de ce s-ar plange cand sunt serviti cu ce le place?

  Iar prostia se vinde la fel de bine si-n alte tari. Arunca un ochi pe Daily Mail. Un fel de Libertatea din Regat care-i destul de des citat de presa romaneasca. LMAO. Si exemplele-s nenumarate peste tot in lume. Vreau doar sa demontez o prejudecata, nicidecum sa apar jegul de Romania.

  Legat de Paunescu, e foarte comun sa uiti. Inclusiv faptul ca a fost un porc comunist.

 2. Foarte bun articolul, azi am auzit din nou la scoala „Nu stiu d-astea!“ :/ Am ramas masca, oamenii tot mai continua cu asta? Cand deschid televizorul o fac pentru ca vreau sa ma uit la desene/ascult muzica. Atat. In rest n-ai la ce sa te uiti, eventual la stiri sa mai afli ce se intampla prin Romania, prin jurul tau. Si am alergie la emisiunile de talk show gen ‘acces direct’ unde se mai cearta 2 pitipoance, sau cele cu politicieni de la realitatea unde toti tipa unul la altul, ne aburesc in vorbe marete unde daca esti putin atent ai sa vezi ca sunt folosite pentru a evita ceva, nu tot romanul de rand are carte, cred ca ii pot pacali usor…si in final Romania ramane tot aceeasi. Iar legat de aprecierea omului doar dupa ce a murit…nu e asa peste tot? Daca s-ar face in cursul vietii, oamenii nu ar cumpara..asa dupa ce a murit toti se inghesuie (impocrizie much?) sa cumpere, si bineinteles iese profitul.

 3. A fost contestat Paunescu si cat era in viata.
  A fost facil articolul, te-ai luat de ceva de care toti se iau. Te deranjeaza TV-ul? Inchide-l. E libertatea de a alege, iar alegerile unora s-ar putea sa nu fie ca ale tale.
  Tabloid-ul nu a aparut in Romania, promovarea prostiei de asemenea nu-si are radacinile aici. Saturday Night – probabil ca-l stii, aceasta suma de bendeaci la un loc, care fix asta fac, misto de prostiile altora, deci le promoveaza.

  Hai, mai usor cu critica, pentru ca nu suntem noi cei mai rai. “Wedgie” probabil ca stii ce este. Cea mai stupida gluma a americanilor. Ca sa vezi, o fac de vreo 20 de ani (sau chiar mai mult).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *