New Year’s Eve around the globe

New Year_vlad_pogonariu_seminarist foto_tp

de Sara El Habashi – colaborator
foto: Vladimir Pogonariu – seminarist foto

Seara de 31 de decembrie este cea mai aşteptată, fiind noaptea dintre ani. Anul Nou s-ar presupune că aduce numai bucurii şi împliniri oamenilor, numai că aceştia se asigură ca aceste lucruri să devină reale prin diferite obiceiuri, superstiţii sau tradiţii.

Unii oameni, când are loc numărătoarea inversă, ţin în mână bani pentru a fi bogaţi tot anul care vine sau umplu masa cu mâncare ca să aibă un an cât mai îmbelşugat.

Probabil că mulţi dintre voi aţi auzit pe străzi nişte zgomote făcute de nişte oameni costumaţi tradiţional şi mascaţi, pentru că în ajunul Anului Nou, începând de dimineaţă, se merge cu Pluguşorul şi jocurile cu măşti – capra, ursul, căluţul – obicei legat de speranţa fertilităţii, versurile făcând referire la practicile agricole şi urări de recolte bogate pentru anul care vine.

Prin nordul Europei, în Danemarca, de Anul Nou se sare de pe scaun. Când începe numărătoarea inversă, danezii se urcă pe scaune, iar în ultima secundă, sar în Noul An. Cu cât saltul este mai amplu, cu atât acea persoană va avea un an mai bun.

Mergand spre vest, germanii obişnuiesc să topească metal şi să-l toarne într-un pahar cu apă rece ca să vadă ce le rezervă Noul An. Dacă metalul ia forma unei sfere, va fi un an îmbelşugat, dacă ia forma unei ancore, va fi un an greu, iar dacă formează o cruce, se prevesteşte moartea cuiva.

În Franţa, Anul Nou este denumit şi „Ziua Cadourilor de An Nou“, deoarece în timpul petrecerii de Revelion sunt schimbate daruri între membrii familiei sau prieteni.

Spaniolii mănâncă 12 boabe de struguri, fiecare reprezentând o luna a anului. Ultima boabă trebuie înghiţită chiar la miezul nopţii.

Un obicei similar există şi în Portugalia, cu diferenţa ca aici sunt preferate smochinele. Astfel, în noaptea dintre ani, trebuie înghiţite 12 smochine, care simbolizează 12 dorinţe pentru anul care vine.

Pe continentul Asiatic, în China, oamenii obişnuiesc să arunce cu mâncare cât mai sus şi să îşi strige dorinţele. În America de sud, în Chile, Anul Nou se întâmpină alături de morţi. În unele oraşe din Chile, oamenii obişnuiesc să meargă la cimitir de revelion aşteptând noul an alături de cei decedaţi.

Revelionul este sărbătorit diferit în funcţie de origini, dar are acelaşi înţeles peste tot în lume. Prin urmare, Happy New Year to all of you!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *