Facultatea m-a facut sa ma las de fumat!

Facultatea m-a făcut să mă las de fumat!

Facultatea m-a făcut să mă las de fumat!

text și foto de: Vladimir Pogonariu – corespondent foto

„Fumezi?“, „Da“, „Bei cafea?“, „Da“, „Naşpa, atunci… La facultate vei bea şi mai multă cafea şi vei fuma şi mai mult.“

Ăsta a fost primul lucru pe care l-am aflat în legatură cu locul în care îmi voi petrece cel puţin următorii patru ani, pentru că, spre ghinionul meu, o facultate tehnică era singura mea şansă – inginer sau frecător de mentă…

Aşa că am ales facultatea căpoşilor, aşa cum îi numeşte prietena mea pe cei care derivează parţial şi integrează la infinit. În fine, după o bucată de vară, mă trezesc la cursuri, cu o sută de oameni în sală şi un pachet de ţigări la mine. Până aici, nimic greşit, dar, odată cu primul curs vine şi prima pauză, iar odată cu prima pauză apare şi prima ţigară.

Alerg până la parter, de la etajul doi, doar-doar să îmi hrănesc plămânul cu 7 mg de nicotină. Termin ţigara, mă uit la ceas şi alerg până la doi să ajung din nou la curs. A doua pauză, povestea se repetă numai că nu mai alerg până jos, ci până la uşa sălii. Pentru că fumoarul s-a mutat la uşă, pe holul facultăţii, unde ţigara se aprinde cu bricheta şi se stinge unde apuci.

Facultatea m-a făcut să mă las de fumat!

Pe moment am rămas tablou pentru că… totuşi, se fumează la intrarea în sala de curs, iar pe profi nu îi deranjează. Nici pe decan, probabil. Singurele persoane deranjate par să fie femeile de serviciu care îşi ascund lenea de a strânge după noi în spatele unor „vedeţi să nu daţi foc la facultate, că nu mai aveţi unde să învăţaţi“.

Femeile de serviciu şi cu mine… Pe mine nu mă deranja faptul că fumează ăia, ci faptul că era mai mult fum acolo decât în Club A vineri sau sâmbătă seara. Ajungeam acasă şi se luau ai mei de mine că iar am fost prin vreo bodega să beau cu banii de nu ştiu ce şi nu am stat la cursuri. Asta şi faptul că ajunsesem să fumez juma’ de pachet de ţigări în patru-cinci pauze. Deci presupuşii bani de mâncare sau bere se duceau pe ţigări.

Facultatea m-a făcut să mă las de fumat!

Ce nu am înţeles e de ce se întâmplă ce se întâmplă? După câteva întrebări puse diverşilor oameni de pe acolo, am aflat că în corpul nerenovat se fumează, dar că în cel renovat există spaţii speciale pentru fumat. Dar ce te faci când e zugravit juma’ de perete? Nu fumez decât după linia alba?

Acum m-am lasat… Dar bani de bere sau de mâncare de la cantină încă nu am pentru că am decis să îi bag în alte prostii. Aşa că, dacă vreţi să vă lăsaţi de ţigări, nu aveţi decât. Teoretic o să aveţi mai mulţi bani în buzunar şi o să fiţi mai „sănătoşi“. Practic, banii în buzunar nu stau, asta e clar. Iar sănătatea o să fie o idee mai O.K., doar pentru că acum nu mai fumezi, dar stai în fumul din Club A în fiecare zi.

Recommended Articles

2 Comments

  1. Am reusit sa termin liceul fara sa fi fost vreodata tentata sa fumez…nu cred ca se va intampla asa ceva si cu facultatea…asta pentru ca,in ziua de azi, tigara a devenit mai degraba un prilej pentru discutii interesante si socializare decat pentru satisfactia pe care ti-o ofera atunci cand te delectezi cu ea .

    1. Vladimir Pogonariu

      Si asta e un punct de vedere. Dar poti sta cu oamenii respectivi si fara sa fumezi. Fumatorii nu sunt o secta, sunt doar o specie :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *