Cum să… faci un SELFIE șmecher

Cum să... faci un SELFIE șmecher

Cum să... faci un SELFIE șmecher

de Sabrina Canea – redactor al R.C.T.P.
foto: Tehnoredația R.C.T.P.

Stăteam într-o zi pe-o bancă în fața liceului fără prea multă tragere de inimă în a mă ridica, deși clopoțelul se auzea mai tare ca o ambulanță într-o urgență, și priveam atentă la toate corpurile umblătoare care-mi tăiau cadrul. Niciunul la fel ca celălalt, toți având o chestie care-ți atrage atenția într-un alt mod. Și atunci m-a pocnit! Suntem niște artiști! Cu toții, nu numai ea, el, aceia, ăilalți, voi, noi, tu sau eu. De ce suntem artiști? Ah, păi este chiar simplu!

Sunt două explicații: ori ai picături de artă ce-ți saltă sprinten pe sub așa-zisa epidermă, cu toate că tu, poate, nu știi să faci nimic legat de artă, dar o simți în orice, ori tu chiar ești artist (nu te așteptai la asta, așa-i?). În oricare dintre cele două categorii te-ai încadra, fii sigur că noi toți avem ceva în comun: nu, nu cum arătăm, nici cum vorbim, ori cum ne simțim în diverse momente, ci, mai mult de atât, modul în care noi ne exteriorizăm.

Modul în care zâmbim, râdem ori ne strâmbăm, felul în care ne prezentăm marfa – adică pe noi înșine, nu vă gândiți la prostii – spune despre noi o întreagă poveste de dragoste dintre tu, cel interior, și tu, cel exterior. Te-am băgat în ceață rău, așa-i? Hai să te scot!

Ideea e cam așa: trăim într-o societate cât de cât democratică, liberă, rebelă, revoluționară și consumeristă. Asta la suprafață, căci dac-aluneci în interior o vei descoperi în pura și simpla ei căutare disperată după atenție. Asta e tot. Artiștii din noi sunt construiți pe baza atenției. Să mă îngrijorez acum?
… dar acum?

Daaar, stai! Nu-i panică, man, atenția nu e rea! Acum, să vrei atenție, să ai nevoie de ea ca tot cursul vieții tale să pară cât de cât normal este ceva ce devine mai natural cu fiecare generație. De ce ne punem poze pe facebook? Atenție. De ce postam statusuri emotionale? Atenție. De ce dăm check-in-uri în locuri nebune cu prieteni și mai nebuni? Multa atenție! Atenția asta, totuși, a adus la lumina lămpii acum o nouă formă de a ne exterioriza artistul cheaun din noi: SELFIE!

Nu vă explic ce e ăla Selfie, mi se pare culmea să nu știți, că până la urma a depășit jargonul și a intrat și-n dicționarul Oxford. Adevărul este că, deși nu credeam, devine o artă și să-ți faci poză cu telefonul. Hai, hai, te învăț cum să-ți face Selfie-uri mișto?

Pasul 1: LUMINA
Pentru ca poza să iasă mișto, asta și în caz că vrei s-o mai editezi prin cine știe ce programe de pe telefon, trebuie ca lumina să fie potrivită. Evită lumina care pică direct pe fața ta, asta dacă nu vrei ca fiecare por, coș sau punct negru să se vadă în toată splendoarea lui. De asemenea, evită și să te pozezi cu soarele în spate, altfel vei părea o mică stâncă întunecată. Sfat util: cea mai bună zi pentru Selfie-uri este cea înnorată, deoarece lumina este difuză.

Pasul 2: UNGHIUL
Ține minte că unghiul face diferența! Știi mitul ăla că unghiul din care este făcută fotografie adaugă sau nu kilograme? E pe bune! Spre exemplu, dacă alegi să-ți faci o poză, unghiul fiind de jos în sus, sub linia ochilor, fii sigur că ți se vor adăuga câteva kilograme. Cum știi care e unghiul potrivit pentru tine? Prostește-te puțin cu telefonul și sigur vei găsi răspunsul!

Pasul 3: ATITUDINE
Nu, dragelor/dragilor, botul ăla de rață nu e atitudine, e prosteală. Hai să cerem și noi atenție mai cu stil, ce ziceți? Buzele țuguite sunt nașpa, serios, devii penibil/ă. Încearcă să fii natural/ă și degajat/ă. That’s the way! Exteriorizează artistul din tine! Arată-ne cine ești tu de fapt! Also, nici pozele în baie nu exprimă vreo atitudine, mă-nțelegi? Ieși măcar pe balcon, e mai bine așa. Nu uita să zâmbești! Arată-ne bucuria ta de viață!

Pasul 4: LOC
Cum ziceam, pozele în baie sunt de domeniul trecutului. Pune-ți imaginația la lucru! Ai un glob întreg de explorat și exploatat, iar tu folosești baia. Nts-nts, ce e asta?! Alege un loc cu care să te poți identifica. Asta ne va arăta tuturor cine ești tu, nu?

Pasul 5: FILTRE
Cum am spus, poți edita Selfie-ul. Fie ca alegi să-i mărești contrastul ori s-o saturezi, c-o faci sepia, vintage sau alb-negru, Selfiul tău poate prinde viață în orice fel alegi tu. Sunt o gramadă de programe de editat gratuit pentru telefon, use them! Dacă nu ai camera așa de performanta la telefon, un editor chiar te poate ajuta.
Treaba mea s-a încheiat aici, am fugit. But first, let me take a SELFIE!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *