Schimbare (?)

schimbare-stoian_andreea-colab_foto-teenpress

de Maria Bucur – colaborator
foto: Andreea Stoian – colaborator foto

E o imagine tristă. Lovitura finală te izbeşte. Altcineva îţi ia de sub nas ce-ţi doreşti cu atâta ardoare. Realizezi că totul este la fel, doar timpul şi locul diferă. Aceeaşi istorie care se repetă la nesfârşit. Recunoaşte! Te-ai săturat de toate astea. Te-ai săturat să-i laşi pe alţii să se bucure de viaţă, aşa cum ai putea şi tu s-o faci.

Pretinzi că trăieşti în democraţie? Păi, asta e democraţia! Ridică-te şi tu lângă ceilalţi, căci altfel nimeni nu te va atenţiona s-o faci.

A fost 21 decembrie. Mai ştii ce-nseamnă asta? Ce semnificaţie ar trebui să aibă, în afară de mici şi bere?
Soarele de-afară te izbeşte direct în faţă. Frigul îţi pătrunde în oase. Nici asta nu te trezeşte la realitate? Doar mentalitatea oamenilor şi dorinţa de libertate şi de bine pentru cei de mâine lipsesc. În rest, împrejurările sunt cam aceleaşi ca acum 21 de ani. Poţi simţi asta în aer?

Zăpada se topea şi sentimentele lor se trezeau la viaţă. Găsiseră, în sfârşit, voinţa să schimbe ceva. Acele ziduri pe care alţii le-au ridicat pentru a-i împiedica să viseze la o lume mai bună, aveau să cadă. Era revoluţie, acum venise timpul să iasă ei învingători.

E greu să lupţi când lupta e nedreaptă. Duşmanii erau mai mari, dar ei erau mai rapizi şi niciodată speriaţi.
Poţi pleca şi spune că nu avem nevoie de asta, dar ceva din ochii tăi îmi spune că până şi tu ai pierdut pe cineva drag în acele zile. Acum te-ntreb: de ce nu faci să merite acea pierdere?

În seara asta ne putem ridica din genunchi, să luptăm pentru ce am muncit în toţi aceşti ani. Lupta aceea a fost lungă, a fost bătălia vieţii multora. Ne vom ridica oare şi vom fi învingători astă-seară, cum au fost ei atunci?

Noaptea a schimbat lucrurile. Poţi simţi asta? Zidurile pe care ei le-au ridicat pentru a ne împiedica să visăm au căzut. A fost o revoluţie. Aruncă-ţi braţele în aer, pentru că nu s-au dat bătuţi. Pentru că au ieşit, în sfârşit, învingători. Du-te şi aprinde o lumânare la monumentul prăfuit. Au fost şi ei tineri şi aveau toată viaţa înainte, ca tine, ca mine. Şi ce? Au ales să lupte pentru ceva în care credeau cu adevărat: Libertatea!

Sărbătoreşte prin vise. Trăieşte schimbarea pe care-au realizat-o prin muncă asiduă şi bucură-te. Bucură-te, căci asta au vrut ei să-ţi ofere. Schimbare.

Recommended Articles

4 Comments

 1. Asa-i ca tu ai vrut sa spui ceva, dar in final n-ai spus nimic? Ar fi atat de multe de dezbatut ca ne-am intinde pe vreo 10 pagini de comentarii. De la o idee te-ai chinuit sa faci un articol. Merge, dar articolul daca nu spune nimic, nu mai merge.

  Ce stii tu de Revolutie? Ce stii tu de tot ce a fost atunci? Cine a schimbat lucrurile? (Raspunde, iar apoi vad cum mi se pare articolul – daca imi spui ca lumea a schimbat lucrurile, esti pe jumate aproape de adevar. Daca imi spui ca NKVD-ul si CIA-ul, esti departe.)

  1. Si daca spui ca totul a fost o iluzie, iar masonii sunt la mijloc esti unde trebuie :))

   PS: Nu pornesc discutie, daor am amzuam 😛

   1. Ce masonii, ma? Ne-au facut fostii SS-isti :)). Nea, e clar, e mana de lovitura de stat. De fapt, cred ca Iliescu e creierul. Na, mai multe teorii conspirationiste intr-un singur comentariu.

    Dar daca imi zici ca poporul l-a dat jos pe Ceausescu, atunci bine ai venit in conspiratie. (Sau dezbatere?!)

 2. Mie mi-a plăcut ideea. Indiferent dacă cunoaștem sau nu în profunzime evenimentele amintite, întotdeauna vor fi oameni care vor lupta și alții care vor beneficia. Cine pierde? Ambii pierd și câștigă în același timp. depinde de viziunea fiecăruia. Totuși, important este cum mă afectează pe mine schimbarea și cum o trimit mai departe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *