Cutiuta cu maimute – CARTI, te fac neprost!

cutiuta_carti-catalina_cosma-fotoreporter-11

cutiuta_carti-catalina_cosma-fotoreporter-11

de Sabrina Canea – redactor
foto: Catalina Cosma – fotoreporter

Bună!
Sunt Eva.

Vârsta nu v-o spun, doar știți, o adevărată doamnă nu-și spune niciodată vârsta, nu se cuvine. Asta pe lângă faptul că ați putea fi într-atât de ignoranți încât să nu puteți aproxima, ceea ce e chiar revoltător. Femeile mai reproșează asta bărbaților, mai des decât ar crede ele, dar nu am venit să-i jignesc pe masculi aici.

Nu-s nici elevă, nici studentă, nici șomeră, dar nici angajată, iar cu atât mai puțin în concediu medical sau de maternitate, ori pensionată. Ca să vă spun sincer, nici n-am făcut școală. N-am avut nevoie. Sunt o entitate inteligentă și fără a integra în ecuație necesitatea unei unități de învățământ. Cât despre job? Viața e job-ul meu și job-ul e viața mea.

Ca să v-o zic pe șleau, chiar consider că le am pe toate. Poate chiar și narcisismul, de ce nu? Sunt deșteaptă de pic, amuzantă, îmi place aventura și o conserv, la fel și misterul. Ador jocul și mă joc neîncetat.

Totuși, țin să mă confesez. Am un anume fetiș de care nu pot scăpa, nu știu ce se întâmplă cu mine. Îmi plac oamenii, este atât de rău? Dar asta nu oricum, ci îmi place să umblu din casă în casă, să simt mereu alte și alte mâini pe mine. Vă rog, nu vă faceți o impresie proastă. Știu că sunt seducătoare, dar jur că nu profit de asta, pe bune! Pur și simplu nu mă pot abține! Mă unge la suflet să simt mereu altă și altă căldură, să simt cum mă ațintesc alți și alți ochi, să văd cum satisfac feluri și feluri de oameni.

cutiuta_carti-catalina_cosma-fotoreporter-4

Îmi cer scuze, asta-s eu.

Ah, și mai e ceva. Cred ca am uitat acest minuscul amănunt. Sunt o carte!

Cu ce vă corupem ediția asta?

Cu o filă, cu o foaie, cu litere, cuvinte, propoziții, fraze, paragrafe și capitole. Cu o carte, și-nc-o carte și-ncă una!

Numărul ăsta vă facem o invitație la lectură; vă invităm să degustați plăcerea insuflată de cărți ș-ale lor povești nespuse; vă invităm, practic, să povestim povești.

Cum a apărut?

Cu siguranță nu putem vorbi de o carte mai devreme de secolul al XV-lea, când lumea a cunoscut tiparul. Totuși, oamenii, de-a lungul timpului, au descoperit diferite forme de a conserva și transmite informațiile.

Cartea a existat mereu sau, și mai bine spus, a crescut și a evoluat odată cu omul. De la desene și inscripții pe pereții peșterii, la tăblițe din argilă, papirusuri egiptene, suluri romane antice, manuscrise medievale, scrisori pierdute și până la forma ei finală, cartea a călătorit în timp sub diverse structuri și forme. Totuși, ea și-a îndeplinit misiunea: aceea de a informa.

Cândva, cu câteva zeci de mii de ani în urmă, umanitatea făcea primii pași spre descoperirea sa artistică și culturală, spre ceea ce avea să se numească în viitor „esența umană“, începută prin simpla și naturala curiozitate tipică omului, aceea de a cunoaște mai mult decât cunoștea deja. Începutul s-a produs prin exteriorizări modice, dar îndrăznețe totodată: arta rupestră care a fost, cu siguranță, prima formă de manifestare artistică de care omul primitiv s-a putut apropia.

Totul a pornit de la forma cea mai simplă a unui mesaj: imagini. Reprezentări ale mediului ce-l înconjura ori încercări continue de a formula mesaje imposibil de transmis sau manifestat în oricare alt mod din pricina dezvoltării intelectuale limitate a omului peșterii, arta rupestră a rămas actorul principal în scena vieții omului cavernei. Totuși, situația s-a schimbat atunci când acesta a realizat faptul că imaginile nu sunt singurul mod de a comunica. Astfel, acesta a descoperit că diverse însemne gravate pe bucăți de piatră, lemn sau os pot substitui imaginea pictată, iar grupări de astfel de semne pot forma un mesaj mai amplu. Totul a evoluat încet, de la imagini ce reprezentau animale, păsări și până la un tip de scriere antică, zisă și prima formă de scriere – scrierea sumeriană.

cutiuta_carti-catalina_cosma-fotoreporter-7

De aici încolo, totul a evoluat în cel mai sigur și evident mod posibil. Scrisul a devenit familiar multor civilizații antice, iar efortul cumulat a făcut posibilă descoperirea mijloacelor din ce în ce mai variate de scriere. De la desene executate pe piatră, scrijelituri sau gravări în materiale dure, omul a trecut la utilizarea de materiale mai prietenoase și, putem spune, mai rafinate, cum ar fi pielea de animale tratată prin metode chimice, „hârtia“ specială preparată din anumite plante (hartie ce a primit numele de papirus) sau chiar materiale textile.

Cele mai evoluate civilizații utilizau piei de animale pentru a elabora manuscrise pictografice complexe. Tot din piei de animale se fabrica pergamentul oriental, acesta fiind ulterior papirusului, dar nereușind totuși sa devină un competitor de seamă în fața „monstrului“ egiptean, mult mai ușor de preparat și procurat (egiptenii îl fabricau folosind la bază o plantă).

A urmat, în cele din urmă, adevărata revoluție a cărții – sau să-i zicem scris –: tiparul. Johannes Gutenberg este cel căruia îi datorăm secole de mulțumiri pentru invenția care a marcat o nouă etapă a vieții culturale. Noua carte a cucerit prin aspectul practic: dimensiunea compactă o făcea ușor de utilizat și transportat, raportul durată a realizării exemplarelor-număr de exemplare executate s-a echilibrat. După 1500, aspectul cărților s-a apropiat și mai mult de forma contemporană, atât de dragă nouă.

Totuși, nu ne-am oprit aici. Secolul XXI cunoaște cartea digitală sau E-book-urile. Mai practice, mai atractive, mai în pas cu omul modern avid de tehnologie.

De ce?

De ce să citești? Hai, fii serios!
În primul rând, cititul reprezintă unul dintre cele mai bune moduri de a-ți menține mintea activă. Comparând cu televizorul, care distruge neuronii, cititul te pune în noi contexte și situații mereu, dând creierului posibilitatea de a descoperii lucruri noi și nefamiliare mereu și mereu. În al doilea rând, prin citit nu numai că îți îmbunătățești și dezvolți vocabularul, ci și capeți noi subiecte de discuție. Ce alt mod rapid și sigur de a învăța cuvinte noi cunoști? Cartea. După cum am spus, prin citit abordezi subiecte noi, despre care, poate, nu cunoșteai multe până la momentul respectiv, deci te informezi. Astfel, fii sigur că poți antrena o discuție indiferent de domeniu. Apoi, pe lângă faptul că este o plăcere desăvârșită – cititul –, îți dezvolți creativitatea și imaginația și îți va fi mult mai ușor să abordezi noi perspective în activitatea ta zilnică, ori să creezi lucruri noi.

cutiuta_carti-catalina_cosma-fotoreporter-3

Unde?

Unde să citești? Peste tot! Dacă Bucureștiul se pricepe la ceva, este aceea că oferă cât mai multe locuri boeme, occidentalizate, diferite de clasic și care atrag prin însăși abaterea de la regulă. Bucureștiul prezintă o gamă largă de anticariate, biblioteci, librării și localuri mișto unde să poți citi neîntrerupt.

Găsești anticariate mișto în zona Universității, pe strada Doamnei, unde cărțile sunt la mai bine de jumătate din prețul pieței. Apoi, librării și biblioteci sunt peste tot. Pont: Bucureștiul prezintă cele mai multe biblioteci care îți oferă oportunitatea de a-ți face abonament mocca – Biblioteca Națională, spre exemplu. Mai mult, alte locuri mișto sunt Anticariat Plus, de unde poți lua partituri muzicale și viniluri, Coltul Colectionarului, Carte și carte, Magazinul de carte, Ex Libris și Anticariat UNU, locuri pe care le găsiți și online.

Echipament special?

ABSOLUT!
Să îți zic ce îți trebuie: răbdare, calm, precizie. Întâi și-ntâi, îți trebuie un scaun confortabil, o ceașcă cu ceai fierbinte din fructe, puțină lumină, muzică dacă simți nevoia și cărți! Asta e rețeta de succes, garantez!

The best of the best?

Anul 2014 a adus cu sine nu numai și mai multe amenințări teroriste și rusești ori emanciparea filmelor porno și promotoare de BDSM (google it) în cinematografele lumii, ci și o desagă de cărți bune și premiate:

1. Adulter – Paulo Coelho;
„Adulter“ spune poveste Lindei, o femeie de 31 de ani, posesoare a unei vieți aparent perfecte: o casnicie perfectă, doi copii reușiti, o carieră de succes și o casă luxoasă în Geneva. Totuși, în ciuda acestei aparențe, Linda se află la capătul puterilor, fiind obosită de mimarea unei fericiri care în realitate nu există. Această rutină a agoniei este întreruptă într-o zi de Jacob, un fost coleg de care aceasta fusese îndrăgostită în adolescență, ajuns acum un om politic influent. În timpul unui interviu cu acesta, în interiorul ziaristei de succes se retrezește o pasiune de mult apusă. Astfel, Linda va încerca să trăiască din plin această iubire imposibilă, și nu va avea liniște până nu va explora fără teamă abisurile sufletului.

2. We were liars – E. Lockhart;
„Mincinoșii“, după cum este tradus titlul în română, este o poveste emoționantă și tulburătoare, despre legăturile dintr-o familie, despre secrete dureroase, prima dragoste, greșeli, penitență și iertare, dar totodată este povestea unui război al voințelor, al orgoliilor, al egoismului, un război condus de un părinte manipulator, care își învrăjbește fiicele, forțându-le să lupte pentru aprobarea, averea și afecțiunea lui. Un război căruia îi cad victime copiii, prinși la mijloc într-un păienjeniș de intrigi, planuri și certuri, captivi într-o lume a egoismului și avarismului, din care nu știu cum și nu pot evada fără a fi înfrânți.

cutiuta_carti-catalina_cosma-fotoreporter-13

3. Mr. Mercedes – Stephan King;
În orele reci ale zorilor, într-un oraș din Vestul Mijlociu, sute de șomeri participă la un târg de joburi. Fără vreun avertisment, un șofer trece prin mulțime cu un Mercedes furat, împușcând nevinovații ce-i stăteau în cale. În altă parte a orașului, la luni după primul incident, Bill Hodges, un polițist pensionat, este lipsit de odihnă din pricina unui caz rămas nerezolvat. Totuși, întreaga situație se schimbă odată cu o scrisoare ce amenința cu și mai multe atacuri. Brandy Hartfield, criminalul, este hotărât să simtă iar plăcerea morții sub roțile propriului Mercedes. Misiunea lui Bill este de a salva mii de nevinovați de la mutilare.

4. Revival – Stephan King;
Într-un mic oraș britanic, în urmă cu jumătate de secol, o umbră cade asupra lui Jamie în timp ce se juca – noul ministru. Domnul și doamna Jacobs vor transforma biserica locală. Băieții și bărbații sunt îndrăgostiți de doamna Jacobs, iar fetele și femeile simt la fel față de domnul Jacobs. Totuși, legătura dintre Charles Jacobs și Jamie are ca temei o obsesie secretă. Când tragedia lovește familia Jacobs, credința religioasă este batjocorită la nivel înalt, iar acesta alungat din oraș. Jamie este chitarist și trăiește o viață de star rock, fugind de pierderea familiei lui. 30 de ani, dependent de heroină, disperat, irecuperabil – Jamie îl reîntâlnește pe Charles, consecințele fiind iminente.

5.The book of life – Deborah Harkness;
Ultima carte a seriei „All Souls“, „The Book of life“ îl prezintă pe Matthew Clairmont, care se întoarce în prezent să facă față altor crize și inamici vechi, asta după ce călătorea în timp în a doua carte a seriei – „Shadow of Night“. Întreaga realitate este integrată într-o lume a vrăjitoarelor, demonilor și a vampirilor. Un manuscris ține captive secrete referitoare la trecutul personajelor, dar și elementul cheie asupra viitorului acestora. Nu în ultimul rând, Diana și Matthew reprezintă însăși dragostea interzisă la adevărata ei valoare.

6. Landline – Rainbow Rowell;
Georgie McCool este în cunoștință de cauză cu faptul că că mariajul ei este pe muchie de cuțit, iar asta de mult timp. În ciuda acestul fapt, ea își iubește soțul, Neal, și, la rândul său, și el pe ea. Cu două zile înainte ca aceștia să viziteze familia lui Neal de Crăciun, Georgie îi spune acestuia că nu va putea veni. Georgie este scenaristă, iar ceva neașteptat în legătură cu show-ul ei televizat o face obligată să rămână acasă, în Los Angeles. Aceasta știe că Neal va fi extrem de supărat, ceea ce, în realitate, este că Neal este mereu supărat pe ea, și nu se așteaptă ca acesta să împacheteze și să plece cu copiii la părinții lui. Totuși, în aceeași seară, Georgie găsește o cale de a comunica cu Neal în trecut. Nu neapărat o călătorie în timp, dar ia întreaga întâmplare drept o oportunitate de a-și repara căsnicia înainte ca ea să înceapă.

cutiuta_carti-catalina_cosma-fotoreporter-1

7. All the light we cannot see – Anthony Doerr;
Marie-Laure trăiește împreună cu tatăl său în Paris, în aproprierea Muzeului de Istorie Naturală, unde și lucrează. La vârsta de șase ani, Marie-Laure orbește, iar tatăl ei construiește o miniatură a orașului astfel ca ea să-l poată memora atingându-l. Când aceasta face doisprezece ani, Naziștii ocupă Parisul, iar cei doi fug la cetatea Saint-Malo, unde unchiul fetei trăiește. Cu ei, totuși, poartă cea mai valoroasă și periculoasă bijuterie a muzeului. Într-un oraș de minerit din Germania, tânărul Wermer este fermecat de un radio, devenind din ce în ce mai bun la repararea acestor invenții și câștigându-și astfel un loc la o academie pentru tineretul hitlerist. În cele din urmă, Wermer călătorește prin inima războiului la Saint-Malo, unde drumurile i se converg cu ale lui Marie-Laure.

8. Yes, please – Amy Poehler;
„Yes, please“ oferă o „tocăniță“ de povești personale, amuzante despre dragoste, sex, prietenie și viața de familie și chiar sfaturi despre viața de zi cu zi (unele bune, ultile, altele nu).

9. The martian – Andy Weir;
Cu șase zile în urmă, Mark Watney este unul dintre primii oameni care pășesc pe Marte. Acum, el e sigur că va fi și primul care să moară acolo. Totul a început cu furtuna de praf, praf care i-a pătruns în costum și aproape l-a ucis, motiv pentru care restul echipajului l-au lăsat în urmă. Acum, este pierdut la milioane de mile departare de vreo ființă umană și fără vreo conexiune cu Pământul. Și chiar dacă ar putea semnala Terrei supraviețuirea sa, ar dura ani până ar fi salvat. Totuși, acesta nu este pregătit să renunțe și, bazându-se pe ingeniozitatea sa și competențele inginerești, se confruntă cu obstacolele aparent insurmontabile.

10. Written in my own heart’s blood – Diana Gabaldon;
Fiind al optulea roman al seriei „Outlander“, cartea pune în scenă anul 1778, când trupele britanice se retrag din Philadelphia, George Washinton se mută din Valley Forge, iar Jamie Fraser se întoarce din morți ca să îl vadă pe prietenul său cel mai bun căsătorit cu soția sa. Al nouălea conte de Wllesmere descoperă spre teroare sa că este fiul nelegitim al proaspătului înviat Jamie Fraser (un rebel și criminal scoțian). Între timp, Claire Fraser are de-a face cu un duce astmatic, Benedict Arnold, dar și teama că unul dintre soții ei să-l fi omorât pe celălalt. În secolul XX, fiica Fraserilor, Brianna, se gândește că totul era mai ușor în secolul XVIII: fiul ei a fost răpit, soțul ei a dispărut în trecut, iar ea se confruntă cu un criminal cu nimic în mâini în afară de un capsator.

11. The Romanov Sisters: The Lost Lives of the Daughters of Nicholas and Alexandra – Helen Rappaport;
Ele au fost „Prințesele Diana“ ale zilelor lor, probabil punctul central al lumii regale a secolului XX. Cele patru mari ducese rusești – Olga, Tatiana, Maria și Anastasia Romanov – erau extrem de admirate pentru buna lor dispoziție, aspect, veșminte și știlul de viață privilegiat. Cu timpul, povestea tragicului lor sfârșit într-un subsol, în Ekaterinburg, în 1918, a condus spre un nor de hagiografie sentimentală și idealizată.

12. Girlboss – Sophia Amoruso;
„Girlboss“ este povestea succesului Sophiei Amoruso. La șaptesprezece ani, Sophia decide să renunțe la a mai continua școala pentru a aborda o viață de autostopistă, care se scufundă în tomberoane și practică hoție în cantități mici. Acum, la douăzeci și nouă de ani, ea este fondatorul, CEO și Creative Director la „Nasty Gal‟, un e-tailer de sute de milioane de dolari. O carte menită să inspire și să motiveze, „Girlboss‟ te învață să-ți faci vocea auzită.

13. The pigeon needs a bath – Mo Willems.
Porumbelul chiar are nevoie de o baie. Totuși, el nu este chiar așa sigur pe acest lucru. În altă ordine de idei, a făcut baie și luna trecută. Poate. Va fi o muncă epuizabilă în a-l convinge să se spele.

Sfatul maimuței?

Știi biblioteca aia din cameră de la maică-ta? Poți căuta p-acolo, sigur găsești cărți prin ea, pe vreun milieu.
P.S.: Carțile conservă banii mai bine decât bancile! 😉

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *