Că tot se apropie iarna şi temperatura scade în termometre, m-am gândit să vorbesc despre patinaj. Este un sport binecunoscut în toată lumea şi foarte, foarte apreciat.
Patinajul a fost inventat, dacă pot spune aşa, în cele mai îndepărtate timpuri, când patinele erau făcute din os de animal şi legate de picior cu piele de animal. Desigur, şi acest domeniu a evoluat şi am ajuns la zecile sau chiar sutele de tipuri de patine tot mai performante şi colorate. De fapt, tot ce înseamnă acest sport a evoluat: de la echipament la muzică.
Ceea ce nu se schimbă este sentimentul pe care ţi-l dă această alunecare pe gheaţă. Când o fată îmbrăcată într-o rochie strălucitoare pluteşte relaxată sau un tânăr accelerează pe suprafaţa patinoarului, spectatorul are o strângere de inimă. Pe de o parte, este îngrijorător să vezi adolescenţi cu lame ascuţite pe post de pantofi. Pe de altă parte, este fascinant. Alunecarea graţioasă pe muzica lui Bach şi săriturile vioaie pe a lui Vivaldi nu pot decât să trezească fascinaţie printre privitori.
Pentru a practica acest sport ai nevoie de mai mult decât talent. Ai nevoie de curaj şi determinare. Numai cu mult antrenament şi devotament poţi ajunge să realizezi un salt cvadruplu. Bine, să nu exagerăm… salturile cvadruple sunt foarte rar parte a vreunui program şi şi mai rar reuşite. Primul care a reuşit să spargă gheaţa şi să se învârtă de 4 ori în aer a fost canadianul Kurt Browning la Campionatele Mondiale de la Budapesta, în 1988. Dacă nu se vrea spargerea unor recorduri, rămân valabile săriturile triple sau axelurile. Într-un program de orice fel, fie el scurt sau lung, piruetele şi diferitele mişcări artistice aduc un plus de dinamism şi expresivitate.
Patinajul este un dans fluid, o îmbinare de piruete şi sărituri pe muzică de orice fel, armonios şi expresiv. La noi în ţară acesta nu este un sport chiar atât de popular, ca dovadă că reprezentanţii români la diverse concursuri internaţionale sunt antrenaţi în ţări străine precum Rusia sau America.
Nu ştiu ce credeţi voi despre acest sport. Poate îl vedeţi ca o simplă modalitate de relaxare şi de petrecere a timpului cu prietenii… sau poate că-l vedeţi ca şi mine: un proces complex, o armonie între corp şi suprafaţa de gheaţă care-l susţine. Din afara procesului pot spune doar că patinajul mi se pare romantic şi incredibil de expresiv. Dar, cum spuneam, ca să-l practici îţi trebuie curaj. Cum mie îmi cam lipseşte acest avânt, pot să vă spun doar părerea mea din exterior.