Destinul poate fi schimbat


Destinul poate fi schimbat

de Robert Frunză – redactor
foto: Oana Ştefănescu – colaborator foto

Ne gândim cum ar fi fost dacă în momentul respectiv nu puteai zice sau face ceva care să schimbe situaţia actuală, cea în care te întrebi dacă nu puteai reacţiona sau da un altfel de răspuns. „Destinul este scuza celor slabi“ spunea Emil Cioran într-una din scrierile sale. Dacă se întâmplă ceva rău, unii oameni spun „aşa a fost să fie, astfel mi-a fost destinul“. După parerea mea destinul este doar o sumă de coincidenţe. Nu te-ai întrebat vreodată cu ce motiv se întâmplă anumite lucruri? Ei bine, vei afla că toţi ne întrebăm şi ajungem să ne reproşăm rezultatul final.

Destinul este schimbat în urma oricărei alegeri făcute; luăm, spre exemplu, X şi Y.

X presupunea să faci cumpărăturile de la piaţă. La Y trebuia să mergi până la gară să te întâlneşti cu o rudă.

Pe fiecare din cele două trasee te poţi întâlni cu oricine… Te poţi întâlni cu un prieten sau cu un duşman, iar dacă alegi Y şi te întâlneşti cu duşmanul, garantat vei regreta faptul că nu ai ales X. La X era posibil, pe drumul spre casă, să ţi se rupă punga cu mere. La Y vei începe să te frămânţi şi să te întrebi dacă nu cumva puteai evita o discuţie contradictorie, zicând un cuvânt în loc de trei – care ar fi putut fi înţelese altfel. Iar aici mintea ta începe să-şi imagineze acea persoană şi schimbul de vorbe dintre voi, triumful tău şi continuarea zilei. Acumulat ce am spus până acum, se înţelege că destinul este un labirint, iar culoarele sunt alegerile.

Destule persoane dau vina pe destin dacă, de pildă, se îndrăgostesc sau se despart de cineva, dacă se împiedică de o piatră „care nu era acolo înainte“; sau dacă dau peste tot felul de circumstanţe asupra cărora pot să spună că e vina altcuiva, dar numai a sinelui nu.

Pentru mine există destin, dar un destin pe care ţi-l poţi controla. Acţiunile tale îţi influenţează direct destinul. Nu poţi şti niciodată ce urmează să se întâmple, altfel viaţa nu ar mai fi o surpriză continuă. Fiecare om are zilele lui bune şi zilele lui proaste.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.